Skocz do zawartości
aerial

Wybór Grzejnika ;]

Rekomendowane odpowiedzi

Wakacje coraz blizej a ja stoje przed wyborem nowej "chlodnicy" do kolejnego projektu. Tym razem chodzi o 100% pasywa.

Idea generalnie wywodzi sie od czegos pokroju reserator, ale oczywiscie wydajnosc tego mlodziezowego radiatorka jest wszystkim znana. Szukam znacznie wydajniejszego rozwiazania ktore wytrzyma 30C w pokoju na poddaszu w lipcowy dzien i 3 bloczki na niezbyt wysokich w prawdzie napieciach.

Pierwszym i intuicyjnym skojarzeniem byl grzejnik konwekcyjny. Sa dosc tanie i jak wiadomo z nielicznych zrodel skuteczne. Na forum o podobne rozwiazanie pokusil sie Superzeznik. Zastosowal grzejnik podobny do Compakt typ 11 500 x 500 mm 337 W z tym ze jego ciut slabszy, bo 500x450. O wydajnosci niewiele wiadomo bo nie podawal konkretnych liczb.

Typ C-11 znaczy ze mamy 1 plaszcz i 1 warstwe uzebrowienia.

Mnie interesuje grzejnik ktory bedzie mocny, ale tez niezbyt duzy gabarytowo, tzn ma to byc raczej zwarta bryla, zeby mogl stac w miare stabilnie (oczywiscie z dorobiona podstawa). Bedzie zintegrowany z pompa c.w.u laing lub grundfos

Dołączona grafika

Ktora bedzie bezposrednio wkrecona w grzejnik w dolny gwint. Takie rozwiazanie wymuszaloby wkrecenie jej pionowo (tak zeby nie wystawala w dol ani na boki), a praca w pionie jest dla tych pomp niedozwolona.

Tym tropem dochodze do grzejnikow typu C-33, 3 plaszcze i 3 uzebrowienia, gwinty nie na srodku, tak ze mzona wkrecic pompe przechylona w idealnym poziomie a ona nie bedzie wystawac poza profil grzejnika.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Grzejnik Compakt typ 33 500 x 400 mm 663 W :twisted:

Jedyne 200zl brutto. Sa tez opcje niskie na 30cm ale dluzsze. W kazdym razie parametry moga oscylowac w tych granicach.

Pewnym mankamentem bedzie masa, ktora wynosi dla pustego okolo 20kg... stal robi swoje.

Do tego dochodzi jeszcze analogowy termometr do wody, wkrecany w trojnik, trojnik z zaworem do napelniania i zlaczki obustronnie odcinajace ktorymi bedzie to rozlaczane z obudowa i jakies min 1m dlugosci zbrojone weze.

I teraz pojawia sie pytanie, czy nie ma czegos lepszego, pod wzgledem funkcjonalnosci i mobilnosci jezeli chodzi o pasywne chlodnice stosowane odzielnie poza obudowa. Wszelkie samochodowki raczej odpadaja z racji na swoje wymiary i plaskosc. Podobnie jak grzejniki drabinkowe, sa rozne fajne chromowane ale slaba wydajnos w porownaniu z konwektorami. Zostaja jeszcze skraplacze od np klimatyzatorow, ktora sa juz bardziej zwarte w konstrukcji, ale tez one sa raczej przystosowane do bardzo silnych nadmuchow. Wszelkie jakies zestawy pasywne typu innovatek sa diabelsko droge i znajac zycie srednio wydajne. A moze sa jeszcze jakies ciekawe typy grzjenikow o ktorych nie wiem ? :wink: Nie chcilabym zeby po zlozeniu okazalo sie ze grzejniczek np nie wyrabia :-|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadajemy na tych samych falach

w wakacje (po maturach, niedługo ;)) będę składał do kupy układzik z purmo 500x400 C-11 w roli chłodnicy. Dostałem go od kolegi jako darmówkę, będzie chłodził póki co GPU i CPU (2xCube Pro), potem dorzucam jeszcze homemade NB, ale to już jako zwieńczenie dzieła.

Póki co mam zebrane puzzelki, a grzejnik czeka na kąpiel w kwasie :] Jeśli nie będziesz jeszcze zdecydowany kiedy złożę wszystko do kupy, to mogę dać Ci znać jak daje radę z dwoma (trzema?) blokami.

możesz zobaczyć jeszcze temat, w którym pytałem o dokładnie to samo :] wstukaj w szukajce "a'la rzeźnik"

co do Purmo C-33... zdajesz sobie sprawę, że już nie mówisz o przymocowaniu grzejnika do kompa, tylko o mocowaniu kompa do grzejnika ;p W sumie jak nie zależy Ci zbytnio na estetyce, to ja widziałem niezłe grzejniki DUO w OBI - był to typ V-22, miały nominalnie 1000W+, ale wymiar 600x600 :]

No i wiesz pewnie, że wydatek grzejnika jest zwykle podawany dla dużo wyższej temperatury cieczy...

Edytowane przez Pekaok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie w tym temacie kilkukrotnie wypowiadalem :wink:

Oczywiscie jakies dajen na temat temperatur mile widziane jesli bedziesz mial. Ale u mnie odpada mocowanie grzejnika. Ma byc odzielnie i dlatego szukamc zegos grubszego.

Fajny temat o pasywnie chlodzonej budzie z xs. Z tym ze to samochodowka ale jest wielka:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

haha, najlepsze jest pudełko 25 wentyli :]

zapewne moje tempy będą gorsze niż ewentualne na nowym grzejniku :> Zapewne fakt, że zdarłem z niego farbę pozostanie do rozpatrywania jedynie w aspektach estetyki :]

tutaj właściwie kończą się moje możłiwości pomocy, od początku nie miałem wątpliwości i ani się nie zastanawiałem, czy zamontować coś innego niż grzejnik ;] a tak naprawdę to po prostu powiem coś, co mówi się tutaj często - "szukałem, ale nie znalazłem". Za tą cenę nie ma chyba fajniejszego czegokolwiek do pasywnej wymiany ciepła :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak z innej półki

nie lepiej kupić lainga DCC jest w tej samej cenie co cwu a jest bardziej komfortowy ?

Ale jak to? Przeciez wlasnie chodzi o pompe taka ktora sie wkreca w grzejnik, ze to bedzie zintegrowane. Pompa nie ma byc w obudowie. Laing dcc jest zupelnie innym typem pompy (i do tego jest drozszy). Kompletnie w tej sytuacji nie wykorzystalbym jego zalet. Chodzi o cwu, ew CO jesli miejsce pozoli. To idealna sytuacja na uzycie wlasnie takiej pompy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmmm,

jesli już szalejesz ze stalowym grzejikiem (czyli i tak będziesz stosował inhibitor korozji), to - biorąc pod uwagę przewidywane opory układu - rzeczywiście sugerowałbym mocniejszą niż cwu pompę CO z żeliwym korpusem.

Patrząc na wymiary tego C-33 - znajdziesz na nią miejsce.

A sam pomysł ... cóż - trzymam kciuki!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CWU powinno w zupełności wystarczyć na taki układzik, ale jedno mnie jeszcze nurtuje...

mówisz, że pasowałoby Ci umieścić pompkę w pionie... możesz przecież wkręcić ją we wlot do grzejnika, który powinien być u góry, a zatem korpus będzie dyndał sobie grzecznie w dół, co nie jest przecież zabronione...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówisz, że pasowałoby Ci umieścić pompkę w pionie... możesz przecież wkręcić ją we wlot do grzejnika, który powinien być u góry, a zatem korpus będzie dyndał sobie grzecznie w dół, co nie jest przecież zabronione...

w przypadku cwu zalecane jest ułożenie osi jej wirnika w poziomie.

Cytat z instrukcji.

Co do "zupełnego wystarczania na układzik" - możesz to zdefiniować ?

Bo mi się zdawało że aerial ma na myśli układ wydajny, a zastosowanie pompy CO da tutaj:

- niemniejszą wydajność

- łatwiejsze odrobinke odpowietrzanie pompy (CO mają to pokrętło)

- łatwą regulację mocy pompy (cwu tego nie mają)

- niższą cenę (vide allegro)

Minusem są gabaryty, ale z grzejnikiem C-33 - spokojnie da się wkomponować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w przypadku cwu zalecane jest ułożenie osi jej wirnika w poziomie.

Cytat z instrukcji.

Co do "zupełnego wystarczania na układzik" - możesz to zdefiniować ?

Bo mi się zdawało że aerial ma na myśli układ wydajny, a zastosowanie pompy CO da tutaj:

- niemniejszą wydajność

- łatwiejsze odrobinke odpowietrzanie pompy (CO mają to pokrętło)

- łatwą regulację mocy pompy (cwu tego nie mają)

- niższą cenę (vide allegro)

Minusem są gabaryty, ale z grzejnikiem C-33 - spokojnie da się wkomponować.

-co do cwu nie będę się sprzeczał, bo znam tylko teorię, a i moją C.O. odpalałem póki co tylko poza kompem. Ale przecież do dobrej wydajności wcale nie jest potrzbny jakiś gigantyczny przepływ, a z samą cyrkulacją w układzie ta pompka przecież sobie spokojnie poradzi, chyba że się mylę?

-co do łatwego odpowietrzania pomp C.O. to nie byłbym takim optymistą, zwłaszcza jeśli przytwierdziłby ją na mur do grzejnika.

-regulacja mocy pompy się przydaje, ale tylko po to, żeby skręcić jej przepływ (w miarę możliwości) jak najniżej, ale i tak zazwyczaj jest dużo większy niż to jest potrzebne. a C.W.U. od razu oferuje optimum :)

-true ;]

Ale WC interesuję się dopiero pół roku, więc wiele z moich wypowiedzi to rzeczy wyczytane, lub po prostu kieruję się moim chłopskim rozumem, co jak wiadomo nie zawsze się sprawdza. Poza tym, debatując nad pompką walimy offtopa, skoro Aerial już zdecydował.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

C.O. odpada z racji na moc. Nie chce miec 30W na pierwszym biegu. A wlasnie tego typu pompy sa jeszcze w rozsadnychc cenach. Glownie ze wzgledu ze to dodatkowo grzeje wode.

A cwu musi byc w poziomie, wiec tak jak wyzej napisano, nie ma znaczenia czy jest kroccami w dol czy w gore to i tak pion. A zalezy mi zeby pompa byla w dolny gwint wkrecona, bo w gornym bedzie wlew i termometr - to tez nie bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mnie interesuje coś podobnego ale....

Mam duży nowy grzejnik (za dużo kupiłem w zeszłym roku i mi został). Mam Eheima 1250... i aż sie prosi zeby to jakoś wykożystać. Ale chciałbym to zrobić na tej zasadzie, że mój układ w komie to jedna sprawa... a jak mam ochotę to zapuszczam drugi obieg i woda idzie przez grzejnik na balkonie. I tu są 2 koncepcje:

1) Są dwa niezależne obiegi. Plusem jest to, że płyn bedący w kompie może mieć UV i nie potrzebuje tego kilka litrów ;> Nie zachodzi korozja. Komp jest mobilny. Ogólnie fajny pomysł. Jedyny problem który nie wiem jak rozwiązać to jak przekazać ciepło z mojego układu do układu zewnętrznego. Jakiś wymmiennik... Duży blok? Jakaś konstrukcja? Nie mam pomysłu

2) Jest jeden obieg. Zaworki i złączki Eheima. Chce zabrać komputer albo jest -40C na zewnątrz - zaworki zamknięte, woda krąży tylko w kompie. Chce mieć cisze? przkręcam zaworki, woda leci przez grzejnik - święty spokój.

Pompke w sumie sprzedałem ale zastanawiam się czy nie oddac chłopakowi kasy. Dał mi za nią 179zika z przesyłką.. .to chyba jednak troche za mało za 1250 ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, z 1/2'' to ja mam teraz redukcje w pompie :) czyli dam rade... szykuje sie na grzejnik, bo kadet pasywnie nie daje rady, z 1 wiatrakiem tak srednio... musze czasem go podkrecic zeby sioe nie zaczelo gotowac...

A jak sie spisuje twoj grundfos? Z pomp CO ten model jest jeszcze relatywnie slaby (30w na pierwszym biegu). Nie grzeje sie? i jak z glosnoscia?

Bo jednak taka pompa jest zdecydowanie tansza niz cwu, do tego do stalowego grzejnika nie bedzie zaleta mosiezny korpus pompy, bo i tak jest stal w ukladzie. Zastanawiam sie tez nad pompa CO, ale mozliwie najmniejsza i najslabsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ja teraz bede spylac "prawdopodobnie" Grundfosa 25-30 30W na pierwszym.

Cicha idealnie, nagwintowana juz na 1/2", ale ledwo liznieta, takze trzeba zabezpieczyc dodatkowo krocce klejem. Jedyna wada to rozmiary. Reszta ok, moc, cisza.. nie uzywałem osobiscie C.W.U wiec nie moge jej porownać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@aerial, pompa bezglosna na 1 biegu, w zyciu nie slyszalem czegos takiego, przy wylaczonym kompie! Czyli bez wiatrakow w zasilce i takich innych nie slychac pompy, ew slychac szum wody z paru cm, co nie oznacza znowu, ze jest glosno, czy, ze woda zapierdziela za szybko...

Grzeje sie, ale to w niczym nie przeszkadza. Duza jest, fakt, bede musial wyborowac pare otworow w budzie, zeby ja upchac ;) Ale teraz i tak mysle o grzejniku pasywnym wiec wielkosc to rzecz wzgledna :D

Moja jest mosiezna? Chyba nie :) Rdzewieje jak cholera jak sie ja zostawi sama sobie... Wydaje mi sie, ze to stal?

W kazdym razie z pomp co/cwu widzialem najmniejsze 25W. Ale te moje 30W to ani za duzo ani za malo. Jest swietna i nie pisze tego tylko dla tego, ze jest moja i wydalem na nia 100zl, po prostu jest dobra...

Z Gdanska jestes jak widze, jak sie zdecydujesz juz na zakup to wpadnij, posluchasz mojego kompa ;P

@mariush190, ta panowie w sklepie mowili wlasnie, ze w Twojej bylo cos malo miesa :D

Moja np trzyma sie na samym gwincie, wkrecone redukcje i dziala :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moja jest mosiezna? Chyba nie :) Rdzewieje jak cholera jak sie ja zostawi sama sobie... Wydaje mi sie, ze to stal?

Wlasnie o tym mowie, to pompy cwu maja mosiezne korpusy, co jest zaleta w ukladach opartych na cu i ew mosiadzu. Jednak przy stalowym grzejniku to nic nie daje, dlatego ten fakt nie jest argumentem stawiajacym pompe cwu wyzej niz co, z racji wlasnie na stalowy grzejnik.

Ale jak tak sie zastanawiam, to strasznie dlugie sa te pompy, jeszcze dojda jakies gwinty, przejscowki zeby to wkrecic w grzejnik i bedzie wystawac ta pompa na bardzo duza odleglosc :/ Chyba ze jakis innym system jej ulozenia zaplanowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sie w tym temacie kilkukrotnie wypowiadalem :wink:

Oczywiscie jakies dajen na temat temperatur mile widziane jesli bedziesz mial. Ale u mnie odpada mocowanie grzejnika. Ma byc odzielnie i dlatego szukamc zegos grubszego.

Fajny temat o pasywnie chlodzonej budzie z xs. Z tym ze to samochodowka ale jest wielka:

Miałem taką chłodnicę jak w tym linku i sprzedałem ;-) Mam jeszcze 3 duże chłodnice dwie w trakcie przystosowywania do WC a jedną już w kompie. Ta w kompie to chłodnica od warburga - miedziano stalowa - po zamianie z 3 kadetów temperatura spadła o 1C.

I takie moje małe przemyślenia - w pewnym momencie zwiększanie powierzchni oddawania ciepła (coraz większe chłodnice) niewiele wnoszą do układu. Jak skończę zabawę z chłodnicami to wszystko opiszę ale IMO - liczy się nie wielkość a jakość - jakość shrouda, konstrukcja układu, i dobre równomierne dmuchanie. Chłodnice samochodowe nie nadają się do pasywnego chłodzenia podkręconego grzejącego się CPU i GPU.

Edytowane przez Piterix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jak tak sie zastanawiam, to strasznie dlugie sa te pompy, jeszcze dojda jakies gwinty, przejscowki zeby to wkrecic w grzejnik i bedzie wystawac ta pompa na bardzo duza odleglosc :/ Chyba ze jakis innym system jej ulozenia zaplanowac.

Masz u mnie fotki, pompa ma 18cm i do tego po pare cm zeby miec przejsice na waz, da sie upchnac w budzie spokojnie. Od wtorku bede cial i pilowal bude ;) Chyba, ze wyjade na tydzien. W kazdym razie zdam relacje ze da sie to upchnac i rozsadnei zaplanowane wcale nie musi oznaczac glosno albo goraco ;) Poki co mysle o zasilce na sama gore i paru wentylach nizej. Mam Bigtowera i szczerze powiem, nie rozumiem czemu zasilka jesrt w srodku wysokosci ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi