Skocz do zawartości
wreq

Wydajny I Cichy Wentylator (92x92mm)

Rekomendowane odpowiedzi

Który Waszym zdaniem wentylator (92x92mm) jest najwydajniejszy, przy zachowaniu znośnego poziomu hałasu ?

Obecny wentylator, który chłodzi zestaw akuatek'a fs-92, pracuje niczym suszarka do włosów i prosi się o wymianę.

Niestety nie mam mozliwości przetestowania wszystkich dostępnych wentyli - dotychczas sprawdzałem jedynie AC AF9225, i Fandera...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fander jeśli stawiasz na wydajność.

Revoltec jeśli stawiasz na wygląd (przy minimalnie niższej wydajności).

PS.

Chciałem się o coś zapytać apropo wtyczek - jaka jest róznica, czy wepnę wentyl do wtyku na mobo, czy pod molexa?

Taka , ze jak mobo ma opcje regulacji obrotow wentylatora to jak wepniesz w nia wentylator to mozesz regulowac jego obroty... Wpinajac w molexa na stale podajesz 12v/7v/5v (niepotrzebne skreslic) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Venice myślałem że jesteś na tyle doświadczonym użytkownikiem że wiesz jaka jest różnica pomiędzy molexem a 3 pin :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AC AF9225 - jak to się sprawuje? Cichy jest? Chciałbym kupić sobie taki wentylator...

Tak jest cichy... jak chcesz jakieś dokładniejsze wyniki, to poczekaj z dwa dni - zmierzę miernikiem natężenie dźwięku...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest cichy... jak chcesz jakieś dokładniejsze wyniki, to poczekaj z dwa dni - zmierzę miernikiem natężenie dźwięku...

Jeśli one są ciche, to współczuję słuchu. Ja nie mam wybitnego, a mi bardzo przeszkadzają. Myślałem, że regulacja obrotów będzie działała i będzie OK, ale AC dał tylko 2 kabelki ... :mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli one są ciche, to współczuję słuchu. Ja nie mam wybitnego, a mi bardzo przeszkadzają. Myślałem, że regulacja obrotów będzie działała i będzie OK, ale AC dał tylko 2 kabelki ... :mur:

Akurat słuch mam dobry... Zresztą dla każdego definicja ciszy jest inna...

A co do wyników: to mierzyłem tym => miernik. Coolerek był podpięty do małego zasilacza labolatoryjnego. Wyniki (średnie) dla 5V - 38.0 [dBa], dla 12V - 41.4 [dBa]... Dla porównania - Noiseblocker BlackSilent XE1, na tych samych ustawieniach i w tych samych warunkach, ma odpowiednio: 39.1 [dBa], i 42.5 [dBa]...

Oczywiście należy pamiętać że wyniki nie będa w 100% miarodajne...

Edytowane przez Wreq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi