Skocz do zawartości
Piotr77

Czy Raid Pomoże W Tym Przypadku?

Rekomendowane odpowiedzi

Co zrobić aby dane na kompie były w miarę bezpieczne pomiędzy backupami na CD/DVD?

Komputer ma już 4 lata, jest całkowicie odcięty od netu, używany w zasadzie tylko do celów rozliczania kierowców. Ostatnio weszły nowe przepisy dotyczące tachografów cyfrowych i musimy trzymać dane zgrywane z samochodów przez 1 rok (a prawdę mówiąc to przez 3 lata z powodów księgowych). Dane są zgrywane za każdym razem kiedy samochód pojawia się w firmie, czyli średnio raz na 2 tygodnie. Gość który rozlicza kierowców będzie robił backup na CD raz na 3-4 dni. Mam małe zaufanie do jego komputerowych zdolności i zmuszanie go do częstszych backupów stworzy więcej problemów niż korzyści. Druga sprawa że te dane będą zgrywane głównie w soboty i raczej nie da sie robić backupu po każdym kierowcy tylko raz na koniec dnia. A jak coś się zepsuje po 3-cim kierowcy to problem jest taki że jak już 1 i 2 samochód wyjedzie z bazy to nie ma szans na ponowne zgranie danych (a dane na karcie kierowcy zastępowane są po 28 dniach przez kolejne dane). Czy stworzenie macierzy RAID 1 z dwóch dysków poprawi trochę bezpieczeństwo danych w tym wypadku? Nigdy nie zgłębiałem tego tematu ale wyobrażam sobie że taka macierz zabezpieczy mnie na wypadek padu jednego z dysków i z drugiego dysku będę mógł odzyskać wszystkie dane wgrane na niego do czasu awarii?

Na razie nie jest to wielki problem bo w najbliższym czasie będą tylko 3 auta z takimi tachografami ale później będzie ich przybywać.

Jeśli mój tok rozumowania jest dobry to co polecicie do stworzenia tej macierzy? Założenia są takie – wystarczy dysk 80-120 GB i koszty do 600 PLN. Jakie dyski i kontroler kupić aby zmieścić się w tej cenie?

Czy konfiguracja takiego kontrolera jest trudna? Czy mogę mieć tylko jedną partycję czy są jakieś zalety tworzenia większej ilości partycji?

(będzie tylko XP + dwa specjalistyczne programy).

Dzisiejsza specyfikacja tego komputera:

Athlon 1700+

256 mb RAM

Płyta Asrock K7VT2

Dysk 30 GB

Gforce MX

Windows XP

skaner po USB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak RAID 1 zabezpieczy przed ewentualną utratą danych, na wszystkich dyskach wchodzących w skład RAID 1 znajdują się te same dane, a awaria wszystkich napędów w RAID 1 nawet jeżeli macierz składa sie jedynie z dwóch dysków jest mało prawdopodobne, za 600zł kupisz 2 dyski i kontroler (nawet całkiem porządny): 2x WD800JD + Adaptec RAID 1210SA

zawsze lepiej jest mieć kilka partycji o ściśle określonej funkcji, każda partycja to oddzielny system plików, zwykle awaria w obrębie jednej partycji nie wpływa na dane na innej partycji, itd…

np.: osobna partycja dla systemu, dla foldera TEMP, dla dokumentów, dla programów (nie będących stałą częścią systemu/środowiska pracy). Itd….

no i musisz zastosować system plików NTFS, w przypadki FAT-a bezpieczeństwa raczej nie ma

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak RAID 1 zabezpieczy przed ewentualną utratą danych, na wszystkich dyskach wchodzących w skład RAID znajdują się te same dane, a awaria wszystkich napędów w RAID 1 nawet jeżeli macierz składa sie jedynie z dwóch dysków jest mało prawdopodobne, za 600zł kupisz 2 dyski i kontroler (nawet całkiem porządny): 2x WD800JD + Adaptec RAID 1210SA

no i musisz zastosować system plików NTFS, w przypadki FAT-a bezpieczeństwa raczej nie ma

Dzięki za rady,

jeszcze jedno pytanie praktyczne.

Zamontuję kontroler i 2 nowe dyski, czy konfiguracji kontrolera (macierzy) dokonuje się po zainstalowaniu Windowsa i reszty oprogramowania czy na czystych "twardzielach"?

Czy jeśli do kontrolera IDE na płycie podłączę później stary dysk żeby zgrać dane to nic mi się nie "popsuje" w systemie po jego odłączeniu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak RAID 1 zabezpieczy przed ewentualną utratą danych, na wszystkich dyskach wchodzących w skład RAID 1 znajdują się te same dane, a awaria wszystkich napędów w RAID 1 nawet jeżeli macierz składa sie jedynie z dwóch dysków jest mało prawdopodobne

Chyba że padnie np. zasilacz i zabierze oba dyski. Jednak RAID na pewno zabezpieczy przed awarią samego dysku.

Dodatkowo jako zabezpieczenie można by ustawić choćby windowsową kopię zapasową. Wskazać co ma być backupowane i kiedy (np. co drugi dzień o 10.00 rano). Można skonfigurować aby robiła się np. na 1GB pendrive-a. Kolo miałby tylko podpiąć pena przed 10 i wypiąć jak się skończy. W trakcie nie musiałby nic robić. Typ kopii- przyrostowa.

Możliwości jest wiele. Zależnie ile możesz wydać na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już wcześniej pisałem mam na to około 600 PLN. Za tą kasę najbardziej racjonalna wydawała mi się macierz.

Tak sobie kombinuję że zostanie mi jeden dysk 30 GB - może go podłączyć na stałe do kompa w jakiejś zewnętrznej obudowie po USB i analogicznie do pomysłu z pendrivem na niego robić codzienny backup? Nawet nie trzeba by było go włączać codziennie tylko cały czas by sobie stał podpięty ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak już wcześniej pisałem mam na to około 600 PLN. Za tą kasę najbardziej racjonalna wydawała mi się macierz.

Tak sobie kombinuję że zostanie mi jeden dysk 30 GB - może go podłączyć na stałe do kompa w jakiejś zewnętrznej obudowie po USB i analogicznie do pomysłu z pendrivem na niego robić codzienny backup? Nawet nie trzeba by było go włączać codziennie tylko cały czas by sobie stał podpięty ?

Negative.

Może być. Jednak odpinanie jest konieczne. Chodzi o to że w razie awarii sprzętu nie masz gwarancji że nie pociągnie to za sobą również tego dysku na USB. Ja bym odpinał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba że padnie np. zasilacz i zabierze oba dyski. Jednak RAID na pewno zabezpieczy przed awarią samego dysku.

rozumując w ten sposób należało by kupić zewnętrzna stacje (~4000zł), komunikująca się z komputerem za pomocą WLAN, oczywiście ta zewnętrzna stacja musiała by być podłączona do UPS (~600zł) a antena WLAN powinna zostać podłączona do urządzania z pomocą bezpiecznika przepięciowego itd....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumując w ten sposób należało by kupić zewnętrzna stacje (~4000zł), komunikująca się z komputerem za pomocą WLAN, oczywiście ta zewnętrzna stacja musiała by być podłączona do UPS (~600zł) a antena WLAN powinna zostać podłączona do urządzania z pomocą bezpiecznika przepięciowego itd....

Błedne rozumowanie. Albo inaczej- na wyrost. A to że zasilacz zabierze ci jeden dysk i drugi to raczej bardzo prawdopodobne. Po prostu trzeba robić kopię na coś zewnętrznego najlepiej odpinanego. Wsio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jeśli ta obudowa zewnętrznego dysku ma własne zasilanie to awaria zasilacza komputera też uszkodzi ten dysk jeśli nie będzie on odłączony? Przepięcie po USB?

Backup, czyli kopia bezpieczeństwa jest czymś na wypadek awarii sprzętu, infekcji wirusa, itd, itd. Po to się ją robi żeby taka druga kopia była pewna, że "przeżyje" niezależnie od tego co stanie się z właściwym kompem. Dałem tylko przykład awarii zasilacza, więc nie trzymaj się tego tak ostro. Najbezpieczniej po prostu robić kopię na coś co jest fizycznie nie związane na stałe z urządzeniem z którego backup-ujemy. Robisz kopie odpinasz i np. chowasz w sejfie. W ten sposób zmniejszasz ryzyko utraty takich danych do kilku procent.

That's all.

Edytowane przez Pigmej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem o co ci chodzi, faktycznie skupiałem się tylko na podanym przez ciebie przykładzie. Przy okazji znasz jakieś freewarowe programy do backupu? Chodzi mi o to żeby wyciągnąć gościowi na pulpit skrót i żeby reszta zrobiła się sama. Ostatecznie zrobię mu jakiegoś .bat-a ale wolałbym coś pewniejszego. Oczywiście jutro trochę pogogluje ale może przychodzi ci coś do głowy.

Obejrzałem sobie Bacup z Windowsa ale to chyba nie to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jednak zerknij na tą Windowsową kopię zapasową.

Całkiem to jest sprytne.

Z darmowych to zrób bata tak jak mówisz. Wbrew pozorom to najprostsze i najmniej zawodne rozwiązanie jeśli chodzi tylko o zwykłe skopiuj "stąd > tutaj".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skad ja wiedzialem, ze ta uniwersalna formulka padnie.

Panaceum normalnie

:}

a co miała nie paść - ludzie narzekają, że zasiłka padnie i zabierze dyski, płyty i przy okazji samego użytkownika ze sobą. Dobry zasilacz można dostać <100zł, do tego dysk w RAID 1 i jedziemy ;-).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi