Skocz do zawartości
Doctor_25

Carbon Mod -> Acer Apire 3024 Wlmi

Rekomendowane odpowiedzi

Lucjan moze napisz cos wiecej o swoim dziele...

Czym,gdzie,za ile i czemu tak drogo :D

Smieszne bo bardzo tanio (7zł. za mb. pasa o szerokosci 0,5m).

To jest okleina meblowa-folia samoprzylepna (kiedys odswieżałem meble długo wytrzymuje).

Robi się to na zimno. Chciałem kolor ciemnozielony byly rożne, które by zainteresowały panie ale ja wybrałem ten matowy( nie znać odcisków palców).

Z racji kształtu tego modelu Toshiby jest bardzo łatwo oklejać bez rozbierania na czynniki pierwsze.

Po zatem na wypadek serwisowania muszą mieć łatwe dojscie (jak również nie będzie kolizji z umową gwarancyjną).

Na krótkich krawędziach nie zawijać lecz docinać.

Po pewnym czasie jak się znudzi image zmienimy na nowy.

Powodzenia. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie. Napisz, jak sie ona sprawuje w kilku newralgicznych miejscach, gdzie laptop sie nieco bardziej nagrzewa. Czy nie bedzie efektu powiedzmy "zaciagania", kiedy przesuniemy reka po nagrzanym laptopie. Szczegolnie podczas jakiejs dynamicznej i pasjonujacej rozgrywki.

dla mnie bez zarzutu:) nie zaciąga:) jest sliskie a grzeje sie tak samo jak plastik :)

ja caly czas gram i jak narazie zero problemow, zobaczymy co czas przyniesie:)

na szczescie folia tania, mozna zawsze wymienic na cos innego:)

Doktorku masz jakies ciekawe spostrzerzenia dotyczace folii,na ktore nalerzy zwrocic uwage ?

Jest ona na tyle twarda zeby nie zrobic w niej dziorki np klamerka od zegarka ?

tak samo podatna na zniszczenia jak lakierowana obudowa, klamerka od zegarka dziury raczej nie zrobisz, ale ryse napewno:)

Co do strony technicznej, troche ciezko na podstawie tych zdjec ocenic, chyba musiales dosztukowac niestety nad klawiatura (przynajmniej tak mi to wyglada) co troche psuje efekt bo na pewno mogles kupic wiekszy arkusz.

Troche miales ulatwiona sprawe z kantami i rogami bo praktycznie odrazu bylo podwijane pod budowe. Nie musiales walczyc z oklejaniem wszystkich stron kazdego rogu co z mojego praktycznego doswiadczenia jest nie do wykoanania bez nacinania folii. Jednak chyba jakies drobne zagiecia tobie wyszly.

PS

Twoja folia chyba nie oddaje zbytnio struktury karbonu ;) .

Hej;]

nic nie dosztukowywalem, nad kalawiatura plastik dzieli sie na 2 czesci, i niestety musi tak wyglądać:)

tak drobne zagiecia są ale to z mojej winy, oraz to ze robilem to pierwszy raz:)

Ale idzie zrobic to bo folia sie naciąga po nagrzaniu suszarką i ranty pieknie wychodzą:)

No chyba ze ranty kanciate to lipa, trzeba nacinac, ja na szczescie mam okrągłe.

Ps

w dotyku nie, z wygladu tak:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powtorze sie jak wszyscy :)

Ale wyszlo rewelacyjnie :) Podoba mi sie i chyba sam bede probowal cos takiego zrobic. Ale mam pytanie czy znaczek Acera z pokrywy (matrycy) zdejmowales ?? Odklejales ??

Pozdrawiam

znaczek doklejalem, jest przyklejany na jakąś elastyczna pianke, dziwny klej:)

trzeba to robic bardzo delikatnie bo miekkie te aluminium.

Przyklejilem na czarny silikon:)

juz mnie korci zeby na jakis inny wzor okleic.... myslalem o jakiejs fajnej naklejce na matryce i na to przezroczysta blyszczaca....:)

ale najpierw instalacja modółów BT i bezprzewodowej myszki wew. lapka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale najpierw instalacja modółów BT i bezprzewodowej myszki wew. lapka :)

No wlasnie szkoda ze nie zrobiles fotek lapka od srodka, wiadomo by bylo co i jak. Jesli bys rozkrecal to porob fotki:)

BT chcesz podlaczyc do tego gniazda od wbudowanego BT czy do USB? Jest miejsce i bez problemu wejdzie jakis modul z allegro?

PS. Wyszlo super, moze tez sie skusze ale po gwarancji:)

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nic nie dosztukowywalem, nad kalawiatura plastik dzieli sie na 2 czesci, i niestety musi tak wyglądać:)

tak drobne zagiecia są ale to z mojej winy, oraz to ze robilem to pierwszy raz:)

Ale idzie zrobic to bo folia sie naciąga po nagrzaniu suszarką i ranty pieknie wychodzą:)

No chyba ze ranty kanciate to lipa, trzeba nacinac, ja na szczescie mam okrągłe.

Ps

w dotyku nie, z wygladu tak:)

Wiem, ze sie naciaga ale jak nie masz pod co podwinac tego i musi ladnie na calej powierzchni wygladac juz nie jest tak cacy. Oklejalem lapka, koma i myszke wiem cos o tym. Choc zalezy to rowniez od grubosci folii jaka kupiles (mi sie niestety trafila dosc gruba) i jezeli jest lakierowana to tez z podgrzewaniem nie mozna przesadzac.

Co do struktury to nie do konca mialem kilka karbonowych czesci do bika w lapie i pattern jest inny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, ze sie naciaga ale jak nie masz pod co podwinac tego i musi ladnie na calej powierzchni wygladac juz nie jest tak cacy. Oklejalem lapka, koma i myszke wiem cos o tym. Choc zalezy to rowniez od grubosci folii jaka kupiles (mi sie niestety trafila dosc gruba) i jezeli jest lakierowana to tez z podgrzewaniem nie mozna przesadzac.

Co do struktury to nie do konca mialem kilka karbonowych czesci do bika w lapie i pattern jest inny.

a acerze na szczescie jest pod co podwinąć:)

moja folia dosc cienka. ale raczej nie lakierowana:)

Oto nowe fotki w lepszej jakości:)

http://www.iromet.com.pl/moje/acer2/index.html

nie przejmowac sie kropkami, czy "niby rysami" to kurz :D

pozdro

Edytowane przez Doctor_25

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az dziw bierze ze ci sie tak to udalo zrobic ze to wyglada jak robota fabryczna. A ja sie zastanawiam czy nie oplacalo by sie zaniesc tych plastikow do lakernika samochodowego.... Jezeli by polozyl 2 warstwy na dobrze przygotowana powierzchnie to nie ma bata zeby sie przetarlo.

Co o tm sadzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

az dziw bierze ze ci sie tak to udalo zrobic ze to wyglada jak robota fabryczna. A ja sie zastanawiam czy nie oplacalo by sie zaniesc tych plastikow do lakernika samochodowego.... Jezeli by polozyl 2 warstwy na dobrze przygotowana powierzchnie to nie ma bata zeby sie przetarlo.

Co o tm sadzicie?

hehe dzieki:)

jakbym robil to 2 raz to dopiero by wygladalo:)

bo juz obcykalem co i jak na swoim lapku:)

jak sie folia zniszczy obkleje jeszcze raz, idealnie:)

co do malowania:

sa tacy co mowia ze sie nie zetrze... ale.... ja wiem sowje:) jest lipa z lakierami samochodowymi.

po 1 - plastik jest miekki, ugina sie, pracuje, predzej czy pozniej lakier sie zmeczy i peknie.

po 2 - fabryczne plastiki sa galwanizowane nie malowane, dlatego sa duzo bardzije wytrzymale na scieranie

po 3 - Podklad + kilka warstw farby + lakier = dosc gruba warstwa:) ciekawe czy skrecisz laptopa:D

tez sie nad tym zastanowaialem, ale mam brata lakiernika i odradzil.

chyba ze masz dostep do specjalnych farb do plastiku, a on nie ma:)

ale jesli laptop stoi w domu to luz.. ja go woze caly czas, ciagle sie dzies obija itp.

dla mnie nalowanie lakierami samochodowymi to zly pomysl:)

wiec zdecydowalem sie na folie... zabieg odwracalny:)

malowanie juz nie... i nie chcem mowic jakby cos nie tak poszlo...:)

ale kazda metoda ma swich zwolennikow:)

ja tylko swoje zdanie i doswiadczenie mowie:)

proboj,... jak sie uda sam sie zdecyduje hihi:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scianki ktore dolegaja mozna zawsze oczyscic papierem polerskim takze to nie roblem chyba, poza tym mi sie ten plastik pod nadgarstkami praktycznie wogole nie ugina :huh: owszem matryca pracuje jak ponaciskac ale ja tak dbam o lapa ze za kazdym razem jak zamykam matryce to robie to za srodek tak ze sie nie "kosi" podczas zamykania a tylko podczas takiego zamykania plastik pracuje.

a tak poza tym to folia tez swoje zajmuje na laczeniach a jednak spasowales calosc :-)

Dla mnie dalej najwiekszym problemem w tym wszystkim pozostaje bezpieczny demontaz laptopa.

ps. hehe tak mi sie przypomnialo co do uginania sie blachy i lakieru na niej. Podejdz sobie do jakiegos samochodu nowszego i wcisnij boczny blotnik... okaze sie ze blacha wpada i wraca do pierwotnego ksztaltu jak plastikowa butelka. Teraz nadwozia sa robione z tworzyw roznch ktore sa brdzo elastyczne i pracuja. Chociaz by lakiery kladzione na zderzaki... mysle ze lakier to nie problem, ale az tak bardzo sie nie znam, biore na chlopski rozum :-) musze pojechac do kolegi z volkswagena i z nim pogadac :-)

Edytowane przez kurek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

scianki ktore dolegaja mozna zawsze oczyscic papierem polerskim takze to nie roblem chyba, poza tym mi sie ten plastik pod nadgarstkami praktycznie wogole nie ugina :huh: owszem matryca pracuje jak ponaciskac ale ja tak dbam o lapa ze za kazdym razem jak zamykam matryce to robie to za srodek tak ze sie nie "kosi" podczas zamykania a tylko podczas takiego zamykania plastik pracuje.

a tak poza tym to folia tez swoje zajmuje na laczeniach a jednak spasowales calosc :-)

Dla mnie dalej najwiekszym problemem w tym wszystkim pozostaje bezpieczny demontaz laptopa.

ps. hehe tak mi sie przypomnialo co do uginania sie blachy i lakieru na niej. Podejdz sobie do jakiegos samochodu nowszego i wcisnij boczny blotnik... okaze sie ze blacha wpada i wraca do pierwotnego ksztaltu jak plastikowa butelka. Teraz nadwozia sa robione z tworzyw roznch ktore sa brdzo elastyczne i pracuja. Chociaz by lakiery kladzione na zderzaki... mysle ze lakier to nie problem, ale az tak bardzo sie nie znam, biore na chlopski rozum :-) musze pojechac do kolegi z volkswagena i z nim pogadac :-)

no spoko, ale nabalche mozesz walic lakier od razu.

na plastiki musisz dawac podkład bo innaczej bedzie odchodzil:)

no ale proboj, ciekawi mnie efekt:) moze wtedy sam sie skusze:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze...

To ja wole pomalowac... ta okleina jakas taka jest "dziadowska" karbonowa...

Chyba jej producent karbonu nie widzial :P

dla mnie lepsze to niz srebrny oklepany plastik:D

plus oklejiny to ze odklejam i nie ma po niej sladu:)

a plastik ile razy pomalujesz?? :)

ale kazdy woli co innego:)

ja z doswiadczenia nie chcem malowac, bo nie mam farb do plastiku, a samochodowe odradzam kazdemu , naprawde:)

a wie ktos gdzie w PL galwanizują plastiki??? wtedy byla by bajka i farba jak fabryczna:) :D:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no

to dopiero majsterkowicz

http://www.zaverio.net/laptop/legnatile/index-en.html

;)

WTF Is That ?? :blink: :mur: Ludzie, to jest jak Mediamarkt... Powinni tego zabronić... :lol2: :lol2: :lol2:

Doctor_25 - fajny mod, zastanawiam się nad zabezpieczeniem w ten sposób zewnętrznej części obudowy, oraz zrobieniu podkładek pod nadgarstki na obudowie wewnątrz...

Pozdrawiam

Edytowane przez sansaba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wszystko ladnie pieknie tylko wydaje mi sie ze folia powina byc przyklejona troche pod innym katem :) tak zeby linia kwadratow szla po skosie

nie da rady, folia za wąska <_<

EDIT:

a tutaj link do folii w roznych kolorkach:)

http://cgi.ebay.com/Carbon-Fibre-Vinyl-She...1QQcmdZViewItem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mały tuning mojego lapka:D

ale to tylko dlatego ze duzo go nosze i calą gore mialem porysowana:( i mnie to denerwowalo!!

post-135946-1152207962_thumb.jpg

post-135946-1152207994_thumb.jpg

post-135946-1152208015_thumb.jpg

Powiem wam szczerze ze mimo tak prostej modyfikacji polegajacej tylko na przyklejeniu foli prezetuje sie to bardzo dobrze!! ogolnie jestem w szoku:D brakuje tylko znaczka ferrari:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajowe:)

Ale ja szykuje cos extra:D

Przygotowalem sobie "custom art" w COREL DRAW, wszystko zwymiarowane na lapka.

więc tak, na pokrywe matrycy idzie takie cos:

http://iromet.com.pl/moje/naklejki/matryca.jpg

a do wewnątrz lapka takie cos:

http://iromet.com.pl/moje/naklejki/wewnatrz.jpg

paski beda po prawej stronie TPUCHPADA bo jest tam wiecej miejsca niz z lewej:)

posiadacze acerow wiedza o co chodzi:)

jak juz mowilem, wszystko spasowane i zwymiarowane:D

teraz szukam firmy co mi to wydrukuje na folii, zalaminuje cienka warstwa blyszczacego "czegos" zeby sie farba nie zdzierala i oblkeje lapka, i zrobie manuala co i jak krok po kroku:)

AHA.... prawa autorskie zastrzezone haha;)

aa i zapomnialem... tutaj wmontowany modół bezprzewodowej myszki w laptopie:)

niestety nie mam fotek z wewnatrz ale warto luknac:

musialem wywiercic 2 dziury w obudowie i wyrwac kawalek metalowego stelaza z gornej pokrywy haha:)

http://www.iromet.com.pl/moje/mysz2/index.html

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezłe... :) Podoba mi się szczególnie ta opcja z częściowym tuningiem - jakoś bym chyba nie chciał oblepiać całego sprzętu.

Ten "drewniany" to jakaś masakra... Przerażające i potworne :blink: .

Ale luknijcie na to: Dołączona grafika

Macie zresztą lina TU

Dla nawiedzonego girlsa jak znalazł :lol2:

TU też ktoś miał jazdę: :blink:

A TUTAJ jest jakiś kosmiczny :wink:

Wiem, że w sumie z jednej stronki zapodałem linki - ale wygodniej luknąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, ja także chciałbym sie dowiedzieć więcej szczegołow. Troszke kolor mi nie odpowiada, były moze inne wzory/kolory?

przydalaby sie folia srebrna, albo czarna. Bo carbon to troche smiesznie wyglada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak juz mowilem, wszystko spasowane i zwymiarowane:D

teraz szukam firmy co mi to wydrukuje na folii, zalaminuje cienka warstwa blyszczacego "czegos" zeby sie farba nie zdzierala i oblkeje lapka, i zrobie manuala co i jak krok po kroku:)

Raczej nie będzie to tania sprawa, bo nie wydaje mi się żeby to zostało wydrukowane na "samoprzylepcu" od drukarki atramentowej. W grę może wchodzić solwent, a nikt Ci tego nie zalaminuje, co najwyżej polakieruje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi