Skocz do zawartości
durczyn

Windows Jak Rakieta Do Czasu...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) Mam system operacyjny Windows XP PROF. SP2 PL + aktualizacje.

Jestem świerzo po formacie i dzieje mi się takie coś. Mianowicie windows uruchamia mi się poprzez wczytywanie tych pasków razy 7. Jak windows się juz "otworzy" to przyznam ze jest niesamowicie szybki (wprowadzone miał zmiany np takie co w przyklejonym topicu). Interesowało by mnie jak ilosć tych wczytywanych pasków zmniejszyć.. Mam System na FAT32 partycja 4GB a miejsca ogólnie 290GB. Dodatkowo jak wyrenderuje coś w 3dstudio które zainstalowane jest na osobnej partcji to windows niesamowicie zwalnia i sięfragmentuje. Mozolna i długa defragmentacja wszystko naprawia i znowu jest szybki. Jak tem zapobiec ? Przyznam ze wcześniej tak niemiaęłm przed zakupem dysku :] Teraz mam maxtor sata 16mb 250gb i barracuda 7.7200 2mb ata

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wypiernicz aktualizacje ;] ja wogóle tego nie instaluje i mi śmiga cały czas, mój dysk Samsung 160gb ale to mało ważne w tym ttemacie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, an tym dowcip polega ze to wszystko jest zrobione :] system zamaist docelowo 1,13Gb zajmuje 900mb, defragmentowany rejestr, czyszcozny, msconfig zrobiony, partycja defragmentowana, Prefetch pliki skasowane, dll cache skasowane, i kupa innych pierdół i an tym polega mój problem !! że cośjestr nei tak, hibernacja wyłaczona itp itd. Coś wadzi ale neiwiem co.

Został tylko system plików, mam na systemowej fat32, da sięto przerobić bez formatu na ntfs ? jakoś szybko ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to w takim razie partition magic lub acronis os selector (mam do sprzedania oryginal ;) ). A kiedy ci wywalilo ze nie moze zrobic bo partycja jest uzywana to nie bylo rzadnych komunikatow o wykonaniu czynnosci podczas rozruchu systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez to wywaliłem, zaraz sprawdze, bo i tak chyba format zrobie a i pytanie czy instalujac wina xp wybierac format na szybkie ntfs czy ntfs ? jaka to róznica ?

PS: sprawdziłem i nadal 9 pasków, ale numer, moze cośsie zwaliło i musze faktycznie format dac ale juzdziśmi sięneichce :]

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sproboj programik speed xp, zaznacz w nim tylko opcje "szybszy start systemu windows", nie wiem jak inne funkcje bo uzywalem tylko w/w opcji i dziala w 100%, pasek max 2x

http://speedxp.wirtualnie.pl/

To nic niedało :]

A pozatym panowie, dowcip polega na tym że na tych samych identycznych usawieniach "kiedyś" to jak mówiłem ledwo jeden pasek a teraz te 9, ni z tąd ni z owąd

PS: poddaje sie to tak denerwuje ze dizś robie format, trwa 30 minut ledwo, wiec nie az tak strasznie

PS2: ściągnołem nowe stery do swojego chipsetu, zeby sata było lepsze w komunikacji bo moze o to chodzi, bo jak ata miałem to niebyło problemu, a sata driverów przyśpieszających do amxtora nieznalazłem

Edytowane przez wirion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi