Skocz do zawartości
hardwin

Jak Zrobic By Kino Domowe Dzialalo Nie Tylko Podczas Filmu Dvd

Rekomendowane odpowiedzi

witam

podlaczylem kino domowe mojej cioci, gdy oglada DVD wszystkie glosniki chodza

ale chce tez by mogla z nich kozystac nie tylko podczas ogladania filmu ale takze przy odbiorze zwyklej kablowki

podlaczylem tak:

dekoder cyfra do TV AV1

DVD do TV AV2

nie wiem czy cos w SETUPie DVD ustawic czy moze inaczej podlaczyc?

dzieki z gory

Edytowane przez hardwin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacznijmy od tego co to za kino ? Trzeba sprawdzić czy zestaw posiada wejście TV i jeżeli jest odpowiednio ustawić przełącznik wyboru źródła dżwięku. W każdym amplitunerze takie gniazda są, a w kombajnach to ???.

Jeżeli takie wejście jest wbudowane w euro to należy mieć przewód, który przesyła sygnał w obie strony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Jak Zrobic By Kono "

a co to jest Kono ??

na forum taka literówka przejdzie ale zobacz jak to wyglada na głównej :mur:

ahh dziekuje ci stary, co ja bym bez ciebie zrobil

jest to jakis dziwny zestaw 5.1 firmy goodman

probuje na necie cos takiego znalesc i nie moge, pozniej tyrkne do nich i zapytam jaki to dokladnie model

harryt ten przełącznik wyboru źródła dżwięku wybiera sie w TV czy w tym zestawie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zestawie. Wejście sygnału nie musi się koniecznie nazywać TV, może być Audio in, Aux ew. CD.

Zakładam, że AV1 i 2 w TV to są gniazda euro, wtedy jeżeli któreś z w/w gniazd jest cinch będziesz musiał mieć przewód euro-cinch do podłączenia.

Edytowane przez harryt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Weź to "kono" popraw jak Cie ładnie proszą, bo wyglada idiotycznie ;)

A co do problemu - Działają ci chociaz 2 przednie przy oglądaniu tv? Ustaw na amplitunerze zamiast 2.0 np. 5.1 albo DSP albo inne cuda ;) U mnie tak jest przynajmniej...

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak na szybko...

1. Wyprowadzasz sygnał audio z TV bezpośrednio do amplitunera. Jeżeli TV posiada wyjście AUDIO na chinch'ach to za ich pomocą, jeżeli nie ma to musisz wyprowadzić sygnał z wyjścia EURO za pomocą specjalnej przejściówki lub kabla.

2. W amplitunerze ustawiasz odpowiednie źródło (w zlaeżności pod jakie podpiąłeś sygnał AUDIO z TV).

3. W amplitunerze odpalasz dekoder ProLOGIC lub np. DTS Neo6.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nprzyklad w denonie mam opcje 5ch stereo czyli dzwiek stereo rozkalda mi na wszyskie kolumny,

Tak, są też takie tryby, jednak służą one tylko do rozłożenia sygnału na pozostałe głośniki, a więc efekt mało ciekawy...

Lepiej puścić sygnał stereo z kablówki przez procesor ProLOGIC, który będzie symulował efekt przestrzenności dźwięku w filmach, przekazywał dialogi na głośnik centralny itd.

Edytowane przez PartyBOY

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt, najlepszy rezultat uzyskamy gdy idzie sygnał Dolby Surround.

Co to jest "symulacja przestrzeni" ? Jaki program / dekoder ? Bo puszczenie stereo na wszystkie kanały to naprawdę nic ciekawego. Ja filmy z kablówki oglądam z wykorzystaniem ProLOGIC i nawet filmy bez DS ogląda się dużo przyjemniej niż w stereo na 2 głośnikach. (Dialogi lecą tylko przez centralny, a muzyka i jakieś efekty przez resztę gośników)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w dekoderach są czasem wbudowane tryby symulacji przestrzeni, czyli np z sygnału stereo robi pogłos i dodaje w tylne głośniki, z mono robi stereo etc...

Ale faktem jest że obecnie dużo programów/filmów zawierających dźwięk stereo ma de facto kodownie dolby surround.. więc oglądanie w trybie prologic daje pożądane efekty mniejsze lub większe...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi