Skocz do zawartości
teps86

Oprysków Czas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam taki mały problem: chce opryskac trawnik żeby pozbyc się chwastów i nie wiem jaką proporcję tzn. ile środka na ile litrów wody musze zastosować żeby pozbyć się tylko chwastów a nie też przy okazji trawy! Cały haczyk polega na tym, że w instrukci napisane jest że trzeba użyć 10 ml środka na 100m2 trawnika. Tylko niech mi teraz ktoś powie ile standartowo potrzeba wody (bo chyba o to tu chodzi) na opryskanie takiej powierzchni! Literówka to to chyba nie jest bo wątpie żey chodziło im o 100m3:) Dokładnie interesuje mnie to ile tzreba wlać tej chemii do 10 litrowego opryskiwacza. Za wypowiedzi zapalonych działkowców i sudentów/absolwentów Akademii Rolniczych bedę szczególnie wdzięczny!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale zależnie od bjetości wody będzie różne stężenie roztworu, tu chyba o to chodzi, nie?

Tak, ale albo nalejesz na trawę dużo mało stężonego, albo mniej bardziej stężonego. Wychodzi na to, że na jedn. kw przypadnie tyle samo.

Więc wody powinno być tyle, zebyś rozlał ją po całej trawie, ale z kolei nie tyle, żebyś się utopił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ale skoro nalejesz przykładowo 1l wody i 10ml preparatu i polejesz tym te 100m^2 to trawa dostanie tyle samo preparatu jeśli wlałbyś 5l wody i 10ml preparatu, tylko w drugim przypadku dostanie więcej wody.

Jaka duza dzialke masz do 'spsikania' ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

te chwasty i tak zostają ;/ ja też z tym walcze :( co do tego ile wlac płynu to na opakowaniu powinno pisać np 5ml na litr czy jakoś tak...

Jakim środkiem opryskujesz ??

Edytowane przez slavOK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie chodzi o to że nie jest napisane!!!!!!! Tylko jest ta śmieszna dawka na 100m^2. Środek to taka mała buteleczka chyba 20ml a nazywa się jakoś na S ale wybacz nie pamietam dokładnie:)

EDIT:problem juz rozwiazany:) okazało się za na ulotce jest podana zalecana ilość wody (3 litry) tylko nie tam gdziesię tego wszyscy spodziewali czyli w sposobie dawkowania!!!

Dzieki za pomoc!!!

Edytowane przez teps86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi