Skocz do zawartości
Maxim

Woda Bezpośrednio Na CPU

Rekomendowane odpowiedzi

tylko że rdzeń reaktora atomowego to np 150 prętów wyskości 1m i średnicy 10cm w obudowie - jaką to ma powierzchnię oddawania ciepła a jaką ma rdzen procka

Po 1 : Chodzi mi o sam fakt.

Po 2 : No wlasnie, wiekrza powierzchnia, wiekrza temp. ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega juz chyba watpliwosci, ze jest to mozliwe, a od siebie moge dodac tylko, ze mamy kilka problemow przy chlodzenie Direct-Die:

1. Konieczny jest b. szybki turbulentny przeplyw na calej powierzchni jadra i na bocznych jego ciankach. Ostatnio spotykane sa rozwiazania z kilkoma "spryskiwaczami" kierujacymi strumien wody w odpowiednie miejsca. Tak wiec mocna pompa podstawa :x

2. Uszczelnienie calosci. Tutaj w zasadzie spotyka sie 2 rozwiazania, przyklejenie wszystkiego i zastosowanie uszczelki. No i oczywiscie zaizolowanie wszystkich elementow na powierzchni. Przy PIV najczesciej trzeba sie pozbyc tego kapturka :wink:

3. Powloka AXP ma tendencje do "wchlaniania" nieznacznych ilosci wody (jeszcze nie slyszalem by ktoremus to zaszkodzilo, ale niewielu jest takich co chlodza w ten sposob przez lata)

4. Jesli chodzi o uzyskiwane temperatury, to bardzo ciezko w tej chwili pobic ta metoda obecne rozwiazania w dziedzinie konstrukcji blokow wodnych (przyklad z linka z maze2 jest troche nie-na-czasie), szczegolnie jesli mowa o procesorach wydzielajacych 80W+ i malej powierzchni rdzenia :evil:

moje 3 grosze :roll:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że rdzeń reaktora atomowego to np 150 prętów wyskości 1m i średnicy 10cm w obudowie - jaką to ma powierzchnię oddawania ciepła a jaką ma rdzen procka

Po 1 : Chodzi mi o sam fakt.

Po 2 : No wlasnie, wiekrza powierzchnia, wiekrza temp

Nie w tym przypadku :wink:

Pret akurat grzeje sie na calej dlugosci i praktycznie na calej grubosci, nie zwiekaszamy powierzchni stosujac dobrze przewodzace cieplo czesci. Czyli porownujac do procesora, to tak jakby rdzen mial duza powierznie, a nie jakbysmy sami zwiekszali powierzchnie oddawania ciepla rdzenia, przez zalozenie na niego sztabki miedzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys widzialem film na ktorym pokazywano sposob chlodzenia procesorow z jakiegos super komputera(to byl chyba jakis cray). Procesory byly po 4 w jednej obudowie, do tego jeszcze 4 uklady pamieci cache i na to wszystko przychodzil system chlodzenia wodnego. Woda byla wtryskiwana pod bardzo duzym cisnieniem(wygladalo to jak karcher :) ) i bezposrednio na rdzenie. Dodam ze cala taka jedna hybryda wydzielala jakies kilkaset wat ciepla (chyba cos kolo 500-600 ale pewny nie jestem) a wiec odberanie w taki sposob nawet bardzo duzych ilosci ciepla jest mozliwe :) Wszystko zalezy tylko od cisnienia wody.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ulega juz chyba watpliwosci, ze jest to mozliwe, a od siebie moge dodac tylko, ze mamy kilka problemow przy chlodzenie Direct-Die:

1. Konieczny jest b. szybki turbulentny przeplyw na calej powierzchni jadra i na bocznych jego ciankach. Ostatnio spotykane sa rozwiazania z kilkoma "spryskiwaczami" kierujacymi strumien wody w odpowiednie miejsca. Tak wiec mocna pompa podstawa :x 

2. Uszczelnienie calosci. Tutaj w zasadzie spotyka sie 2 rozwiazania, przyklejenie wszystkiego i zastosowanie uszczelki. No i oczywiscie zaizolowanie wszystkich elementow na powierzchni. Przy PIV najczesciej trzeba sie pozbyc tego kapturka :wink: 

3. Powloka AXP ma tendencje do "wchlaniania" nieznacznych ilosci wody (jeszcze nie slyszalem by ktoremus to zaszkodzilo, ale niewielu jest takich co chlodza w ten sposob przez lata)

4. Jesli chodzi o uzyskiwane temperatury, to bardzo ciezko w tej chwili pobic ta metoda obecne rozwiazania w dziedzinie konstrukcji blokow wodnych (przyklad z linka z maze2 jest troche nie-na-czasie), szczegolnie jesli mowa o procesorach wydzielajacych 80W+ i malej powierzchni rdzenia :evil:

moje 3 grosze :roll:

1. Ile to trza by tego przeplywu? 3000, 4000, 5000l/h?

2. Tutaj cos by sie wymyslilo

3. O tym nie wiedzialem :lol:

4. No i tutaj jest najwiekszy problem. Zrobic cos takiedy zeby bylo to ok, mozna sie troche pobawic (WC kiedys tez bylo takim pomyslem ;) ) ale na prockach ktore nie wydzielaja duzo ciepla :!:

Co do reaktoruw atomowych to czy nie chodzi tam o to zeby doprowadzic wode do wrzenia, potem para wodna idze na turbine i ona wytwarza energie elektryczna?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym że jak masz bloczek miedziany to on sam już troche chłodzi, to tak samo jak gdybyś nagrzał tą samą energią 10 mm kwadratowych i 1m kwadratowy, co będzie cieplejsze ? co cie oparzy ?

zresztą, ja sie kłucić nie chce, poczekamy, zobaczymy, i wtedy pogadamy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z tym że jak masz bloczek miedziany to on sam już troche chłodzi, to tak samo jak gdybyś nagrzał tą samą energią 10 mm kwadratowych i 1m kwadratowy, co będzie cieplejsze ? co cie oparzy ?

ale bloczek sam z siebie nie chlodzi, on tylko przekazuje cieplo wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

od dyskusji do klotni to jeszcze daleka droga...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak

tak więc reasumując .....

no nie wiem jak mam wam to udowodnić ?? hm

jak macie bloczek założony na procesor to to ciepło się po nim rozchodzi i jest oddawane do przepływającej przez niego wody, bloczek ma dużo większą powierzchnie od rdzenia i może odprowadzić więcej ciepła, natomiast oddając tak wysokie temperatury do wody tylko z tych kilku mm kwadratowych, narażamy ją na natychmiastowe nagrzanie co w sumie da po kilkunastu minmutach znaczny wzrost temperatury, poprostu woda nie zdąży wystygnąc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak

jak macie bloczek założony na procesor to to ciepło się po nim rozchodzi i jest oddawane do przepływającej przez niego wody, bloczek ma dużo większą powierzchnie od rdzenia i może odprowadzić więcej ciepła, natomiast oddając tak wysokie temperatury do wody tylko z tych kilku mm kwadratowych, narażamy ją na natychmiastowe nagrzanie co w sumie da po kilkunastu minmutach znaczny wzrost temperatury, poprostu woda nie zdąży wystygnąc

Woda podgrzewa sie tylko i wylacznie dlatego, ze przekazywane jest do niej cieplo z procesora, ktore w zadnym stopniu nie zalezy od sposobu jego chlodzenia. Musisz zrozumiec, ze blok jest tylko przenosnikiem ciepla, sam go praktycznie wogole nie odprowadza, wszystko idzie do wody. To samo z golym rdzeniem, tylko ze cieplo nalezy odebrac szybciej, bo jest mniejsza powierzchnia, ale to jest caly czas ta sama ilosc ciepla przekazana wodzie! Nie wiem tez, skad ci sie biora "tak wysokie temperatury", bo my tu caly czas mowimy o tym, ze temp maja byc mniejsza niz w przypadku bloku :? Reasumujac, jesli chlodnica radzila sobie z wc z blokiem, poradzi sobie takze z DirectDie. Lapy w dol, koniec dyskusji :!:

Parowanie, w ukladzie hermetycznie szczelnym, tez nalezy wlozyc miedzy bajki :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

decnis_600 wyszedl z takiego zalozenia ze temp. wody przy jadze bedzie bliska wrzeniu (moze i nawet bedzie) ale nie wzial pod uwage tego ze woda bedzie caly czas przeplywac i ta temp. wrzenia bedzie powiedzmy na warstwie 0,1mm nad jadrem :wink: a pozniej to sie wymiesza z ta chlodniejsza i temperatura wcale nie bedzie sie zwiekszac bo dostarczamy caly czas taka sama ilosc ciepla :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli temp wody, chocby te 000.1mm przy rzdeniu bedzie bliska 100C, to znaczy, ze procesor nie ma prawa miec temperatury nizszej od tych 100C :wink:

Mowimy tu o przypadkach, kiedy temp procesora jest nizsza od temp na bloku (czyli kolo 35C), a wiec temp wody bezposrednio sie z rdzeniem stykajacej musi byc nizsza od jego temp, bo inaczej transfer ciepla by sie odwrocil i cieplo z wody, plyneloby w strone rdzenia. To jest bardzo proste

Qprzeslane = CwH20 * mH20 * (Trdzenia - Twody)

Jak widac jesli woda mialaby temp wyzsza od temp rdzenia, wowczas "Q od procesora do wody" <0 :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli temp wody, chocby te 000.1mm przy rzdeniu bedzie bliska 100C, to znaczy, ze procesor nie ma prawa miec temperatury nizszej od tych 100C :wink: 

Mowimy tu o przypadkach, kiedy temp procesora jest nizsza od temp na bloku (czyli kolo 35C), a wiec temp wody bezposrednio sie z rdzeniem stykajacej musi byc nizsza od jego temp, bo inaczej transfer ciepla by sie odwrocil i cieplo z wody, plyneloby w strone rdzenia. To jest bardzo proste

Qprzeslane = CwH20 * mH20 * (Trdzenia - Twody)

Jak widac jesli woda mialaby temp wyzsza od temp rdzenia, wowczas "Q od procesora do wody" <0 :wink:

To nie ja tak powiedzialem. Tak wynika z rozumowania decnis_600

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak

Woda podgrzewa sie tylko i wylacznie dlatego, ze przekazywane jest do niej cieplo z procesora, ktore w zadnym stopniu nie zalezy od sposobu jego chlodzenia. Musisz zrozumiec, ze blok jest tylko przenosnikiem ciepla, sam go praktycznie wogole nie odprowadza, wszystko idzie do wody. To samo z golym rdzeniem, tylko ze cieplo nalezy odebrac szybciej, bo jest mniejsza powierzchnia, ale to jest caly czas ta sama ilosc ciepla przekazana wodzie! Nie wiem tez, skad ci sie biora "tak wysokie temperatury", bo my tu caly czas mowimy o tym, ze temp maja byc mniejsza niz w przypadku bloku :? Reasumujac, jesli chlodnica radzila sobie z wc z blokiem, poradzi sobie takze z DirectDie. Lapy w dol, koniec dyskusji :!:

Parowanie, w ukladzie hermetycznie szczelnym, tez nalezy wlozyc miedzy bajki :wink:

haha a moze dencis myslal o zalozenieu pelta na odwrot :D :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myśle że najbardziej wydajną opcją bedzie blok który jako podstawę ma bezpośrednio pelta :)

Kiedyś był taki w newsach!Nie jest trudny do wykonania ale za to bardzo wydajny.Myślę że duużo więcej niż woda bezpośrednio na proca.Co o tym sądzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedz w "streszczeniu" bom jest leń :D :D

Jeszcze co do wymiarow samego modulu, to wez taki, ktory bedzie najblizej rozmiarowo czesci ktora chcesz chlodzic. Stymze pamietaj, ze tak czy inaczej bez coldplate nie warto zaczynac, TECi musza byc mocno docisniete (ok 10x mocniej niz standardowy docis radiatora do cpu, a nie chcesz tak mocno dociskac TECa do samego rdzenia  ) do powierzchni na ktorych wystepuje wymiana ciepla.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi