durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Witam :) Mam system operacyjny Windows XP PROF. SP2 PL + aktualizacje. Jestem świerzo po formacie i dzieje mi się takie coś. Mianowicie windows uruchamia mi się poprzez wczytywanie tych pasków razy 7. Jak windows się juz "otworzy" to przyznam ze jest niesamowicie szybki (wprowadzone miał zmiany np takie co w przyklejonym topicu). Interesowało by mnie jak ilosć tych wczytywanych pasków zmniejszyć.. Mam System na FAT32 partycja 4GB a miejsca ogólnie 290GB. Dodatkowo jak wyrenderuje coś w 3dstudio które zainstalowane jest na osobnej partcji to windows niesamowicie zwalnia i sięfragmentuje. Mozolna i długa defragmentacja wszystko naprawia i znowu jest szybki. Jak tem zapobiec ? Przyznam ze wcześniej tak niemiaęłm przed zakupem dysku :] Teraz mam maxtor sata 16mb 250gb i barracuda 7.7200 2mb ata Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 co do 'paskow' ;) to microsoft bootvis >trace>optimize system. do 1-2 powinno spasc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Nic niepomogło, długo sie to optymalizowało, ale teraz jest (policzyłem) 9 pasków. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wamak Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Jak się na siłę zbija paski, to za to później po pokazaniu pulpitu jeszcze trochę mieli i programy sie dłużej uruchamiają, 9 pasków to nie tragedia, po czasie samo zejdzie do około 5-7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość evo4 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 wypiernicz aktualizacje ;] ja wogóle tego nie instaluje i mi śmiga cały czas, mój dysk Samsung 160gb ale to mało ważne w tym ttemacie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 To samo byo przed i po aktualizacjach, kiedyś z tymi samymi ustawieniami ten pasek ledwo raz mi się wczytywał O_o i teraz jestem w kropce bo niewiem co siedzieje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 jak tamto nie pomoglo to wywal zawartisc katalogu Prefetch w windowsie, paski szybko przeleca, ale za pierwszym razem troszke ladowanie dluzej potrwa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 zrob porzadek w msconfig, hijackthis, zdefragmentuj dysk... przerob to na ntfs Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Panowie, an tym dowcip polega ze to wszystko jest zrobione :] system zamaist docelowo 1,13Gb zajmuje 900mb, defragmentowany rejestr, czyszcozny, msconfig zrobiony, partycja defragmentowana, Prefetch pliki skasowane, dll cache skasowane, i kupa innych pierdół i an tym polega mój problem !! że cośjestr nei tak, hibernacja wyłaczona itp itd. Coś wadzi ale neiwiem co. Został tylko system plików, mam na systemowej fat32, da sięto przerobić bez formatu na ntfs ? jakoś szybko ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 systemowym poleceniem 'convert' start>uruchom>cmd wpisz convert /? a wszytskiego sie dowiesz ;) nie tracisz danych, nigdy nie robilem tego na partycji systemowej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) ale co z rejestrem wtedy i resztą :D sprawdziłęm, mi pisze ze systemowej niemozna bo z niej aktualnie korzystam :] Edytowane 16 Maja 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 A z botowanej plytki Xp'ka?? Jakas tam konsola napewno jest (odzyskiwania jest, ale czy sie nada do tego to nie wiem). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Havoc Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 No to w takim razie partition magic lub acronis os selector (mam do sprzedania oryginal ;) ). A kiedy ci wywalilo ze nie moze zrobic bo partycja jest uzywana to nie bylo rzadnych komunikatow o wykonaniu czynnosci podczas rozruchu systemu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 niebyło O_o sytuacja jest na tyle dziwna ze zastanawiam sienad ponownym formatem do zera i pobawieneim siew nLite. Ko niewiadomo jaka przyczyna tych pasków Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Errorx Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Ja wywalilem zawartosc preftech i mi paski spadly do ilosci 0 - slownie "zero" ale troche muli pozniej wiec imo gra nie warta swieczki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) tez to wywaliłem, zaraz sprawdze, bo i tak chyba format zrobie a i pytanie czy instalujac wina xp wybierac format na szybkie ntfs czy ntfs ? jaka to róznica ? PS: sprawdziłem i nadal 9 pasków, ale numer, moze cośsie zwaliło i musze faktycznie format dac ale juzdziśmi sięneichce :] Edytowane 16 Maja 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prodigal Son Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Jeśli chodzi o ścisłość, to systemową też się da przeflancować na ntfs. Po prostu robi to przy następnym uruchomieniu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 wpisywales z parametrem "X"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radeksz Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 kiedys tez mialem taki problem i zmienilem zworke w cd i jak reką odjol nie caly raz paseczek leci a bylo podobnie jak u ciebie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
durczyn Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) sproboj programik speed xp, zaznacz w nim tylko opcje "szybszy start systemu windows", nie wiem jak inne funkcje bo uzywalem tylko w/w opcji i dziala w 100%, pasek max 2x http://speedxp.wirtualnie.pl/ To nic niedało :] A pozatym panowie, dowcip polega na tym że na tych samych identycznych usawieniach "kiedyś" to jak mówiłem ledwo jeden pasek a teraz te 9, ni z tąd ni z owąd PS: poddaje sie to tak denerwuje ze dizś robie format, trwa 30 minut ledwo, wiec nie az tak strasznie PS2: ściągnołem nowe stery do swojego chipsetu, zeby sata było lepsze w komunikacji bo moze o to chodzi, bo jak ata miałem to niebyło problemu, a sata driverów przyśpieszających do amxtora nieznalazłem Edytowane 17 Maja 2006 przez wirion Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...