Nexus Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 (...)grubosc podstawy od pewnej grubosci (pare mm?) wydajnosc bloku zacznie spadac przy jej zmniejszaniu - spadnie oddawanie ciepla do wody przez zebra, ktore chyba cos tam daja. Bardzo ciekawa lektura - ten watek. w takim razie nic tylko znaleźć optymalną grubość podstawy! wg mnie chłodzenie direct-die jest wydajniejsze niż bloki. a nie jest stosowane i produkowane masowo, gdyż sprawia "małe problemy" przy instalacji układu. :) jak równiez zapewnienie bezpieczeństwa, bezawaryjności układu moze nastręczać pewnych problemów :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RS Opublikowano 28 Stycznia 2003 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2003 Kiedyś na Discovery oglądałem jakiś program (nie pamiętam nawet o czym :P) i mówili o wojskowych komputerach w Pentagonie chłodzonych specjalną cieczą, ale nie za dużo o niej powiedzieli... Ciekawe jaka to mieszanka? :D ta ciecz nazywa sie Fluorinet , ma leprza przewodnosc cieplną od wody, i nieprzewodzi prądu, chlodzi superkomputery, ktore służa do deszyfrowania itp. , te kompy nalezą do najbardziej tajnej agencji - NSA Fluorinet nastepnie jest chlodzony wodą 8) , tylko ze te pompy sa wielkosci samochodu dostawczego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 a ja niezrazony waszymi excesami zrobilem se bloczek z prawie bezposrednim chlodzeniem procka (podstawa to blaszka miedziana o grubosci zedu 0,6mm) co o tym sadzicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Laweciarz Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 A jaka to konstrukcja? Wszystko zależy właśnie od tego. Denko ci się nie wyboczyło? Usztywniałeś jakimś żebrem? Powiedz jakie masz osiągi, a ja ci powiem co o tym sądze. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fireblade3 Opublikowano 1 Lutego 2003 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2003 Wczoraj zrobilem , jutro zaloze przy robieniu sie nie wybrzuszylo konstrukcja bardzo prosta stosunkowo mala powierzchnia oddawania ciepla (rurka o srednicy 27mm przylutowana do blaszki zslepiona u gory i 2 kolanka dolotowe na gorze o srednicy 11/12(wenatrz na zewnatrz)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...