Skocz do zawartości
wreq

Wydajny I Cichy Wentylator (92x92mm)

Rekomendowane odpowiedzi

Który Waszym zdaniem wentylator (92x92mm) jest najwydajniejszy, przy zachowaniu znośnego poziomu hałasu ?

Obecny wentylator, który chłodzi zestaw akuatek'a fs-92, pracuje niczym suszarka do włosów i prosi się o wymianę.

Niestety nie mam mozliwości przetestowania wszystkich dostępnych wentyli - dotychczas sprawdzałem jedynie AC AF9225, i Fandera...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość alepajonki

Fander jeśli stawiasz na wydajność.

Revoltec jeśli stawiasz na wygląd (przy minimalnie niższej wydajności).

PS.

Chciałem się o coś zapytać apropo wtyczek - jaka jest róznica, czy wepnę wentyl do wtyku na mobo, czy pod molexa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fander jeśli stawiasz na wydajność.

Revoltec jeśli stawiasz na wygląd (przy minimalnie niższej wydajności).

PS.

Chciałem się o coś zapytać apropo wtyczek - jaka jest róznica, czy wepnę wentyl do wtyku na mobo, czy pod molexa?

Taka , ze jak mobo ma opcje regulacji obrotow wentylatora to jak wepniesz w nia wentylator to mozesz regulowac jego obroty... Wpinajac w molexa na stale podajesz 12v/7v/5v (niepotrzebne skreslic) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venice myślałem że jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem że wiesz jaka jest różnica pomiędzy molexem a 3 pin :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC AF9225 - jak to się sprawuje? Cichy jest? Chciałbym kupić sobie taki wentylator...

Tak jest cichy... jak chcesz jakieś dokładniejsze wyniki, to poczekaj z dwa dni - zmierzę miernikiem natężenie dźwięku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest cichy... jak chcesz jakieś dokładniejsze wyniki, to poczekaj z dwa dni - zmierzę miernikiem natężenie dźwięku...

Jeśli one są ciche, to współczuję słuchu. Ja nie mam wybitnego, a mi bardzo przeszkadzają. Myślałem, że regulacja obrotów będzie działała i będzie OK, ale AC dał tylko 2 kabelki ... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli one są ciche, to współczuję słuchu. Ja nie mam wybitnego, a mi bardzo przeszkadzają. Myślałem, że regulacja obrotów będzie działała i będzie OK, ale AC dał tylko 2 kabelki ... :mur:

Akurat słuch mam dobry... Zresztą dla każdego definicja ciszy jest inna...

A co do wyników: to mierzyłem tym => miernik. Coolerek był podpięty do małego zasilacza labolatoryjnego. Wyniki (średnie) dla 5V - 38.0 [dBa], dla 12V - 41.4 [dBa]... Dla porównania - Noiseblocker BlackSilent XE1, na tych samych ustawieniach i w tych samych warunkach, ma odpowiednio: 39.1 [dBa], i 42.5 [dBa]...

Oczywiście należy pamiętać że wyniki nie będa w 100% miarodajne...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi