Skocz do zawartości
pabloo8

Budowa Subwofera Na Głośnikach Stx Gdn 27-300-8 Sc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam prośbe żebyscie pomogli mi w budowie tuby lub subwofera do głośnika STX GDN-27-300-8-SC.

Mam Altusy 110, do których zamontowałem STX i nie uzyskałem takiego efektu na jaki liczyłem, czyli za mały bas (wcześniej miałem włozone głośniki Alphard LW1000 i minimalnie lepiej grały) nie wiem w czym jest problem, ale myśle, że to złe wymiary obudowy.

Więczrobiłem sobie bude o wymiarach wewnętrznych 48cm/wys. 49cm/szer. 50cm/dł. wrzuciłem do niej jeden głośnik STX GDN-27-300-8-SC, bez zwrotnicy bezpośrednio pod terminal, i podłączyłem pod wzmacniacz i gra jeszce gorzej niż w altusach110.

Mam dwa głośniki niskotonowe i chce zrobić dwa subwofery

Chciałbym żebyście mi pomogli w dopracowaniu tej tuby. Nie wiem, czy jest ona za duża bo nie umiem tego obliczyc, a może to wina tego, że nie mam zwrotnicy. Nie wiem jaki rodzaj zwrotnicy dać, bo nie umiem tego obliczyć.

Dane głośnika podaje w linku http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuI...&vItemDB=itemdb

Mój amplituner to TECHNICS SA-5560

Prosze mi o napisanie co mam zrobic jaka konkretnie zwrotnice dać i czy zmienic rozmiary obudowy.

Prosiłbym o pisanie przez osoby zajmujące się tym na codzień.

W załączniku dodałem szkic jak mniej więcej wyglada ta buda z bas reflexami

Tunel bass reflex

Średnica montażowa 55mm

Średnica wewnętrzna 51mm

długość 97mm

materiał Polipropylen

post-128924-1147860943_thumb.jpg

Edytowane przez pabloo8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zrobić symulację za pomocą programu WinISD. Wejdź na forum elektroda.pl i tam znajdź wszystko co potrzebne. Musisz też trochę się naczytać do czego wogóle jest zwrotnica, filtry... Chciałbyś robić subwoofer a podstawowych pojęć chyba nie rozumiesz. Więc leć na forum i czytaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz zrobić symulację za pomocą programu WinISD. Wejdź na forum elektroda.pl i tam znajdź wszystko co potrzebne. Musisz też trochę się naczytać do czego wogóle jest zwrotnica, filtry... Chciałbyś robić subwoofer a podstawowych pojęć chyba nie rozumiesz. Więc leć na forum i czytaj.

szukałem ale te wszytskie pojęcia są dlamnie niezrozumiałe ja niejestem elektronikiem i dlamnie jest to czarną magią

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram sie wszystko wyjasnic:

1. Masz malo basu, bo zmieniłeś głosniki w Altusach na inne, niz firmowe = o innych parametrach. Aby dobrze zagrały musisz przeprojektowac zwrotnice (duzo $$$ i roboty) i/lub zmienic strojenie = zmienic tunel bass reflexu.

Tutaj w miare przystepne artukuly:

http://diyaudio.pl/articles.php?id=8

http://audiomania.info/articles.php?topic=5

Wiec zamiast robic subwoofer lepiej popracuj nad kolumnami.

2. Jesli jednak chce go koniecznie zrobic, to:

a ) Proponuje 1 woofer z 1 glosnika.

b ) Nie napedzisz go tym Technicesem! Musisz miec specjalny wzmacniacz do Subwoofera z filtrem dolnoprzepustowym, ktory bedzie przepuszczal tylko bas (mam taki na zbyciu jakby co)

c) Do obliczenia obudowy uzyj programu WinISD (pro). Tutaj masz instrukcje:

http://audiomania.info/articles.php?id=10

Jesli bedziesz miał jakies problemy to odzywaj sie na maila ghazi(at)wp.pl lub na pirva (Tez kiedys zaczynalem robic suby i wiem, ze poczatki sa trudne ;))

Edytowane przez Ghazi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem powinieneś zmienić amlituner, a nie pakować sie w koszty związane z robieniem nowych kolumn, czy tub gdyż i tak nie uzyskasz pożądanego efektu. Zaoszczędz troche pieniędzy i poszukaj na allegro jakiejś aukcji z amplitunerem. który ma funkcje "loudness" i gwarantuje Ci że będziesz zadowolony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi