Skocz do zawartości
Sacrell

Nowy Bios Do Acer Tm Seria 4100 !

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie !!!!

Na stronie Acer'a pojawił sie nowiutki bios 3A41 poprzedni to 3A30......dosc spory skok w numeracji.

Niestety nigdzie nie znalazlem opisu zmian :( moze ktos cos wie ?

Instalowal juz ktos ?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a aktualizowales juz do jakiejkolwiek wersji?

tak...juz aktualizowalem swojego do wersji A30 z wersji A28.c

a teraz pojawia sie A41...i tak sie wlasnie pytam moze ktos juz aktualizowal. Cos zmian nie moge sie doczytac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możecie ściągnąć bios i sterowniki ze strony acera? Ja jak coś próbuje ściągnąć wyskakuje mi komunikat "Serwer ftp.support.acer-euro.com odpowiada zbyt powoli" i nic nie mogę ściągnąć z ich strony.

sorry ale ja mam ten bios od polowy marca , a wyszedl chyba 30 stycznia czy jakoś tak...

wczesniej mialem 30, zmiany - obnizono taktowanie karty graficznej - nie zauwazylem innych zmian:)

komputer byl wczesniej stabilny teraz tez jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik REL_NOTE jest uszkodzony wiec nie wiadomo jakie sa zmiany :(

edit: To chyba nie jest uszkodzenie, patrzylem na inne nowe biosy od Acera i tam tez jest taki dziwny plik, niech ktos rozgryzie czym to otworzyc ;) Moze sa jakies fajne zmiany, wgralbym jako pierwszy ale musze wiedziec co zmienili :)

edit2: Po dalszych ogledzinach plik REL_NOTE.txt to bios 3A41, ma taka sama zawartosc jak pliki .WPH w rarach. Brawo Acer!

Edytowane przez Pinki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Plik REL_NOTE jest uszkodzony wiec nie wiadomo jakie sa zmiany :(

edit: To chyba nie jest uszkodzenie, patrzylem na inne nowe biosy od Acera i tam tez jest taki dziwny plik, niech ktos rozgryzie czym to otworzyc ;) Moze sa jakies fajne zmiany, wgralbym jako pierwszy ale musze wiedziec co zmienili :)

edit2: Po dalszych ogledzinach plik REL_NOTE.txt to bios 3A41, ma taka sama zawartosc jak pliki .WPH w rarach. Brawo Acer!

o prosze...udalo wam sie wgrac ten bios ? Ja wlasnie musialem wskrzeszac swojego lapa bo po upgrade'dzie kompletnaciemnica...slychac ladowanie systemu, ale cemnosc na matrycy i na wyjsciu...wgrywalem dwa razy i kaplica...malo tego poszdlem do znajomego ma ten sam model lapa i u niego tez kaplica....ciemnosc ale bios wchodzi bo slychac windoze i dzwieki..udalo mi sie zrobic na flashu boota i z automatu wgrac poprzednia wersje A30.......normalnie nie wiem o co chodzi....komus cos takiego sie stalo ?

faktycznie REL_NOTE.TXT zwalony..moze inaczej nie zwalony co wersja biosu zamiast zmian :))))) BRAWO

Edytowane przez Sacrell

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ekhm.

;+------------------------------------------------------------------------

;

; Date : 01/20/'06

; ZL3 Ver. : 3A41

; Intel VGA : 1219

;

1. Update Intel OSB

1stscrn\lib.001\osb\intel\*.*

zl3\splash\1024s2c.bmp

zl3\splash\1024s2c.tcf

zl3\splash\1280w1a.bmp

zl3\splash\1280w1k.bmp

zl3\splash\1280w1k.tcf

zl3\splash\1280w3c.bmp

zl3\splash\make.mak

zl3\splash\script.txt

zl3\oem_osb.asm

2. keep BB

zl3\flashint.asm

---

1.L3223A41.wph is for ATI M22 sku

2.L3243A41.wph is for ATI M24 sku

3.L3263A41.wph is for ATI M26 sku

4.ZL3I3A41.wph is for UMA sku

---

W zasadzie płyt głównych w serii 4100 są 3 odmiany. I najnowsze biosy odpowiednio dla nich to C29, A30, A41.

Sacrell: wgrałeś A41 do komputera który nie ma wcale karty ATI ? :D

OSB - On-Screen Boot. W zasadzie płyta do wykorzystsania z procami Core Duo, w serii... no tu nie chce mi się myśleć :)

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kochani !!!!!

Napisałem do Acer'a, ze ten bios to lipa i co sie stalo....zobaczcie sami ZDJELI !!!!! go ze swoich serwerów.....po prostu go nie ma...ladne rzeczy

...dobrze ze udalo mi sie wrocic do poprzedniej wersji A30...to jakas lipa wyszla z tym A41

@pmp: jak to wgralem bios do plyty bez ATI....toz seria 4102WLMi ma X700 na pokladzie...i sprawdzalem ktory do mnie pasuje (ten z 63 w oznaczeniue gdzies tam w srodku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi