Skocz do zawartości
pabloo8

Wymiana Alphard Lw1000 25-200wat Na Stx Gdn 27-300wat

Rekomendowane odpowiedzi

Mam altusy110, w których wymieniłem głośniki Niskotonowe Alphard LW1000 10' 200Wat, na STX 27-300Wat, ku zdumieniu STX mają umnie minus, ponieważ:

Po pierwsze - głośniki te dają mniejszy bas

Po drugie - jeśli słucham niektórych utworów np. Jeden Osiem L - Jest Tak, głońik w pewnym fragmęcie utwory, a mianowicie kiedy jest podbicie bassu strasznie mocno się rusza i wydaje taki dźwięk jakby cewka wyskakiwała ze szczeliny po czym przy powrocie pukała o boki magnesu.

Z alphardem niemiałem tego problemu.

Ustawiłem wzmacniacz na takie same parametry i niebyło taki trzasków głośnika. Przy STX wygląda to tak jakby głośnik miał zaraz wylecieć.

Zawiodłem się na tych głośnikach.

Co o tym myślicie???

Mój amplituner to Technics SA-5560

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy po wymianie przerobiłeś odpowiednio zwrotnice i komorę rezonansową pod nowe głośniki? Teraz to firma Alphard się zawiodła na Tobie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy po wymianie przerobiłeś odpowiednio zwrotnice i komorę rezonansową pod nowe głośniki? Teraz to firma Alphard się zawiodła na Tobie.

Niewymieniałem nic, ale ja niemówiłe, że zawiodłem sie na Alphardzie tylko na STX-ie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

STX się zawiódł na Tobie :lol:

Daj sobie spokój. Włóż stare głośniki i tak zostaw na razie, a w międzyczasie podszkol swoją wiedzę na temat budowy kolumn głośnikowych i za kilka miesięcy zrobisz mistrzostwo świata wśród kolumn :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jezeli bedziesz sam to robił i kupisz jakies lipne membrany STX czy podobnej klasy to napewno charakterystyka sie starsznie zmieni, ale nawet jak wyslesz je do TONSILA do regeneracji to w pewnym stopniu [niewielkim] wystapia zniekształcenia ale napewno o wiele mniek wyczuwalne niz "zamienniki"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jezeli bedziesz sam to robił i kupisz jakies lipne membrany STX czy podobnej klasy to napewno charakterystyka sie starsznie zmieni, ale nawet jak wyslesz je do TONSILA do regeneracji to w pewnym stopniu [niewielkim] wystapia zniekształcenia ale napewno o wiele mniek wyczuwalne niz "zamienniki"

co ty człowieku mi wypisujesz te stare tonsile to lipa nawet po regeneracji nadają się tylko do słuchania rocku itp. a mi potrzebne głośniki z powerem które będą dawały dużo basu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi