soulburner Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Jakiś czas temu (pół roku albo lepiej) miałem ten sam problem, ale jak to zwykle u mnie bywa, naprawił się sam :P Teraz jednak powrócił i kompletnie nie wiem o co biega. Na drugim kanale IDE siedzą sobie dwa napędy optyczne - nagrywarka LG GCE-8526V jako master, oraz DVD LG DRD8012B jako slave. Po włożeniu płytki, napęd (dowolnie który - oba reagują tak samo) ją rozpoznaje, tak samo system. Mogę wejść na płytę, przejrzeć katalogi - wszystko ok. Schody zaczynają się przy odczycie danych. Dioda napędu (również obojętnie którego) podczas kopiowania nie miga szybko, tak jak powinna, tylko zapala się i gaśnie, po sekundzie zapala się i gaśnie (na ułamek sekundy) i tak w kółko, takie "plum.... plum.... plum...." :P I teraz są dwa scenariusze: 1) Windows twierdzi, że nie może czytać z określonego urządzenia 2) Total Commander twierdzi, że wywołano niewłaściwe polecenie MS-DOS (???) 3) Total Commander pokazuje zawrotny transfer ok. 50kB/s (toć internet mam szybszy :). Próbowałem rozwiązać problem w następujący sposób: 1) odłączenie jednego napędu - bez efektu 2) wymiana taśmy - bez efektu 3) przełożenie jednego napędu na primary slave - bez efektu Kiedy jednak przełączę tryb pracy napędów (przez menedżer urządzeń) z DMA na PIO, wszystko wraca do normy i nie ma żadnych problemów z odczytem płyt. No, poza szybkością transmisji danych (niewiele powyżej 2MB/s) i użyciem CPU... Nie ma żadnego problemu z odczytem pod BartPE (ale tu chyba i tak napędy pracują w PIO) i Windows 98SE (DMA). Na 100% pomogła by reinstalacja Windows XP, ale krew mnie zalewa na samą myśl ;) Mój konfig: Procesor: AthlonXP 2000+ (bez O/C, TBred A0, 12.5x133) Mobo: ASRock K7VT4A+ (KT400A) RAM: 1GB (2x512 Kingston PC3200 @ 266MHz) Grafa: Sapphire Radeon 9800Pro (bez O/C) Dźwięk: SoundBlaster Audigy2 HDD: Seagate Barracuda .9 160GB ATA100 Pod USB: Joystick Media-Tech, drukarka Lexmark, kamerka internetowe Philips System Windows XP SP2. Pomocy! :blink: ps - mimo pracy w trybie DMA, kiedy nie można odczytać danych, nagrywanie CDR/CDRW przebiega bezbłędnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Moze zmien stary do plyty glownej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soulburner Opublikowano 15 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Maja 2006 Różne VIA 4in1, Hyperion i HyperionPro instalowałem, łącznie z ręczną instalacją - nic to nie daje :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 moze aktualizacja firmware w napedach pomoze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MBX Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Spróbuj usunąć wszystkie pozycje w sekcji Kontrolery IDE ATA/ATAPI i Stacje dysków CD/DVD w Menedżerze urządzeń, a potem restart. Powinno pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...