Jump to content
Sign in to follow this  
Pietia(lania)

Maslanki , Kefiry , Kwasne Mleka

Recommended Posts

sa tu jacys nalogowcy :>

 

 

no i powiedzcie czy u was jest jeszcze kefir w butelkach ( IMO najlepszy jaki istanieje ), u mnie byl jeszcze rok temu a teraz [gluteus maximus] ;-( , oczywiscie nic nie pokona kwasnego mleka ktore zostalo zrobione z mleka prosto od krowy , pitego z glinianego garnka ojj mhhh

 

przyznam sie ze jezlei dziennie nei wypije litra ktoregos z tych napoi to jestem agresywny :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

sa tu jacys nalogowcy :>

no i powiedzcie czy u was jest jeszcze kefir w butelkach ( IMO najlepszy jaki istanieje ), u mnie byl jeszcze rok temu a teraz [gluteus maximus] ;-( , oczywiscie nic nie pokona kwasnego mleka ktore zostalo zrobione z mleka prosto od krowy , pitego z glinianego garnka ojj mhhh

 

przyznam sie ze jezlei dziennie nei wypije litra ktoregos z tych napoi to jestem agresywny :D

Kefir - kumpel z klasy ;]

Maślanka - w sumie też ;]

A z kwaskowatym naprawde to mam do czynienia tylko jak jestem na wiosce. Mleczko prosto od krówki i jest cycek -glancek kwaśne mleczko ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam nie przepadam za produktami tego typu, ale za to mój ojciec i brat mogą to pić litrami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kefirek - mniam :-P Pije dużo, przeważnie "Łowicz" w buteleczkach plastikowych po 400 ml

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maślankę to ja na kaca stosuję :wink: To jest zbawienie jak człowiek zaraz po przebudzeniu z wielkim bólem głowy wyjmie z lodówki zimną maślankę :rolleyes: Bardzo lubię kwaśne mleko, potwierdzam, że najlepsze jest gdy się samemu zrobi. Od razu jest śmietana z której jak ktoś chce można zrobić masło. Do tej pory wakacje spędzałem w małej wiosce będąc dokarmianym taką ekologiczną żywnością :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maślanke lubie w wyjątkowych, nie przewidzianych sytuacjach* ;)

 

*Patrz wyżej :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jogurt naturalny - o godz 7.25 w pewnych okolicznościach smakuje niczym ambrozja.. ;] Wyczekiwany od godziny 4.. [;

 

Poza tym kefiry, maslanki itpd itd to dla mnie chleb powszedni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziennie jeden jogurcik naturalny Danone, maslanki, kwasnego mleka nie czaje ;]

Share this post


Link to post
Share on other sites

to podobnie jak kiszone ogorki smierdza a ludzie jedza bo sa super , mleko ,maslanka , kefir rzadza , lubie kwasna smietane jesc lyzka , jak tata sobie kefir kupi to zawsze bu kradne

Share this post


Link to post
Share on other sites

only maslanki owocowe ( procz jagodowej), noi jogobella z extra duzymi kawalkawi owocow by kiwi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Maślanka Mrągowaska jest bardzo dobra :-). Ew. jakiś kefirek.

Tak to mleko, jogurty itd. jak najbardziej. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

oj, to jest moj temat. Kefir uwielbiam, w kazdej ilosci, robi mi sie wtedy tak blogo. Polecam nastepujace kefiry:

 

- Kefir Robico zdecydowany faworyt, nikt nie pozostaje obojetny, zeilona zakretka sprawia, ze staje sie przystojniejszy niz Tom Cruise ;)

- ALEEE KEFIR jest to o ile dobrze pamietam wytwor z Radomska - genialny produkt serwowany sobie samemu podczas strasznego kaca, nadaje sie do spozycia o kazdej porze dnia i nocy - polecam :)

- Kefir krasnystaw niebo w gebie.

 

Zdecydowanie moge polecic wszystkie kefiry w buteleczkach po 0.4 albo 0.5 litra, zazwyczaj okazuje sie, ze kazdy ma inny smak, wiec jest jak z piwem :) po zerwaniu przeszkadzajacej nakretki zostaje nam tylko pogodna buteleczka pelna niezbadanej substancji, ktora moze zaskoczyc swoimi walorami smakowymi nawet najwiekszego smakosza :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ktoś z was robi w domu sam kefiry i jogurty ?, ja od kilku tygodni codziennie prawie nastawiam sobie 1L-1,5L mleka na kefir.

 

Domowy jogurt i kefir smakuje o wiele lepiej niż ze sklepu. I do tego nie zawiera żadnych konserwantów itp.

 

Mleko na kefir fermentuje około 18-24 godzin, a jogurt jest gotowy w 6-8 godzin.

 

Koszt domowego kefiru, jogurtu to ~1,60-1,90zl za litr.

Edited by Cmx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak go robisz ?;p. Ja uwielbiam kwaśne (zsiadłe ?) mleko (u babci takie szamałem).

 

Ja lubie kefir Krasnystaw:

Dołączona grafika

 

Nie dość ze ma najwiekszą zawartość białka na 100g (4g co daje 16 gram białka na duże opakowanie) to jest jeszcze tani (1,39-1,60 zależnie od sklepu za 400g) oraz bardzo dobry w smaku - bardzo kremowy. Ja sobie go często szamam z daktylami suszonymi albo morelami - taki dodawacz energii ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dla przeciwwagi napiszę, że wszelkie kefiry, maślanki i inne takie mnie odrzucają konkretnie [;

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak go robisz ?;p.

 

Kupujesz np 2L mleka UHT, wlewasz w jakieś naczynie, kupujesz jakiś naturalny kefir z żywymi kulturami bakterii. Ja daje najtańszy tola z biedronki.

 

Wlewasz jakies 100-200ml do tego mleka, mieszasz dokladnie. I odstawiasz przykryte na jakies 24 godzinny, musi stac w temperaturze pokojowej (20-23 stopni).

Edited by Cmx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do tego musi być dobre mleko - kiedyś, kiedy miałem dostęp do sporych ilości świeżego mleka "prosto z cyca" z gospodarstwa znajomego, robiłem to często. Przerabianie "mleka z kartonika" trochę nie bardzo mnie się widzi, ale może jestem w błędzie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie najlepsze jest UHT, ja uzywam najtanszego z biedronki, i zawsze wychodzi.

 

Mleko prosto od krowy musisz najpierw przegotowac zeby zabic zle bakterie.

 

UHT jest juz czyste.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odstawiłem mleko ( kiedyś potrafiłem wypić 3 kartony dziennie ) na rzecz kefirów, jogurtów naturalnych i owocowych. Ale i to nie za często chociaż bardzo lubię, szczególnie wariacje z kefirkami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie najlepsze jest UHT, ja uzywam najtanszego z biedronki, i zawsze wychodzi.

Popróbujem. B-)

 

Mleko prosto od krowy musisz najpierw przegotowac zeby zabic zle bakterie.

Właśnie niet, odstawiałem tylko na noc w chłodne miejsce żeby śmietanka się zebrała i po usunięciu jej prosto do jogurtu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie niet, odstawiałem tylko na noc w chłodne miejsce żeby śmietanka się zebrała i po usunięciu jej prosto do jogurtu.

 

Trzeba trzeba, nawet w poradnikach na necie jest to napisane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba trzeba, nawet w poradnikach na necie jest to napisane.

 

Nie wiem czy w poradnikach jest, czy nie, ja nigdy nie gotowałem świeżego mleka przed "jogurtowaniem" i zawsze wychodziło świetnie, pysznie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.