Skocz do zawartości
mejdej5

Interpretacja Smart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Na wsepie zaznaczam ze przeczytalem przyklejony temat o wynikach smart.Niestety nie potrafie zinterpretowac wynikow.

Zamieszczam screen wynikow everesta:

Dołączona grafika

Niepokoi mnie wartosc w wierszu 01 w polu data. Wartosc ta rosnie o kilkaset w ciagu kilku minut.

Prosze o pomoc bo mam na tym dysku troche danych ktorych nie chcialbym stracic.

Jesli musialbym oddac dysk na gwarancje to mam sie powolywac na odczyt smart?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witaj,

twoje dane smart sa w pelni ok, wszystko w normie, a te niepokojace wartosci jak seek error rate i raw error to normalne dla seagate, wszystkie seagate tak maja, poprostu dysk odnotowuje kazde najmniejsze bledy, jest przez to bardzo szczegolowy w liczeniu tych bledzikow(np. ramie glowicy za 1 proba odczytu nie trafilo w sciezke badz sie "spoznilo" za obrotem taleza ale za nastepnym obrotem juz normalnie i bez bledu czyta, to normalne zjawisko w dyskach, w koncu to mechanika, widac wiec ze taki "niby" blad nie jest w rzeczywistosci bledem "psujacym" dane no ale jednak rejestrowany jest przez elektronike),

innych firm dyski jak wd i samsung dopiero notuja tutaj bledy> powazne bledy nie do naprawienia przez sama elektronike, wtedy te dyski reklamujesz na podstawie smarta, zauwaz ze dane raw error sa takie same jak hardware ecc recowered (w dyskach seagate), znaczy to ze elektronika dysku sama te bledy naprawia, niepokuj mozesz miec jesli by te dane sie roznily liczbowo miedzy soba,

poki co masz naped w swietnej kondycji, oby ci sluzyl jak najdluzej :wink:

pozdrawiam

Edytowane przez <Lechu>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi