Skocz do zawartości
KvaN

Pentium D 9xx

Rekomendowane odpowiedzi

To juz lepiej kupic Intel Core2 Duo E6300 albo A64 X2 3800+.

Ciekawe kiedy beda t zapowaidane obnizki PIV/PIVD?

Trzeba lubic piece i zbeda kase wydac do tej grzalki

na zasilacz.

wybory sa wlasciwie 2 albo core jak mam duzo kaski

albo x2. kazdy z nich bedzie o niebo lepszy od kupna tej kaleki

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

imo d915 najlepszy, ale jak juz sie w to pakowac to e6300.

Ok , i jeszcze takie pytanko małe :wink: bo D915 ma większe taktowania pamięci od E6300 ale jest lepsze i tak od D915 tylko nie wiem czemu. Cache ma wyjdajniejsze?? Bo szukam procka też do gier i analizuje wszystkie warianty od zwykłych Athlonów po ich dwurdzeniowych i też dwurdzeni Intela choć koszty mam ograniczone

Czy D915 mniej się grzeje od D805??

Edytowane przez Radzyn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok , i jeszcze takie pytanko małe :wink: bo D915 ma większe taktowania pamięci od E6300 ale jest lepsze i tak od D915 tylko nie wiem czemu. Cache ma wyjdajniejsze?? Bo szukam procka też do gier i analizuje wszystkie warianty od zwykłych Athlonów po ich dwurdzeniowych i też dwurdzeni Intela choć koszty mam ograniczone

Czy D915 mniej się grzeje od D805??

jak do gier to tylko e6300

taktowanie pamieci jest niezalezne od taktowania procesora, tylko od jego fsb i dzielnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No do gier , pracy i filmów :) no to już sam nie wiem co wybrać E6300 zapewne w najbliższym czasie nie stanieje :-| ale gdybym wybrał to to bym musiał słabszą grafe Galaxy 7600GS a nie 7900GS jak planowałem. Musze to przeanalizować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też tak myślałem aby X2 3800+ bo procek nie jest chyba zły a pare rzeczy naraz na kompie można robić bo też dwurdzeń tylko słabszy od E6300 w najgorszym wypadku to X2 3600 ale jakoś zbytnio nie kusze się na to bo słabe Cache ma <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak sie przymierzam do 915 i widze ze ona ma Enhanced Intel Speedstep... czym to sie rozni od zwyklego Speedstep?

W praktyce... nazwą? B-) Bo teoretycznie pewnie znalazłoby się trochę marketingowego bełkotu na ten temat...

A na bardziej poważnie, to w zasadzie nie wiem - jest to jedna z pierwszych opcji, które wyłączam w biosie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem dzisiaj w sklepie Pentium D 820 BTX... i jest on o ponad 100zl tanszy niz normlana ATX-owa wersja. Tylko zastanawiam sie czy roznia sie one tylko coolerami, czy same proce tez maja jakies rozbiezonosci?

Np napiecia zasilania itd.

Oba sa na 775...

co o tym sadzicie?

Edytowane przez Kean

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

znalazlem dzisiaj w sklepie Pentium D 820 BTX... i jest on o ponad 100zl tanszy niz normlana ATX-owa wersja. Tylko zastanawiam sie czy roznia sie one tylko coolerami, czy same proce tez maja jakies rozbiezonosci?

Np napiecia zasilania itd.

Oba sa na 775...

co o tym sadzicie?

Zapodaj linka jak możesz do tego czegoś...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad zmiana mojego P4 z podpisu na P D915.

Moj P 4 530J 3Ghz ma HT i bez łaski chodzi nie grzejąc się zbytnio na 4Ghz juz od kilku miesiecy,w sumienie narzekam :)

Myslałem zeby go zmienic na P D915 2.8Ghz, pytanie czy jest sens, czy odczuję różnice?

No i oczywiście czy pójdzie mi bez problemu na fsb 233Mhz, tak jak stary P4 mi śmiga teraz?

reszta sprzętu jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam

mam taki problem nietypowy:

pewnego dnia niewiadomo dokladnie kiedy odczepil mi sie jedna nozka radiator infinity od plyty, temp drastycznie wzrosla bo proc liczyl seti ~16/24h, bylo ok 70-80C non stop, komputer jednak byl w miare stabilny i niezauwazylem tego, moglo to trwac nawet tydzien a moze pol dnia, niestety niewiem, zauwazylem spadek wydajnosci i niedlugo zwiesil sie niewlaczajac sie juz, rozebralem (wtedy zauwazylem ze scythe sie odczepil - zbladem), odkurzylem, poskladalem i znow zaczello wszystko smigac ;), niestety komfort pracy gdzies zniknal i po chwili zauwazylem ze na windowsie brakuje jednego rdzenia :blink:

w biosie wykrywa count:2, na windzie nic, przeinstalowalem z dwa razy, bios na default i nic, temp niziutkie obecnie, w koncu tylko jeden rdzen grzieje

:mur: :mur: :mur: :mur:

poprostu 50% RIP :(

:mur: :mur: :mur: :mur:

wie ktos jak pomoc???

:cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyjmic proca z mobo, włóż, biosa clear, jak nie pomoże to pewno tylko gwara Ci zostanie, ewentualnie sprawdzenie na innej mobo

nawet najnowszy bios wpakowalem, nic nie dalo, jeszcze sproboje go rozebrac

Hipo dobrze prawi, prawdopodobnie ubiłeś jeden rdzeń :/ Sprawdź a jak nie to na gwarę.

:) zobaczymy jak intel dba o klientow

o to ze padl sie domyslilem, wkoncu proc pracowal baardzo dlugo na wysokich tempach, moze byc nawet tydzien :/

teraz na 2800mhz mam 42*C idle, 47*C load ;) w pokoju >23*C

na 3.8ghz mam w load max 56-58*C, chlodno...

Edytowane przez wspac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, chciałbym się przypomnieć z pytanierm:

Zastanawiam sie nad zmiana mojego P4 z podpisu na P D915.

Moj P 4 530J 3Ghz ma HT i chodzi na 4Ghz.

Myslałem zeby go zmienic na P D915 2.8Ghz, pytanie czy jest sens, czy odczuję różnice?

No i oczywiście czy pójdzie mi bez problemu na fsb 266Mhz, tak jak stary P4 mi śmiga teraz?

reszta sprzętu jak w podpisie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem będziesz miał taki że Ci mobo ograniczy OC bo w sumie już lecisz na granicy jej możliwosci a 14x266 to mało MHz .....

no to by było ok 3,8Ghz... mysle ze tych Ghz by starczyło...

pytanie czy bedzie wyczuwala róznica miedzy prawdziwymi dwoma rdzeniami @ 3,8Ghz a udawanymi przez HT @ 4Ghz, czy jest sens wydawac na to kasę (w sumie architektura P4 i PD praktycznie ta sama, nie licząc 64bit które i tak nie sa wykorzystywane praktycznie)... ?

gdyby moja płyta obsługiwała C2D to bym nie miał dylamatu... :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi