Skocz do zawartości
soulburner

Lg Gce-8526b + Lg Drd8012b - Tylko Tryb Pio...

Rekomendowane odpowiedzi

Jakiś czas temu (pół roku albo lepiej) miałem ten sam problem, ale jak to zwykle u mnie bywa, naprawił się sam :P

Teraz jednak powrócił i kompletnie nie wiem o co biega.

Na drugim kanale IDE siedzą sobie dwa napędy optyczne - nagrywarka LG GCE-8526V jako master, oraz DVD LG DRD8012B jako slave.

Po włożeniu płytki, napęd (dowolnie który - oba reagują tak samo) ją rozpoznaje, tak samo system. Mogę wejść na płytę, przejrzeć katalogi - wszystko ok.

Schody zaczynają się przy odczycie danych.

Dioda napędu (również obojętnie którego) podczas kopiowania nie miga szybko, tak jak powinna, tylko zapala się i gaśnie, po sekundzie zapala się i gaśnie (na ułamek sekundy) i tak w kółko, takie "plum.... plum.... plum...." :P

I teraz są dwa scenariusze:

1) Windows twierdzi, że nie może czytać z określonego urządzenia

2) Total Commander twierdzi, że wywołano niewłaściwe polecenie MS-DOS (???)

3) Total Commander pokazuje zawrotny transfer ok. 50kB/s (toć internet mam szybszy :).

Próbowałem rozwiązać problem w następujący sposób:

1) odłączenie jednego napędu - bez efektu

2) wymiana taśmy - bez efektu

3) przełożenie jednego napędu na primary slave - bez efektu

Kiedy jednak przełączę tryb pracy napędów (przez menedżer urządzeń) z DMA na PIO, wszystko wraca do normy i nie ma żadnych problemów z odczytem płyt. No, poza szybkością transmisji danych (niewiele powyżej 2MB/s) i użyciem CPU...

Nie ma żadnego problemu z odczytem pod BartPE (ale tu chyba i tak napędy pracują w PIO) i Windows 98SE (DMA). Na 100% pomogła by reinstalacja Windows XP, ale krew mnie zalewa na samą myśl ;)

Mój konfig:

Procesor: AthlonXP 2000+ (bez O/C, TBred A0, 12.5x133)

Mobo: ASRock K7VT4A+ (KT400A)

RAM: 1GB (2x512 Kingston PC3200 @ 266MHz)

Grafa: Sapphire Radeon 9800Pro (bez O/C)

Dźwięk: SoundBlaster Audigy2

HDD: Seagate Barracuda .9 160GB ATA100

Pod USB: Joystick Media-Tech, drukarka Lexmark, kamerka internetowe Philips

System Windows XP SP2.

Pomocy! :blink:

ps - mimo pracy w trybie DMA, kiedy nie można odczytać danych, nagrywanie CDR/CDRW przebiega bezbłędnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi