Skocz do zawartości
Gość

Atmega8

Rekomendowane odpowiedzi

pomyslalem ze naucze sie czegos pozytecznego [; kupilem procek atmega8 i napisalem programik w c ktory mi blyska ledem:P

potrzebuje linkow do jakis kursow online, gdzie C jest omowiony jak dla debila (narazie mam to http://www.patron.net.pl/artykuly/AVR_tutorial.htm ). mile widziane tez tyluly ksiazek w ktorych byl by omowiony moj procek.

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm no wlasnie nie wiem:P

@DaRoN dziekuje postoje [; czytalem troche o assemblerze i zdecydowalem sie na C :>

edit:

problem jest :/ procek nie chce sie zaporgramowac raz sie zaprogramowal dzialal chwile i lipa :/

H:\Documents and Settings\Administrator>avrdude -p m8 -c bsd -e -U flash:w:led.hexavrdude: AVR device initialized and ready to accept instructionsReading | ################################################## | 100% 0.00savrdude: Device signature = 0x1e9307avrdude: erasing chipavrdude: reading input file "led.hex"avrdude: error opening led.hex: No such file or directoryavrdude: input file led.hex auto detected as invalid formatavrdude: can't open input file led.hex: No such file or directoryavrdude: write to file 'led.hex' failedavrdude done.  Thank you.
jakies pomysly? kompilowalem juz kilka razy i dalej lipa :(

moze spalilem proca? program mial sterowac sinikiem przez mostek H. mam scalony mostek infineon'a podlazylem zasilanie do mostka (pakiecik modelarski) a do procesorka baterie 4.5V przez przelacznik. silnik byl sterowany przez PB0 i PB1 ale co ciekawe dzialal nawet jak wylaczylem zasilanie procka(odlaczylem vcc z bateryjki)

edit2: poradzilem sobie :> juz nawet steruje silnikiem :>

edit3:

moze ktos mi zapodac program ktory bedzie mi wlanczal leda gdy nacisne przycisk? bo moj nie chce dzialac :(

led przylutowany do PB7 a przycisk do PD2

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi