Skocz do zawartości
jokerthc

Jaka Zasilka?

Rekomendowane odpowiedzi

wymieniles najdrozsze w sumie z tego segmentu a tagana 480 u-15 mozna kupic na allegro do 400 zl praktycznie za kazdego z tych co wymieniles trzeba z 50 zl wiecej dac a i tak nie wiem czy sa wiele lepsze nowa konstrukcja nie oznacza jeszcze niewiadomo czego moze poza dual enginem bo to moze fkatycznie byc niezle rozwiazanie no i seasonic, ale to tez lepszosc teoretyczna. jesli chodzi o inne zasialcze to roznice sa kosmetyczne a wyniki mieszcza sie czasem w bledzie pomiarowym, a tu mam jeszcze pozadne okablowanie i do tego odpinane :/ po co miec burdel w obudowie. Kazdy z tych zasilaczy ktore przwijaja sie w tym watku, uwazam spelni swoje zadanie i pociagnie rozbudowanego i podkreconego sprzeta wiec przyczynil bym sie bardziej do takich rzeczy jak wlasnie odpinane kable przy wyborze. Ja kupie tagana u-15.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie polemizuje tutaj z odpinanymi kablami badz nie...

mówilem o starosci wenetrznej konstrukcji:

oto zasilacze do 400zl lepsze od tagana:

http://zenfist.pl/pID/267.htm

http://zenfist.pl/pID/230.htm

http://zenfist.pl/pID/268.htm

http://zenfist.pl/pID/291.htm

i duzo duzo wiecej.

Powiedz co bys wybral:

bmw V z połowy lat 90-tych pieknie wymuskana nie uzywana dobrze wyposazona czy nowe bmw V ciut gorzej wyposazone ale jednak auto wiele lat konstrukcyjnie młodsze?

Żeby nie bylo uwazam ze wyposazenie wyglad i ogolnie wrazenie luksusowosci tych zasilaczy jest naprawde super! ale mozna kupic cos duuuzoooo leszpego za podobna cene (np cooltec).

Poprostu poco sie pchac w stary badziew ładnie zapakowany?

W tych zasilaczach jak dowalisz na linie 12V duzo obciazenie a nie obciazych 5V linii to Ci poleci ona do gory (jak w topkach P5). Z tym nie ma co polemizowac! to jest fakt. bylo zreszta o tym wiele razy na forum...

No ale zeby nie bylo taka 480w ze spokojem pociagnie praktycznie kazdy config usera tego forum...ale tak jak to mowilem mozna lepiej za mniejsze pieniadze choc nie tak efektowanie zapakowane :)

test

http://www.pc-attitude.com/modules/news/ar...=256&page=5 po francusku ale widac "lekko" pływajace linie na niezbyt wysilonym configu (moj seasonic łyknołby to z palcem w wentylatorze :P )

Edytowane przez Pageup

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm ciekawe ze zasilacz 420W z liniami +12 V1 14A V2 chyba 15 albo 16A uwazasz za lepszy od tego tagana :] te z ktorych podales faktycznei wszystki mzoe sa nowsze ale nie wydaje mi zeby mozna bylo je porowunywac wogole. Cooltek faktycznei moglby byc ciekawa propozycja ale nigdzie ich nie widze do kupienia, a co do wyboru aut to jesli bylo by to bwm wypasione z lat 90 to moze i wybral bym i to z nowymi roznie bywa za duzo elektroniki to raz a dwa wiele przykladow jest na to ze starsze nei oznacza gorsze chociazby z chiftecami wybral bys stara 420 robiona przez sirteca ? czy te nowe ktore sa poprostu badziewiaste i slabe. Ja nie koniecznie sugeruje sie tym ze cos jest nowe interesuje mnie to jak sie sprawuja co m iz tego zekupie sobie BMW z 2000r. jak zacznie sie psuc i splukam sie doszczetnie :/ czasem lepiej zainwestowac w sprawdzaona konstrukcje niz szukac nowosci bmw to marka ktora sie nie starzeje. Wielu moich kumpli ma BMW starsze i zadowoleni bardzo, czego nie mozna powiedziec o tych ktorzy kupuja nowe auta nie koniczeni mowie o BMW i tak to bywa ze kupuja i za chwile auto londuje w serwisie bo teraz masowka idzie na wszystko. moze Tagan nie jest najlepszym zasilaczem ale sporo osob znajacych sie na rzeczy wybrala wlasnie tagana wiec o czyms to swiadczy.

Edytowane przez fllanker

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do chiefteca 420W made by sirtec a 400W made by delta zastanawial bym sie dlugo, i chyba wybral tego robionego przez delte do nowszych konfigow.

Tagany (wszystkie ponizej dual engine) maja nastepujace wady :

1.Nie maja nie zaleznie stabilizowanych lini.

2.Mała obciazalnosc lini 12V w porownaniu do zasialczy podonej mocy o nowszych konstrukcjach.

3. Niska sprawnosc.

A co do ceny ponizej 400zł mozna dostac topowera P3 450W EZ ktory nosem wciagnie tagana 480W U15, tak pod wzgledem stabilnosci napiec, obciazalnosci lini 12v, sprawnosci, jak i glosnosci pracy.

PS.Nieco drozszy za to z jeszcze stabilniejszymi napieciami bedzie Cooltec wspomniany tutaj ;)

Edytowane przez Wolan

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panie nie samymi amperami sie żyje.

Jak to nie widzisz go nigdzie do kupienia? a do czego ja linka podalem? do wystawy? :lol: przecie to sklep internetowy :P

zle popatrzylem wydawalo mi sie ze nie ma ich na stanie, a na allegro tez patrzylem i tez nikt nei ma i dlatego napisale m ze ich nei widze do kupienia, neiwazne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@fllanker - w kwestii tych taganow U15. Te zasilki sa powszechnie uwazane za "cienkie", juz ci podali czesc ich wad, sa cieple, konstrukcja P5, maja za sztywne kable i sa jak na to co oferuja za drogie.

To ze sporo ludzi je posiada jest przyczyna zasugerowania sie marka tagan, braku poczatkowo testow i opinii na ich temat i swego czasu bardzo niewielki segment zasilaczy z odpinanymi kablami. Dopiero seria U35 jest nastepna z taganow z kablami odpinanymi. Wiec jesli ktos chcial odpinane kable to bral U15. Mimo np starej i bardzo udanej konstrukcji U01 (ktora wlasnie jest swietnym przykladem na to ze stare moze rownac sie dobre).

Dopiero niedawno powieksza sie rynek w miare tanich 400-500W z odpinanymi kablami, takich jak np enermax liberty. Nadal wg mnie jest to dosc ograniczony segment, tzn malo jest zasilaczy za 300zl z odpinanymi kablami. To automatycznie uprzywilejowuje tagana i sprawia ze sporo osob go ma - bo dla wielu priorytetem jest fakt posiadania odpinanych kabli (+'renoma' tagana) robi swoje.

Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Który zasilacz wybrać

1. Tagan TG500-U35 Easycon XL 500W - 495 zł

2. ENERMAX 500W ELT 500 AWT Liberty ver 2.2 - 395 zł

3. Antec Neo HE 500, 500W - 400zł

4. TOPOWER TOP-550 P3 U12 EZ - 479 zł

5 . Cooltek CT500 500W - 419 zł

do konfiguracji 6600@.2 giga Ram , 7900gto@, 1x dysk ,

cisza i stabilność odpinane kabelki wszystkie mają

Edytowane przez SILAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wziąłbym Anteca. Choć poważnym kandydatem byłby tez Enermax ( jeśli chodzi o te 500....)

Korzystając z założonego topiku - poszukuję zasilacza pow. 500 W ,z BARDZO silną linią +12V, odpinane kable nie grają roli, musi byc relatywnie cichy. Skąd taka potrzeba? Otóż mój dwuletni Tagan 480 U01, skadinąd świetny na A64 pod C2D okazał sie klękać przy OC. Wystarczy, że przy taktowaniu ~ 3,7 Ghz wsadzę zamiast X300 X1900XT by zapomniec o stabilności...

W grę wchodzą:

Antec HE 550W

Seasonic S12-550 Energy+

Tagan 600 U25 Dual

Ewentualnie Antec 650W Trio - niska cena i az 52A na +12. Tyle jak sie ma to do tych co powyżej...

Najbliżej mi do Anteca 550. Jakieś sugestie?

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do krecenia c2d potrzebna jest dobra linnia 12v czy 5v? w tym "szefie"

# Obciążenie dla linii +3.3V i +5V: 145W

# Obciążenie dla linii +12V1: 168W

# Obciążenie dla linii +12V2: 180W

# +5 V: 30 A

# +12 V1: 14 A

# +12 V2: 15 A

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaka jest wg was najlepsza zasilka do krecenia e6300 tak za +- 250 zł?? (bardziej - niz +)

Teraz już wiem na pewno.

Nie bierz Amacroxa!

Zamiast tego dołóżę trochę i wezmę Chiefa 500W A12C.

Zmierzyłem dokłądnie tego Amacroxa na konfigu Athlon 64 (AM2) @ 2430 Mhz, 2x512 ram @ 732 Mhz, 7600GS Galaxy zalman, napęd i dysk twardy.

Napięcia na +12V to :

12, 37V idle

12,26 stress

Jedno wiem- słabizna. Nie tego oczekiwałem.

Na innym moim Enlight'cie ( Delta) jest 12,06V w stresie na tym konfigu. 100 x bardziej wolę tą deltę.

Będę musiał prosić Zenfist o zmianę zasiłki jednak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam inne zdanie na temat amacroxa ... ale jak sie kupuje tam gdzie nie trzeba tak pozniej sie wychodzi... ja polecam wspolczynik ceny do jakosci najwyzszy na rynku :)Sam mam slabsza zasilke z tej seri i napiecia mam o niebo lepsze niz on a czemu nie wiem moze ma pecha :D

Edytowane przez ste3an

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jednak wziolem tego tagana 480 u-15 i jestem zdowolony pozadne okablowanie napicie stabilne przy tym co mam prock podkrecony grafa tez i wszystko smiga jak trzeba, a idealnego zasilacza nikt nie znajdzioe no chyba ze sie ma troche grubszy portfel. Mi zalezalo na jakosci nie planuje sli i 10 dyskow twardych itp a mysle ze z sli nie bylo by tez problemu, ale chcialem zasilacz najsolidniejszy a taki jest tagan nie jest mistrzem wydajnosci ale jak dla mnie jest mistrzem solidnosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Antec HE 550W w Zenfiście został już wycofany z oferty ten model przestaje być produkowany .

Już zdążyłem się zorientować :-| .A co Antec planuje w zamian?

Ma ktos jakieś dokałdniejsze info na temat Coolteka CT 600? Dobre toto?

Edytowane przez Hanu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten Cooltek Ct600 może być dobry, za 499zł 600W :rolleyes:

pozycja Coolteka na forum xtremesystems nie jest niska http://www.xtremesystems.org/forums/showth...ghlight=liberty

tu conieco napisane na temat tego zasilacza ale po niemiecku http://www.hartware.de/review_568_7.html

i tu

http://www.gamezoom.net/artikel/show/0,592...62,2,13868.html

Edytowane przez SILAN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi