thuGG Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Cisza bo sie sezon nie zaczal :) To moze kilka slow podsumowujacych testy zimowe (prosze nie brac zbyt powaznie, bo to tylko testy). Zespol Ferrari w tej chwili wyglada na najszybszy, wielokrotnie uzyskiwal najlepsze czasy pojedynczych okrazen, czasy na tzw. long runs (dlugie przejazdy) tez byly imponujace. Wiekszosc innych zespolow typuje w tej chwili Ferrari jako najsilniejszy zespol. Co ciekawe w ogromnej wiekszosci testow Felipe Massa byl szybszy od swojego kumpla z zespolu - Kimiego Raikonnena (nie wiem czy powinienem odmieniac). Na wielu forach F1 trwa burzliwa dyskusja kto z tej pary okaze sie lepszy w sezonie 2007. Na drugi najsilniejszy po Ferrari zespol wyglada McLaren, czasy byly bardzo dobre, kilka razy uzyskiwali najlepsze czasy, ale sam zespol przyznaje (wlasciwie to rozni ludzie z zespolu), ze nie maja jeszcze takiego tempa jak Ferrari. Niezawodnosc bolidow byla raczej dobra, kolejnym atutem jest posiadanie w zespole Mistrza Swiata - Fernando Alonso, ktory moze wygrywac dla zespolu, u jego boku jezdzil bedzie nowicjusz Lewis Hamilton, obiecujacy utytulowany kierowca w innych seriach wyscigowych (Mistrz Swiata GP2 z sezonu 2006). Trzecia druzyne troche trudniej okreslic, wiec bede optymista i wskaze na BMW Sauber, na poczatku testow to wlasnie ten zespol typowany byl na bardzo szybki, czasem nawet najszybszy (np. Felipe Massa typowal ich w poczatkowym okresie jako najszybszy). Zespol uzyskiwal naprawde dobre czasy, tak podczas krotkich przejazdow (symulacja kwalifikacji ), jak podczas dlugich przejazdow (symulacje wyscigu). Najwieksza bolaczka zespolu byla (jest?) niezawodnosc, zespol mial problemy przede wszystkim ze skrzynia biegow (w tym roku stosuja nowa skrzynie tzw. nieprzerwana zmiana biegow) oraz z ukladem hydraulicznym. Zespol ma tez dwoch swietnych kierowcow, doswiadczonego, szybkiego Nicka Heidfelda oraz obiecujacego, rowniez szybkiego, jeszcze pol-nowicjusza Roberta Kubice (z ktorym to wiazemy duze nadzieje :) ). Na czwarty zespol (moze trzeci, ciezko powiedziec) wyglada Renault, uzyskiwane czasy co prawda nie byly imponujace, za to niezawodnosc stala na najwyzszym poziomie, a szybkosc tez zapewne sie poprawi. Zespol na pewno cierpi z powodu przejscia z opon Michelin na Bridgestony oraz z powodu straty Fernando Alonso. Miejsce Fernando zajal obiecujacy nowicjusz Heikki Kovalainen, w ktorym Flavio Briatore (szef zespolu) poklada duze nadzieje. Kolega Kovalainena bedzie Giancarlo Fisichella, ktory jest dobrym kierowca, ale nie klasy mistrza. Kolejnosc innych zespolow raczej trudno okreslic, chocby ze wzgledu, ze niektore z nich nie pojawily sie na bardzo waznych testach w Bahraine (Williams, Spyker), wiec moze po krotce sprobuje jednak okreslic kto bedzie walczyl o jaka pozycje (to tylko moje przewidywania): 5 pozycja - Williams/Honda 6 pozycja - Red Bull Racing/Toyota 7 pozycja - Torro Rosso/Super Aguri 8 pozycja - Spyker Wazne zmiany w regulaminie na sezon 2007: 1. Opony - wylacznym dostawca opon bedzie Bridgesone, firma bedzie oferowala 4 mieszanki gum (jesli dobrze pamietam: Hard, Medium, Soft, Super Soft), na kazdy wyscig zespolom beda dostarczane tylko dwie mieszanki z tej czworki. Wiadomo tez, ze rodzaj mieszanki bedzie odpowiednio oznaczany, tak aby widzowie widzieli na jakiej mieszance jedzie kierowca, niewiadomo jeszcze jak takie oznaczanie ma wygladac. Nie wiem natomiast jak jest z oponami na mokra nawierzchnie. 2. Silniki - od sezonu 2007 obowiazuje tzw. zamrozenie silnikow na 4 lata. Polega to na tym, ze silniki nie beda mogly byc mocno rozwijane, mozna wprowadzac drobne usprawnienia (np. w kwestii niezawodnosci). Maksymalne obroty silnikow zostaly ustalone na poziomie 19000 (w zeszlym sezonie niektore silniki krecily sie podobno do 21000) , co owocuje wiekszym wyrownaniem w stawce i nieduzym zmniejszeniem mocy. Niektorzy kierowcy uwazaja, ze limit 19000 utrudni wyprzedzanie. Wszystko to ma na celu zmniejszenie kosztow F1. Za 10 dni pierwszy wyscig, zobaczymy jak sie to wszystko potoczy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Najwazniejsza informacja to gdzie to bedziemy ogladac. Mianowicie licencje jak sie moglismy spodziewac ma POLSAT. Jezeli to bedzie relacja bez reklam tak jak w TV4 to dla mnie bomba bo lepiej dostepny jest POLSAT od TV4. Gazety Niemiecki opisuja BMW jako najszybszy zespol w testach zimowych ale oni klasyfikacje stworzyli usredniajac wszystkie przejazdy, powyzej 12 okrazen. To jest niezly prognostyk na sezon 07/08 majac jeszcze na uwadze slowa Kubicy o nowym ogumieniu, ktore bardzo pasuje kierowcom i konstruktorom BMW Sauber. Ja sie spodziewam pieknej walki Roberta o jedne z najwyzszych laurow. Moze jakas wygrana wpadnie przy pechu kilku najlepszych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 Relacje wyscigu i kwalifikacji maja byc na Polsacie, wyscig bez reklam (polskie prawo zabrania przerywania wydarzen sportowych reklamami), natowmiast w kwalifikacjach, pomiedzy sesjami pewnie puszcza reklamy. Treningi natomiast maja byc na Polsat Sport lub Polsat Sport Ekstra (nie pamietam dokladnie). Mozna sie tez spodziewac innego typu reklam, takich co zaslaniaja polowe ekranu, tak jak to byle w zeszlym sezonie z Orlenem na TV4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Czy ja dobrze rozumuje ? Pierwszy wyscig w Australii bedzie REtransmisja w Polsacie ? Nosz qr** ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Niedziela 4:00 AM to chyba nie retransmisja.. ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 13 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Marca 2007 Żadna retransmisja leci na żywo o 4:00 rano. O zgrozo :unsure: :mellow: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Aaa, bo inteligentne telemagazyny kur** pokazuja to jako sobota :D :D :D - LOL A o 10:45 powtorka - juz w niedzielnym rozkladzie. Gdyby nie reklamy w TV to bym za ch** nie zczail. Edytowane 14 Marca 2007 przez Kaeres Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thuGG Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 (edytowane) Szczegoly programu Polsat i Polsat Sport: Polsat Sport : Czwartek/Piatek - 22:45 Studio - 00:00 Trening 1 - 4:00 Trening 2 Piatek/Sobota - 22:45 Studio - 1:00 Trening 3 Polsat: Piatek/Sobota - 4:00 Kwalifikacje Sobota/Niedziela - 3:30 Studio - 4:00 Wyscig - 6:00 Studio Edytowane 14 Marca 2007 przez thuGG Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 15 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2007 Szczegoly programu Polsat i Polsat Sport: [TEXT] ja już tydzien temu poustawialem 10 alarmow w fonie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 (edytowane) I co śpiochy :P Robert z 5 miejsca startuje!! Nick z trzeciego! btw miał 2 czas na Q2 :). Szkoda błędu Roberta na ostatnim kółku... byłby pewnie lepszy czas. Ale wygląda na to że BMW ma mocny bolid, więc jutro będzie dobrze. Edytowane 17 Marca 2007 przez ojejku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Ma mocny bolid oby nie tylko na 3 kolka kwalifikacji. I Aguri sie pokazal ? Niezle w szoku bylem po pierwszej czesci gdy Davidson pocinal. W sumie w pierwszej 10 Sato, Davidson tuz za i przynajmniej bedzie sobie lał paliwa ile bedzie chcial. Jezeli wytrzymaja to oklepia Honde, a to bylby szok. W tym sezonie widze, ze Honda nie ma czego szukac przy BMW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Kaeres Jak byś śledził wyniki testów przed sezonem to byś wiedział, że BMW ma bardzo dobry samochód, tylko Ferrari i Mclaren są lepsze. To samo z Aguri :wink: Kubica 5! Świetny rezultat, start z 3 linii więc na starcie może dużo zyskać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 Oczywiscie sledze nonstop F1 miedzy sezonami. Wiem, ze BMW ma problemy chocby ze skrzynia (jest szybka ale awaryjna). Musieli znalezc kompromis miedzy jej szybkoscia a trwaloscia. Oraz maja problem z ogumieniem poniewaz jezdzili na Michelinach i brak im setupow z poprzednich sezonow na Brigstonach - wsio od zera zaczynaja (jak wszyscy ktorzy podobnie jezdzili na francuskich gumach). To samo z Aguri ? Przeciez w testach byli na szarym koncu. Kwalifikacje byly totalnym zaskoczeniem nawet dla wybitnych znawcow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KAMILcom Opublikowano 17 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Marca 2007 a dziś - znaczy jutro znowu pobudka o 4.00 a właściwie o 3.30 :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hubi_89 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Wiem, ze BMW ma problemy chocby ze skrzynia (jest szybka ale awaryjna). Musieli znalezc kompromis miedzy jej szybkoscia a trwaloscia.no i niestety kubicy na 36 okrazeniu padla ta nieszczęsna skrzynia biegow a szkoda bo mogl miec ładny wynik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 brawo dla kimiego należało mu się to zwycięstwo :D no i niestety kubicy na 36 okrazeniu padla ta nieszczęsna skrzynia biegow a szkoda bo mogl miec ładny wynikto było do przewidzenia :sad: , ale mam nadzieję, że inżynierowie ze stajni BMW znajdą rozwiązanie na awarie bolidu i w następnych sezonach nie uświadczymy już takich "wpadek" :mur: ps a nie było to 37 okrążenie :sad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Szkoda naszego rodaka. :( Miejmy nadzieje, ze problemy technicznie nie beda go przesladowac w nastepnych wyscigach. :P Na uwage zasluguje start Roberta, chociaz nikogo nie wyprzedzil to pokazal jaki ma refleks. BTW Brawo Kimi, oby tak dalej. :P :gitarzysta: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 wrrr jak ja nie lubię Ferrari :angry: Brawa dla BMW & McLarena, wszyscy 4 kierowcy tych teamów jeżdżą doskonale :D Hamilton w debiucie 3 miejsce, najlepszy wynik od 2 miejsca Vllneuve'a. Brawo! Szkoda mi Roberta jechał bardzo dobrze, ale awarie są w F1 częścią rywalizacji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 Pamiętajcie że Hamilton w swoim debiucie siedział od razu w MCL, a nie każdy miał szanse w debiutach F1 siedzieć w takim szybkim bolidzie.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grimlock Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 (edytowane) Szkoda Roberta, minę miał nie tęgą. Sam by się wściekł :-| Edytowane 18 Marca 2007 przez Grimlock Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 20 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Marca 2007 Podsumowanie. Pierwsze GP nie mialo zadnych sensacji, byly rozczarowania. No moze mala sensacja byl Hamilton ale jakos czulem, ze cos z tego syneczka bedzie. McLaren w pierwszym sezonie nie wklada do bolidu ciecia. Zobaczymy czy to szczescie poczatkujacego czy objawienie talentu. Baa, czuje w trzewiach, ze on bedzie lepszy od Kubicy i to o nim sie bedzie rozmawialo. Pamietam gdy byla relacja z GP Włoch w zeszlym sezonie to bolid Kubicy byl pokazany moze kilka sekund w calym wyscigu, a jechal przeciez fenomenalnie. Teraz Hamiltona bolid byl na ekranie najczesciej obok Raikkonena, dobrze jadacego Kubicy widzialem tylko raz gdy z Heidfeldem sie cial wiec bedzie promowany przez TV. Rozczarowal zespol Renault i to bardzo mocna za sprawa glownie mlodziutkiego Kovaleinena. Ale faktycznie lebek jechal strasznie chaotycznie. J.Button to juz wogole porazka, Barichello nawet nawet ale Honda nie daje sobie rady z miekkimi gumami. W tych warunkach Ferrari i Massa pokazali, ze nie wazne czy sa miekkie czy twarde mieszanki. Ich samochod swietnie sobie radzi z kazda opona. Milutko zaskoczyl mnie T.Sato juz kwalifikacjach, a konczac wyscig chyba 11 pokazal, ze na sie jezdzic tymi samochodzikami. BMW natomiast zaczyna pokazywac, ze ich technologia postepuja najszybciej i jezeli taki progres sie zachowa to w przyszlym sezonie kto wie czy nie dadza Kubicy kilka razy podium (osobiscie licze juz na ten sezon). Wyscig malo ciekawy ale jako pierwsze GP w tym roku ogladalem go z rozdziawiona geba o 4 rano. Massa i Kubica mnie trzymali przy ekranie. Po odpadnieciu Kubicy patrzalem juz tylko na Masse, na ktorym miejscu skonczy. Wczesniej czekalem kiedy pitstop McLarena zmieni 3 poz. Alfonso na 2. Nie mylilem sie. Czekamy na Malezje i Kuala Lumpur. Oby bolid Kubicy juz nie zawiodl to pozamiata Hondami i Toyotami. Obstawiam 1-5 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) Jaka tu cisza B) Robert 7 trochę szkoda, że nie zdążył zrobić jeszcze jednego okrążenia :-| mogło być lepiej, ale i tak jest dobrze :) Honda coś nie w formie, tak samo jak Renault. Dominacja Ferrari niestety jest coraz bardziej widoczna :angry: Najgorsze jest to, że jutro muszę wstać o 5:30, żeby zobaczyć wyścig Czemu u mnie w kościele nie ma mszy np. na 7:30 :? Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez eQ. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 kurna czy ja wstane na tą godzine :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eQ. Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Wyścig jest o 9:00, transmisja na Polsacie zaczyna się o 8:30 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Santi Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 (edytowane) To co, jutro Robert zdobywa pierwsze punkciki (jak nic mu nie nawali). :P Licze tez na drugie zwyciestwo Kimiego. ;) Edytowane 7 Kwietnia 2007 przez Santi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ojejku Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 A ja liczę po cichu na podium Roberta [; byle tylko bolid nie nawalił.... no i nastawienie Roberta, że chce przejechać metę może go hamować przed szybkimi przejazdami :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EXO3 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 A ja liczę po cichu na podium Roberta [; byle tylko bolid nie nawalił.... no i nastawienie Roberta, że chce przejechać metę może go hamować przed szybkimi przejazdami :(.eetam na pewno powalczy :) ciekawe jaką taktykę przygotowało mu BMW.... ja bym chciał żeby był w pierwszej piątce - jednocześnie będąc wyżej od Heidfelda ;) 9 hours remaining ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Wyścig jest o 9:00, transmisja na Polsacie zaczyna się o 8:30 :wink:kurna cvoś mi sie porąbało,że przed 7 początek :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Ja już zacieram rączki :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
papillon86 Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Kwietnia 2007 Znowu powtórka z akcji :( Robert ma znów problemy z samochodem. Coś mi się wydaje że to jakiś spisek BMW, ehh szkoda gadać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...