Skocz do zawartości
Richie

8KHA+ - prawda o dzielnikach tej plyty?

Rekomendowane odpowiedzi

Pojutrze bede mial Athlona 1700xp o odpowiedniej ;) serii i tygodniu do krecenia i mam dylemat...

kolega, ktory ma takze 8KHA+ i Durona600@960 fsb 166 na codzien mowi, ze Sandra pokazala mu pci pracujace na 33mhz i apg na 66mhz i ze powyzej 166fsb takze ten Epox mimo, ze nieoficjalnie wlacza dzielnik 5 i dysk nie dostaje po [gluteus maximus] powyzej 40Mhz co byloby dla niego ciezkie do zniesienia ;)

jaka jest prawda i jak sprawdzic co sie bedzie dzialo na tej plycie Epoxa po ustawieniu proca powiedzmy 10x190fsb? jakie beda szyny na dysk i na grafike? bo jesli mam podkrecic super proca a padnie mi dysk albo grafa to wole nie ryzykowac, licze na doswiadczenie forumowiczow...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemasz obaliłem mit o dzielnikach sprawdzałem częstotliwościomierzem prawie wszytskie biosy łącznie z 8khl00 i na zadnym nie było po przekroczeniu 166mhz ~33mhz zawsze 41mhz!. Czyli zwała wyciągnołe na niej 200mhz płyta jest wyjątkowa. Poszukaj nick Tristan Fach lub Zxc posty pisałem o tym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziekuje chlopaki, jednak 200fsb nie przewiduje, mozecie odpowiedziec mniej zorientowanemu (juz sie biore za archiwum ale decyzja o zakupie proca musi zapasc w ciagu godziny najblizszej) ile bedzie na dysk i agp powiedzmy przy 10x175fsb, 180fsb? mniej niz 40Mhz? przy 41Mhz podobno dobry dysk (mam Maxtora) nie powinien czytalem i tak miec problemow? co sadzicie, na tej plycie jaka bezpieczna fsb moge osiagnac dla reszty sprzetu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak, plyta posiada takie dzielniki, ale to zalezy od wersji biosu, nie musisz sie martwic, na pewno dziala, bo ustawialem juz fsb 200MHz, ale lepiej by bylo, jakbys nie dawal 10x190, a 10x200 (199 ewentualnie), musisz miec koniecznie najnowsza wersje biosu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siemasz obaliłem mit o dzielnikach sprawdzałem częstotliwościomierzem prawie wszytskie biosy łącznie z 8khl00 i na zadnym nie było po przekroczeniu 166mhz ~33mhz zawsze 41mhz!. Czyli zwała wyciągnołe na niej 200mhz płyta jest wyjątkowa. Poszukaj nick Tristan Fach lub Zxc posty pisałem o tym

napisz na jakich biosach, to patrzyles i powiedz mi jak to sobie wyobrazasz, zeby PCI dzialalo na 50MHz przy fsb200!!!???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz na jakich biosach, to patrzyles i powiedz mi jak to sobie wyobrazasz, zeby PCI dzialalo na 50MHz przy fsb200!!!???
eddy nie ma niestety dzielników! znajomemu padła Barracuda(wpier mowił że zaczynała gubić dane poprostu bady mu sie porobiły i to duzo :) ) niedawno bo pół roku miał na tej płycie ustawione 183mhz FSB! mówił tak samo jak ty nie ma sie niczego obawiać itp... Poczytaj AOAforums tam już pare razy obalano ten mit!. Poprostu płyta jest dobrze skonstrułowana i wytrzymuje wysokie PCI! i ma jakieś delaye mniejsze poczyt6aj AOA! PŁYTA NIE MA DZIELNIKA PCI 1/5 I 1/6

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a moze jednak jest jakis program, Sandra?, ktory pokaze szyne na dysk, ustawilbys na tym biosie co trzeba 180fsb na chwile i widzielibysmy ile jest naprawde? musi byc miernik? :(

nie ma programu który dokładnie wkaze bo sandra ma zapisane jak ma dzielic ktory chipset przez fsb!. Ja sprawdziłenm częstotliwościomierzem który ma skale od 0 do 80mhz coś podobnego do oscyloskopu tylko mniej opcji itp...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli 166fsb moge przyjac jako maxymalna fsb dla Maxtora wg ciebie Zxc? coz 12x166 bedzie musialo na razie wystarczyc a trzeba bedzie skombinowac 8ka2 :(

ja mam zasade nie przekraczać 38mhz PCI do codziennej pracy komputera!. Więc nie świrował bym powyzej 155mhz ,między innymi dlatego zeminiłem płyte na 8K3A v1.1 aby mieć dzielnik PCI 1/5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok dzieki, w tej chwili pracuje juz dlugo na nim na 160fsb a wczesniej przy p3 na 41mhz, bede wiec uwazal i szukal kogos na 8KHA+ zeby doplacic i miec 8K3Aok dzieki, w tej chwili pracuje juz dlugo na nim na 160fsb a wczesniej przy p3 na 41mhz, bede wiec uwazal i szukal kogos na 8KHA+ zeby doplacic i miec 8K3Aok dzieki, w tej chwili pracuje juz dlugo na nim na 160fsb a wczesniej przy p3 na 41mhz, bede wiec uwazal i szukal kogos na 8KHA+ zeby doplacic i miec 8K3A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zglupiec mozna :o na Anandtech sie nie znaja? :o

http://www.anandtech.com/mb/showdoc.html?i=1578&p=10

The BIOS, with release date 11/30/2001, provides the ability for you to practically push the FSB of the board to over 200MHz, which has been confirmed by a lot of sources. This is made possible by two very important features by EPoX, the 1/5 and 1/6 PCI bus divider and also the 100/133 memory bus divider. With these two settings, you can be running your FSB at 200MHz while maintaining the memory and PCI buses at 150MHz and 33MHz respectively. The memory could be compensated by the new PC2400 or PC2700 parts, and the PCI bus is still within spec.

poza tym czy juz wypuszczono jakis nowy bios zapobiegajacy wieszaniu sie 0,13 na niektorych 8KA+ powyzej 133fsb?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było o tym ostatnio TUTAJ i TUTAJ.

Mój rekord:

Dołączona grafika

Max FSB to u mnie 194.83MHz. AGP pracuje wtedy (w/g sandry) na 98MHz (def nie pamiętam) a PCI na 49MHz (def 33)- dzielnik niby 1/4. Przy takich częstotkiwościach to raczej uszkodzeniu uległy by karty AGP I PCI- a jednak nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było o tym ostatnio TUTAJ i TUTAJ.

Mój rekord:

Max FSB to u mnie 194.83MHz. AGP pracuje wtedy (w/g sandry) na 98MHz (def nie pamiętam) a PCI na 49MHz (def 33)- dzielnik niby 1/4. Przy takich częstotkiwościach to raczej uszkodzeniu uległy by karty AGP I PCI- a jednak nie.

NIe nie przesadzaj. 100 na agp to trochę kart by wytrzymało, ale z tym pci=49 to byłby już poważny problem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Posądzasz mnie o fake?

O mnie mówisz????

JAk tak to oczywiście, że nie!

Tylko chciałem sprostować, żę 100 na agp jest jeszcze do wytrzymania (ty inaczej sugerowałeś). Przecież wiem że takie fsp ludzie wyciągali. Eddy miał i ponad 200, Tom.O. 195 więc nei mam powodu cię posądzać o oszustwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pamietam jak zes sie wyklucal ze ma dzielniki 1/5 i 1.6 :) , przekrzyczec sie ciebie nie dalo , fajnie ze doszedles po pol roku do tego .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No pamietam jak zes sie wyklucal ze ma dzielniki 1/5 i 1.6 :) , przekrzyczec sie ciebie nie dalo , fajnie ze doszedles po pol roku do tego .

ej doszedłem do tego już w wakacje gdy miałem tą płyte!! i obaliłem ten mit!!! który krążył po necie na własnych eksperymentach!!! bo wszedzie pisało że ma że ma itp... i inne zrodła mówiły że nie ma!!. A dziwne mi było że chodiz na 1/4 na 200mhz FSB tak więc byłem 99% że ma te dzielniki! to wziołem i sam sprawdziłem i ten 1% okazał się trafny :(. BTW. pownniście dziękować a nie rzucać się!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyle razy to bylo ze lo jezu :P.Ludzie ja naprawde nie wyobrazam sobie istnienia tam dzielnika 1/5 czy tymbardziej 1/6 ze wzgledu na jeden prosty acz raczej wazny fakt, takiego dzielnika NIE WSPIERA KT266A !I na tym moznaby zakonczyc wywody, na kilku forumach to bylo przerabiane, ktos tam kiedys mowil ze na ktoryms biosie mu dzialalo ale jak przyszlo co do czego to NIKT tego nie udowodnil BEZPOSREDNIO, natomiast kilku udowadnialo i to wlasnie bezposrednio mierzac miernikami/oscyloskopami/specjlaistyczyni kartami PCI ze dzielnika niema,niebylo i niebedzie :P.Cala magia tkwi w odpowiednich tmingach wszystkich urzadzen i bardzo uwaznej regulacji wspolgrania ze soba podzspolow wraz z zwiekshaniem FSB, stad braly sie pogloski bo przy przejsciu z jednego fsb na nastepne zmienialy sie timingi i spadaly wyniki i ludzie uchachani mysleli ze maja dzielnik 1/5.W skrocie PLL nie ma nic do rzeczy bo KT266A nie da rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziwne bardzo,ale wiele plyt ma niestandardowe zapisy o dzielnikach np. Abit kt7 ma dla fsb/pci 136/34 (nigdy nie wstanie-nie mozna sprawdzic) Asus P2B 150/37,5 ,Msi BX Master wykreca fsb 144 .Wiec albo potrafia robic dzielnik pci poza specyfikacja,albo maja sposoby na chodzenie wysokich pci (Msi 48Mhz).Napewno nie moga zmienic dzielnika agp,to pewniak.Podsumowanie: Agp nie zmienio, pci nie wiadomo,chociaz ZXC raczej udowodnil,ze nie zmieniaja.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...