pabloo8 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 (edytowane) Witam Mam prośbe żebyscie pomogli mi w budowie tuby lub subwofera do głośnika STX GDN-27-300-8-SC. Mam Altusy 110, do których zamontowałem STX i nie uzyskałem takiego efektu na jaki liczyłem, czyli za mały bas (wcześniej miałem włozone głośniki Alphard LW1000 i minimalnie lepiej grały) nie wiem w czym jest problem, ale myśle, że to złe wymiary obudowy. Więczrobiłem sobie bude o wymiarach wewnętrznych 48cm/wys. 49cm/szer. 50cm/dł. wrzuciłem do niej jeden głośnik STX GDN-27-300-8-SC, bez zwrotnicy bezpośrednio pod terminal, i podłączyłem pod wzmacniacz i gra jeszce gorzej niż w altusach110. Mam dwa głośniki niskotonowe i chce zrobić dwa subwofery Chciałbym żebyście mi pomogli w dopracowaniu tej tuby. Nie wiem, czy jest ona za duża bo nie umiem tego obliczyc, a może to wina tego, że nie mam zwrotnicy. Nie wiem jaki rodzaj zwrotnicy dać, bo nie umiem tego obliczyć. Dane głośnika podaje w linku http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuI...&vItemDB=itemdb Mój amplituner to TECHNICS SA-5560 Prosze mi o napisanie co mam zrobic jaka konkretnie zwrotnice dać i czy zmienic rozmiary obudowy. Prosiłbym o pisanie przez osoby zajmujące się tym na codzień. W załączniku dodałem szkic jak mniej więcej wyglada ta buda z bas reflexami Tunel bass reflex Średnica montażowa 55mm Średnica wewnętrzna 51mm długość 97mm materiał Polipropylen Edytowane 17 Maja 2006 przez pabloo8 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trolu609 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Musisz zrobić symulację za pomocą programu WinISD. Wejdź na forum elektroda.pl i tam znajdź wszystko co potrzebne. Musisz też trochę się naczytać do czego wogóle jest zwrotnica, filtry... Chciałbyś robić subwoofer a podstawowych pojęć chyba nie rozumiesz. Więc leć na forum i czytaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pabloo8 Opublikowano 17 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Maja 2006 Musisz zrobić symulację za pomocą programu WinISD. Wejdź na forum elektroda.pl i tam znajdź wszystko co potrzebne. Musisz też trochę się naczytać do czego wogóle jest zwrotnica, filtry... Chciałbyś robić subwoofer a podstawowych pojęć chyba nie rozumiesz. Więc leć na forum i czytaj. szukałem ale te wszytskie pojęcia są dlamnie niezrozumiałe ja niejestem elektronikiem i dlamnie jest to czarną magią Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ghazi Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 (edytowane) Postaram sie wszystko wyjasnic: 1. Masz malo basu, bo zmieniłeś głosniki w Altusach na inne, niz firmowe = o innych parametrach. Aby dobrze zagrały musisz przeprojektowac zwrotnice (duzo $$$ i roboty) i/lub zmienic strojenie = zmienic tunel bass reflexu. Tutaj w miare przystepne artukuly: http://diyaudio.pl/articles.php?id=8 http://audiomania.info/articles.php?topic=5 Wiec zamiast robic subwoofer lepiej popracuj nad kolumnami. 2. Jesli jednak chce go koniecznie zrobic, to: a ) Proponuje 1 woofer z 1 glosnika. b ) Nie napedzisz go tym Technicesem! Musisz miec specjalny wzmacniacz do Subwoofera z filtrem dolnoprzepustowym, ktory bedzie przepuszczal tylko bas (mam taki na zbyciu jakby co) c) Do obliczenia obudowy uzyj programu WinISD (pro). Tutaj masz instrukcje: http://audiomania.info/articles.php?id=10 Jesli bedziesz miał jakies problemy to odzywaj sie na maila ghazi(at)wp.pl lub na pirva (Tez kiedys zaczynalem robic suby i wiem, ze poczatki sa trudne ;)) Edytowane 18 Maja 2006 przez Ghazi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 Obudowa/BR: 1. 40l / fi 8cm, dł 13,6cm 2. 30l / fi 8cm, dł 16,8cm Wersja 1: szybszy bas Wersja 2: niższy bas Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chybaty Opublikowano 18 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Maja 2006 A co robiłóeś z tymi GDN-ami ?? Napewno wymieniles na jakies biedackie STX-y bo zawieszenie sie porwalo ;]. Oddaj je do naprawy a wiecj z nch wycisniesz niz z tych STX-ow Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArtisOne Opublikowano 19 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2006 Moim zdaniem powinieneś zmienić amlituner, a nie pakować sie w koszty związane z robieniem nowych kolumn, czy tub gdyż i tak nie uzyskasz pożądanego efektu. Zaoszczędz troche pieniędzy i poszukaj na allegro jakiejś aukcji z amplitunerem. który ma funkcje "loudness" i gwarantuje Ci że będziesz zadowolony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiring Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 esh0 chyba odwrotnie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
esh0 Opublikowano 20 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Czerwca 2006 No odwrotnie, kto pomyślał to zrozumiał ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...