stefanor Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Witam, mam pytanie do ludzi którzy mieli do czynienia z tym procesorem - czy jest sens robić jakiekolwiek mody (DrutMod etc) na tym procesorze? Jest to bardzo słaby model do OC, u mnie po zmianie FSB z 133 na 142 i zwiększeniu napięcia to cacko się wykłada :D Temperatura przy standardowym taktowaniu wynosi ok 48 stopni, przy przetaktowaniu FSB do 142MHz niewiele się zwiększa (jakieś 51 stopni) - faktem jest, że nie mam rewelacyjnego coolera [jakiś termaltake aluminiowy, ale duży]. Wymieniam proca na Bartona 2500+ i chciałem się jeszcze pobawić tym piecykiem ;] Edytowane 15 Maja 2006 przez stefanor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Podejrzewam że jest to palomino. Jeśli tak to raczej nie ma sensu tego podkręcać, bo osiągniesz góra 1.8 ghz stabilnie. Chyba że odblokujesz mnożnik i zjedziesz z nim w dół, a podniesiesz FSB, wtedy możesz poczuć jakiś przyrost wydajności. Ale lepiej poczekaj na tego bartka :) A i temperatury masz nienaljepsze do OC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Nie warto się tym bawić :] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Sprzedaj albo mi wyślij ;] Lubię old proce, zwłaszcza takie które można spalić bez wyrzutów sumienia :twisted2: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Sprzedaj albo mi wyślij ;] Lubię old proce, zwłaszcza takie które można spalić bez wyrzutów sumienia :twisted2: Chcesz pentium 133 mmx socket7 ? ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Zrobię z niego bestię :D Wykonam drut-moda FSB 200MHz i zmienię mnożnik na 8 (albo 8,5). Czy można w tym modelu całkowicie odblokować mnożnik za pomocą drut-moda, czy będę musiał fizycznie (drutami ;]) ustawiać konkretne jego wartości? Może na innym FSB będzie się inaczej zachowywał - będzie bardziej podkręcalny ;] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Jeśli to palomino, to połącz wszystkie mostki L1, wtedy odbloujesz mnożnik. Ja pamiętam mojego starego antka 1700+ też palomino, na fsb powyżej 180 był już niestabilny, pomimo tego, że na takich samych taktach, a na fsb 133 chodził bez problemu. Napisz na jakim jadrze jest ten procek :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Jest to 1900+ na rdzeniu palomino. Nie mam lakieru przewodzącego, nie wiem czy jest sens inaczej łączyć mostki niż za jego pomocą. Procesor jest taktowany 133MHzx12 - czy jest sens próbować 200MHz x8 ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Próbuj, powinien spokojnie pójść, o ile zbyt wysokie FSB nie zachwieje jego stabilności, a mostki możesz jeszcze próbować miękkim ołówkiem HB połączyć, jak nie wyjdzie, to przecież nic nie stracisz ;) Edytowane 15 Maja 2006 przez janio Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Chcesz pentium 133 mmx socket7 ? ;)Dawaj ;] Tylko będę musiał sobie skołować jakiś ultra AT zasilator wychaczyć :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janio Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Dawaj ;] Tylko będę musiał sobie skołować jakiś ultra AT zasilator wychaczyć :D A masz mobo na s7 :>? Jeśli serio chcesz tego proca, to podaj dane na PW, ale pokrywasz koszty wysyłki :P A i jest to 166 a nie 133 :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DaRoN Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 A masz mobo na s7 :>? Jeśli serio chcesz tego proca, to podaj dane na PW, ale pokrywasz koszty wysyłki :P A i jest to 166 a nie 133 :DNo mam, nawet dwa, tylko nie wiem czy sprawne :D . Ale tak czy siak zakupię sobie jakiegoś rzącha na Socket 7 albo wyrwe ze starej pracowni informatycznej i może nawet coś po o/c :D A ile przesyłka? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stefanor Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 (edytowane) Zrobiłem drutmoda z tej strony http://www.ocinside.de/go_d.html?/html/wor...d_pinmod_d.html (FSB 200MHz, mnożnik x8. Bez łączenia mostków, tzn. połączyłem je ołówkiem, ale po kilku próbach mnożnik nadal był zablokowany i zmazałem) i cos jest nie tak - BIOS widzi procesor jako 1200MHz, mogę to zmienić na 1900+ [1600MHz] i procesor działa dalej jak działał. Coś ewidentnie się zmieniło, bo BIOS nie rozpoznaje go jako 1900+, ale nie do końca o to chodziło :D. Chyba chodzi o tą część drutmoda w której modujemy mnożnik. Będę próbował dalej. EDIT: Nic z tego nie wyszło, podchodziłem 3x do drutmoda i 3x do połączenie mostków ołówkiem - i efekt zawsze ten sam :( Edytowane 17 Maja 2006 przez stefanor Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...