ZenonPL Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 (edytowane) Zatem musiałem załóżyć nowy temat bo ktoś mi kłódkę na tamten założył :). Fortron FSP350-60THA-P juz w kompie, w międzyczasie zmnieniłem płytę na Asrock 939Dual Sata2, gdy ten Gigaszajs wróci z serwisu to komuś ją sprzedam. Co do zasilacza to hmmm, mam dość mieszane uczucia. Pal sześć ergonomię ( krótkie kable i mało moleksów, no ale ja mam same dyski PATA, trudno, cena postępu :)) i niedzieloną wtyczkę 24 pinową (->szybki zakup przejściówki), ale martwią mnie trochę napięcia, w BIOSie pokazuje mi: +3.3V - 3.46 +5V - 5.134 +12V - 12.464 nie wiem co on zrobi z tymi napięciami po pół roku :(. No chyba że ten typ tak ma i nic nie zrobi? Edytowane 16 Maja 2006 przez ZenonPL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Napiecia mierzyc sie MIERNIKIEM..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 i czy kupiłeś tego z mocną 12?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Miernik i tylko miernik w regulaminie powinien byc punkt, mowiacy ze osoby uzywajace programow do odczytu napiec nie maja wstepu na forum ;) :P a skoro twoj wczesniejszy temat ktos zamkna widocznie tak mialo byc ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZenonPL Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Tak, ma 2 linie 12V . A miernika nie mam. Czy aby BIOS podaje aż tak niedokładnie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Radze Ci kupic bo to drobiazg, malo kosztuje a naprawde jest bardzo przydatny...... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZenonPL Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Dobra, zmianię pytanie. Czy faktycznie wartości mierzone miernikiem i podawane przez BIOS aż tak BARDZO sie różnią? U mnie programy monitorujące generalnie róniez podają te same wartości napięć, w tej chwili na +12 jest 12.52, czy jest możliwe żeby czujnik aż tak bardzo się mylił? Tym bardziej że dotychczas używałem jakieś 12-15 pły głónych i w żadnej z nich nie miałem tak wysokiego +12, nawet na Codegenie 300W... Coś nie teges ten zasilacz chyba :(. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 Tak możliwe ;) Taki przykład. U mnie w stresie programy pokazują że 12V ma 11.71, a miernik pokazuje 11.98 także różnica jak widzisz duża ;) Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZenonPL Opublikowano 16 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Maja 2006 A kij mu w oko zresztą, niech ma napięcia jakie chce byleby był stabilny i kompa nie spalił. na HTT 270 torture test przeszedł, super PI przeszedł, zapętlony 3D Mark 03 też, nie chce mi się już z tym bujać. Pozdrawiam :). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lechu1777 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 No chyba stabilność i by pc nie zjarał to zależy od napięć no nie? Ja to radze wymienić zasiłke, Taganik / Chieftec (150-200zł) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZenonPL Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Nie no, daj spokój, nie będe kolejnego zasilacza kupował :). Zresztą póki mieszczą się w normie to niech se chodzi, a żywię nadzieję że jego zabezpieczenia powstrzymają go od destrukcji reszty kompa :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam35 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Tak wszyscy mówią miernikiem ale nikt jeszcze nie napisał gdzie mierzyć napięcia bo jeżeli ktoś twierdzi że w molexie to życze powodzenia bo wypadało by uwzględnić spadki napięć na wtyczce ATX.Jak ktoś nie wierzy to niech sobie puści 3dmarka na godzine potem wyłączy kompa wyjmie te wtyczke i zobaczy jaka ona jest "zimna".Tak na ścisłość to różnica pomiędzy miernikiem na molexie i biosem to właśnie ten spadek napięcia.proponuje rozebrać kompa poszukać punktów pomiarowych za wtyczką poskładać na stole i wtedy zmierzyć ale za wtyczką.Gwarantuje że nie będzie dużej różnicy pomiędzy pomiarem a odczytem w biosie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jediknight Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 http://zenfist.pl/pelen.php?id=40 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki2 Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Tak wszyscy mówią miernikiem ale nikt jeszcze nie napisał gdzie mierzyć napięcia bo jeżeli ktoś twierdzi że w molexie to życze powodzenia bo wypadało by uwzględnić spadki napięć na wtyczce ATX.Jak ktoś nie wierzy to niech sobie puści 3dmarka na godzine potem wyłączy kompa wyjmie te wtyczke i zobaczy jaka ona jest "zimna".Tak na ścisłość to różnica pomiędzy miernikiem na molexie i biosem to właśnie ten spadek napięcia.proponuje rozebrać kompa poszukać punktów pomiarowych za wtyczką poskładać na stole i wtedy zmierzyć ale za wtyczką.Gwarantuje że nie będzie dużej różnicy pomiędzy pomiarem a odczytem w biosie. Mi to wszytko jedno. Bo i w biosie i na mierniku mam prawie takie same napiecia. Roznica wynosi ok. 0,02 :-P albo wcale. Edytowane 26 Maja 2006 przez luki2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sysak Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Nie masz się co przejmować. Ten fortron, to bardzo dobra zasiłka. Możesz spać spokojnie i nie zawracać sobie głowy [ciach!]łami. :) Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 28 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Maja 2006 Tak wszyscy mówią miernikiem ale nikt jeszcze nie napisał gdzie mierzyć napięcia bo jeżeli ktoś twierdzi że w molexie to życze powodzenia bo wypadało by uwzględnić spadki napięć na wtyczce ATX.Jak ktoś nie wierzy to niech sobie puści 3dmarka na godzine potem wyłączy kompa wyjmie te wtyczke i zobaczy jaka ona jest "zimna".Tak na ścisłość to różnica pomiędzy miernikiem na molexie i biosem to właśnie ten spadek napięcia.proponuje rozebrać kompa poszukać punktów pomiarowych za wtyczką poskładać na stole i wtedy zmierzyć ale za wtyczką.Gwarantuje że nie będzie dużej różnicy pomiędzy pomiarem a odczytem w biosie.A powiedz mi jak różnica potencjałów jest na urządzeniu ? To że na płycie najprawdopodobniej jest ok, to nic nie znaczy. Komputer to nie tylko płyta gł (na niej są specjalne punkty serwisowe gdzie się mierzy napięcia miernikiem). A co do pomiarów z biosa były modele chyba epoxa które zawyrzały napięcia i to było wiadome. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...