Piotr77 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 (edytowane) Muszę zmienić komputer w biurze. Mam budżet 2500 PLN. Prosiłbym o uwagi do tego co napiszę poniżej i radę czy taki zestaw jest ok, ewentualnie co zmienić. Założenia: Na tym komputerze korzysta się z office, internetu, norton internet security, inni pracownicy biura (3) korzystają przez sieć z Winfaxa, programu branżowego opartego na bazie danych Dbase, czasami z drukarki. Gdzieś wyczytałem że Intele są lepsze do biur niż AMD i wymyśliłem taki zestaw: Pentium D930 (około 780 PLN) Płyta z Vga, muzą i siecią zintegrowaną np: Gigabyte 8I945MGF, 945G (369 PLN) Pamięci 1 GB np COrsair 667 MHz CL5 (za około 369 PLN) Dysk Seagate 7200.9 160 GB (nie potrzeba więcej !!!) (około 250 PLN) nagrywarka DVD (150 PLN) obudowa z zasilaczem (czy wystarczy 350 W?) (200 PLN) Windows XP - 325 PLN Całość około 2450. Resztę tzn,. klawiatury, myszki i oprogramowanie (office, NIS mam ze starego komputera). Czekam na uwagi. Edytowane 15 Maja 2006 przez Piotr77 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bari2008 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 hmm moze Procek 2 jaja do biura D805 + 2 GB ramu zeby wszystko chodzilo jak nalezy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr77 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 Ten 930 ma dwa jaja i więcej cache od 805-ki. Więc chyba to nawet lepiej? P.S. Chyba powinienem zadać pytanie o zestaw w wątku z zestawami ale dopiero teraz go zauważyłem. Da się jakoś go przenieść? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
dw.flash Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 (edytowane) Dobrze trafiłeś :D Ja na kompach w zastosowaniu do biura itd sie nie znam ale powiem zebys brał dysk Samsunga ł a Nagrywarke Jakiegoś NECa z LAbelFlashem a na bude i zasialcz radze dac chociaz te 300zł bo jak komp bedzie duuuzo chodzil to lepszy i cichszy zasilacz by sie przydał :D Edytowane 15 Maja 2006 przez dw.flash Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Bari2008 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 Ten 930 ma dwa jaja i więcej cache od 805-ki. Więc chyba to nawet lepiej? P.S. Chyba powinienem zadać pytanie o zestaw w wątku z zestawami ale dopiero teraz go zauważyłem. Da się jakoś go przenieść? a A sorki niezauwazyl;em :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość Grzechu_1990 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 Zasilacz możesz brać huntkey 350W, spokojnie wystarczy ;) Po co takie wypaśne ramy, chyba że zamierzasz podkręcać, chociaż tu 2x 1gb by sie przydał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
teps86 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 A po co taki wypaśny procek? D 805 moim zdaniem spokojnie styknie. A do pracy z Officem 2 giga ramu też moim zdaniem potrzebne nie jest. Z racji tegio że zintegrowana grafa ma być to ja bym brał 1GB i to GoodRamy (a z osobną garfą moin zdaniem nawt 512 by wystarczyło). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr77 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 Ramy są wypaśne? Myślałem że CL 5 to raczej wolne! No i cena też raczej umiejscawia je w II lidze. A procek mocniejszy bo jak to w biurze bywa żadnego kręcenia nie przewiduję i zawsze jest mieć lepiej jakiś zapas mocy skoro jest na to kasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemik16 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 (edytowane) Ramy są wypaśne? Myślałem że CL 5 to raczej wolne! No i cena też raczej umiejscawia je w II lidze. A procek mocniejszy bo jak to w biurze bywa żadnego kręcenia nie przewiduję i zawsze jest mieć lepiej jakiś zapas mocy skoro jest na to kasa. wogóle do biura wystarczyłby ci 1jajowiec :) 2 jajowe to bardziej do obróbki grafiki 3D i kompresji/dekompresji video/danych :) office nawet tych 2 rdzeni nie wykorzysta ...' więc na tym 805 bedziesz miał spory nadmiar mocy :wink: Edytowane 15 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr77 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 wogóle do biura wystarczyłby ci 1jajowiec :) 2 jajowe to bardziej do obróbki grafiki 3D i kompresji/dekompresji video/danych :) office nawet tych 2 rdzeni nie wykorzysta ...' więc na tym 805 bedziesz miał spory nadmiar mocy :wink: A czy to nie nie jest tak że sam XP zadba aby jeden proces był wykonywany przez 1-szy proc a drugi przez 2-gi procek? Może ja mam błędne rozumienie tej technologii? Jeśli mam naotwieranych różnych programów - od Worda po Winfaxa i pracujący w tle antywirus i przesyłany do drukarki z innego kompa plik oraz podłaczający się z kolejnego kompa klient do bazy danych to w takich warunkach nie będzie komputer chodził szybciej na dwóch rdzeniach a nie jednym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemik16 Napisano 15 Maja 2006 Zgłoś Napisano 15 Maja 2006 (edytowane) A czy to nie nie jest tak że sam XP zadba aby jeden proces był wykonywany przez 1-szy proc a drugi przez 2-gi procek? Może ja mam błędne rozumienie tej technologii? Jeśli mam naotwieranych różnych programów - od Worda po Winfaxa i pracujący w tle antywirus i przesyłany do drukarki z innego kompa plik oraz podłaczający się z kolejnego kompa klient do bazy danych to w takich warunkach nie będzie komputer chodził szybciej na dwóch rdzeniach a nie jednym?na 2 :) myślałem ze jednocześnie kożystasz tylko z 1 większego proga :) tak czy inaczej dla tego typu zastosowań w 100% wystarczy 805-tka :) pozostałe pieniadze mozna przeznaczyć na lepszy i cichszy zasilacz (bo intelek troche prądu "pochłania" :D ) i ew na jakieś cichsze chłodzenie :) Edytowane 15 Maja 2006 przez Chemik16 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piotr77 Napisano 16 Maja 2006 Zgłoś Napisano 16 Maja 2006 Dzięki wszystkim za porady, pomyślę nad wymianą tego D930 na D805 i za różnicę poszukam jakiegoś dobrego zasilacza. Tracer i modecom chyba odpadają :-) Tymczasem mam jeszcze pytania o pamięć. - Co to za firma A-data ? Gość z miejscowego sklepu chce mi wcisnąć 1 GB CL5 667 za trzysta kilka zł. - Czy w takiej konfiguracji da mi coś wrzucenie 2 x 512 ( np: GEIL DDR2 1024 MB / 667 (Dual 2 x 512 MB), 5-5-5-15. Czy Dual da jakikolwiek przyrost wydajności dla officowego usera czy brać te 1 GB A-data? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Chemik16 Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Dzięki wszystkim za porady, pomyślę nad wymianą tego D930 na D805 i za różnicę poszukam jakiegoś dobrego zasilacza. Tracer i modecom chyba odpadają :-) Tymczasem mam jeszcze pytania o pamięć. - Co to za firma A-data ? Gość z miejscowego sklepu chce mi wcisnąć 1 GB CL5 667 za trzysta kilka zł. - Czy w takiej konfiguracji da mi coś wrzucenie 2 x 512 ( np: GEIL DDR2 1024 MB / 667 (Dual 2 x 512 MB), 5-5-5-15. Czy Dual da jakikolwiek przyrost wydajności dla officowego usera czy brać te 1 GB A-data? Da przysrost - Dual ram - teoretycznie ogromny :) w praktyce taki sobie ale warto :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio_m Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 W intelu przyrost jest większy niż w amd, dual wiele daje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryken Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 (edytowane) Adata to całkiem dobra firma czyli może dajemy 2x1gb adata w dualu proc pentium d 805 zasilacz może cichy delta z allegro lub fortron (delta cichsza) samsunga wedle uznania na chłodzenie procka http://allegro.pl/item102897050_arctic_coo...pipe_nowy_.html grafe może czasem pograsz to x800gt za 420zł ze szyną 256bit pierwszy link do allegro http://allegro.pl/item103495442_sapphire_r...pci_e_box_.html odnośnie mobo hmm ja bym miał takie kryteria cicha i max stabilna a ewentualne OC traktował jako dodatek cicha czyli chłodzenie pasywne na niej Edytowane 17 Maja 2006 przez bryken Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Miguel707 Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 (edytowane) Może coś takiego : Procesor : INTEL Pentium D -930- 3.0GHz [800/2x2MB/64bit/775/BOX] - 813 zł Płyta Główna : ASRock 775I65GV [s775, 865GV, VGA, mATX] - 176 zł RAM : GOODRAM DDR 1GB/400 2 sztuki - 648 zł HDD : Seagate 160GB/8 [sT3160812A] - 256 zł FDD : ALPS FDD 3,5 - 23 zł Obudowa : Mustang JB 1072A 350W - 82 zł Głośniki : Creative SBS 260 - 50 zł Napęd : LG DVD-+RW [GSA-4167B] BOX - 207 zł Windows XP - 325 zł Razem 2580 zł Edytowane 17 Maja 2006 przez miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio_m Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Adata to całkiem dobra firma czyli może dajemy 2x1gb adata w dualu proc pentium d 805 zasilacz może cichy delta z allegro lub fortron (delta cichsza) samsunga wedle uznania na chłodzenie procka http://allegro.pl/item102897050_arctic_coo...pipe_nowy_.html grafe może czasem pograsz to x800gt za 420zł ze szyną 256bit pierwszy link do allegro http://allegro.pl/item103495442_sapphire_r...pci_e_box_.html odnośnie mobo hmm ja bym miał takie kryteria cicha i max stabilna a ewentualne OC traktował jako dodatek cicha czyli chłodzenie pasywne na niej x800gt do biura? bez jaj, niektórzy nawet takich graf w domu nie mają a co dopiero mówić o biurach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryken Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 no wiesz chodzi mi o to że jeżeli ja bym miał dla siebie w biurze mieć to czasem nie ma co robić i można się zrelaksować a ta grafa to 450zł i napewno w takim budżecie byłoby dla niej miejsce. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
misio_m Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 (edytowane) To ja już bym wolał mieć 450zł w kieszeni, w biurach żadko są "dziury" na granie, chyba że ktoś zostaje po godzinach [; a za te 450zł to Piotr77 może chociażby dokupić sobie kolejne 512mb ramu do laptopa i jeszcze zostanie na kilka piwek :) btw. jak już brać grafe do 450zł to wziąłbym x1600pro np coś takiego pasywnego: http://allegro.pl/item102786867_gigabyte_x...pe_2_pci_e.html Edytowane 17 Maja 2006 przez misiom1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Gdzie?! Stary, jeżeli masz zamiar takie terie wypisywać na publicznym forum, z którego czerpie wiedzę masa ludzi, to poprzyj to chociaż zapasem testów i linków. Intel nigdy nie był szybszy w jakichkolwiek zastosowaniach w niskim i średnim przedziale cenowym od czasów K7. Łącznie z renderowaniem wideo, jeżeli weźmiemy pod uwagę odpowiadający cenowo zestaw z AMD. Oczywiście zupełnie abstraciach!ę tutaj od dywagacji nt. ultra hi-endu, bo tam wszystko zmienia się jak w kalejdoskopie i trudno o solidne porównanie, zwłaszcza, jeżeli chodzi o stabilność cen rynkowych sprzętu w takim przedziale. Jestes przekonany/przekonana w tym co piszesz?????????????????????????????????????????????????????? Bo jak dla mnie to noob Intel w aplikacjach biurowych czesto "bil" athlona i to wiele razy.................. Moze jadnak Ty powinienes sie zastanowic nad tym co piszesz na publicznym forum........................................................................... ... Jak potrafisz to poczytaj na forach o mozliwosciach procow PS. Osobiscie uzywam Athlona, ale nie do zastosowan biurowych.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Oczywiście, że bił. I nie tylko do zastosowań biurowych, do gier wielokrotnie również. Czytaj ze zrozumieniem, napisałem o porównaniu systemów w tym samym przedziale cenowym, nie o tych samych oznaczeniach GHz czy "+", nie tych samych technologii, czegokolwiek. Chodzi o cenę. Pokaż mi test, który porównuje stację intelowską ze stacją AMD, gdzie oba są ograniczone jedynie cenowo do 2000 czy 2500 zł i gdzie wygrywa Intel. W jakichkolwiek zastosowaniach. Powiem Ci ze w grafie Athlon bil Intela, ale nie w zastosowaniach biurowych. Jasli kupujesz gotowe systemy to Twoja sprawa bo ja potrafie zlozyc sobie kompa sam A jesli ktos potrafi zlozyc sobie kompa to nie pisze o stacjach.................. np. intelowskich poza tym uzywalem kiedys celerona jak moze pamietasz a raczej nie 300A/466...to dla raczej starych wyjadaczy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sativ Napisano 17 Maja 2006 Zgłoś Napisano 17 Maja 2006 Ale w grafie również Intel bił Athlona. Ale co to cholera ma do rzeczy? A skąd ten wniosek? I dalej, co to cholera ma do rzeczy...? Wszyscy jesteśmy dumni z Twoich umiejętności. Że jak? Eeee, nie, ja z tych "dzieci neostrady"... A wiec po co cala gadka???? Dumny z moich umiejetnosci... zartujesz????? Nie chce z forum robic przedstawienia... Jesli chcesz pogadac nie ma problemu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bryken Napisano 18 Maja 2006 Zgłoś Napisano 18 Maja 2006 ach no teraz bym sie kłócił czy amd lepsze patrz na zestaw ostatni co złożyłem http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=201185 przed ostatni post i co może słabsze od amd to pogramy w obliviona i zaczniemy rozmawiac kto kogo pobił? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach More sharing options...