Carson Opublikowano 30 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Lipca 2006 (edytowane) czy moze mi ktos powiedziec jaka dlugosc ma gwint na kroccach NK12 3/8"? tzn nie tyle sam gwint co jeszcze kawalek za nim (nienagwintowany kawalek krocca, chyba ze 2mm). nie mam luzem takiego krocca a jutro musze wybrac plekse na top do nowego bloku. nie wiem jaka gruba musi byc zeby mi krocce od spodu pleksy nie wystawaly po wkreceniu. szczerze mowiac nie pamietam tego mimo ze robilem juz bloczki z tymi kroccami, musialbym teraz demontowac wc Edytowane 30 Lipca 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Plexi musisz dać minimum 10 mm, 8 mm ma gwint ale lepiej dać 10 mm. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 ok, dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) u mnie plexi byla 15 mm ale bylo podfrezowanie na piny 5,5 mm i było akurat więc plexi min. 9 mm plexy 10 mm jest czesto uzywana wiec mysle ze dostniesz z odpadków (pewnie za darmo) Edytowane 31 Lipca 2006 przez termit_tm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 no i panowie moge powiedziec ze top jest praktycznie skonczony :D daje fotki (jak zwykle !@#$^ jakosc) ktore niestety sa po terminie bo z przed 2-3 godzin a od tamtej pory "topik" sie troche zmienil, tzn jest odpicowany (czyt. wypolerowany) na "szklo" ;) top obejmuje tylko powierzchnie spodu poniewaz chce do tego zrobic zapinke (uniwersalna), kostka pleksy obok (za zdjeciu) byla na czarna godzine ;) w razie gdyby cos sie @#@*^ podczas pracy z pierwszym topem. ale obylo sie bez takich przykrych doswiadczen. jak skoncze bloczek i dam foty w lepszej jakosci to niech nikt sie nawet nie wazy mowic ze moja plexi jest odpychajaca bo bede trzasklal po gebach :D dobra, koniec gadania, czas na foty, uwaga High-Quality photos ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 Chyba zapomniałeś o czymś... - oringu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 spokojnie :D oringi kupie jutro, to jeszcze nie jest zmontowane do pracy (na razie taka pokazowka) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) Prawie jak CUBE :wink: A tak bardzo fajny bloczek jak na pierwsze sztuki wychodza naprawde ok powodzenia w dalszych pracach INFO dla wszystkich w potrzebie Co do jakiegos gwintowania otworów w blokach itd słuze pomoca za friko :wink: Edytowane 31 Lipca 2006 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 no prawie jak CUBE ;) mam nadzieje ze wydajnosc bedzie co najmniej na jego poziomie :) no w sumie to juz moj czwarty bloczek (plus dwie przerobki starych) ale nie planuje produkcji :D szkoda ze o tej pomocy nie powiedziales za nim bylem zmuszony do zrobienia samemu gwintownikow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiu15go Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 (edytowane) no prawie jak CUBE ;) mam nadzieje ze wydajnosc bedzie co najmniej na jego poziomie :) no w sumie to juz moj czwarty bloczek (plus dwie przerobki starych) ale nie planuje produkcji :D szkoda ze o tej pomocy nie powiedziales za nim bylem zmuszony do zrobienia samemu gwintownikow ;)Kiedys zrobiłem sam gwintownik - byl do kitu Probowałem zrobic gwint kroccem - rowniez był do kitu Jak sobie mysle co ja wyprawiałem to nie moge w to uwierzyc :lol: Albo gwintowałem otwory pod srubki zwykła sruba to był hardcore :twisted2: po 2 tygodniach tata pokazał mi zestaw gwintownikow ktore leza w garazu myslałem ze sie wsciekne:P :lol: Edytowane 31 Lipca 2006 przez Misiu15go Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 31 Lipca 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Lipca 2006 no w pierwszych dwoch blokach tez gwintowalem otwory srubkami :D to faktycznie jest hardcore ;) moje gwintowniczki 3/8" nawet nawet mi wyszly. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Sierpnia 2006 Co do jakiegos gwintowania otworów w blokach itd słuze pomoca za frikoCiekawe, że jak się pytałem to chciałeś za 4 gwinty 20 zł + wysyłka... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 (edytowane) no panowie, zrobilem bloczek :D zaraz podmieniam ze starym blokiem na cpu :D mam nadzieje ze bedzie sie lepiej prezentowal i chlodzil niz obecny :D ale sie podniecilem. za jakis czas (~1,5h) foty i relacja z wydajnosci :D trzymac kciuki -------- dobra, zaraz Wam wrzuce jedno foto (jeszcze bez zapinki :) ) Edytowane 2 Sierpnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
florek41 Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Nie no jestem po wrażeniem, podoba mi się ten bloczek :lol:, zobaczymy jak z wydajnością Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Powiem jedno - kup se Pan blok milimetrowy - ułatwi Ci życie. A bloczek jak bloczek - kratka :wink: Jedyna dobra rzecz w tym kratkowym bloku to fakt że jest to homemade, bo konstrukcja oklepana. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Coś koledze na frezarce wymiarów się nie chciało trzymać. Przecież na każdym pokrętle od posówów jest miarka?? (lenistwo) bo tak na oko wyszło? Jeśli nie jest to robione na frezarce (wątpie) to na prawdę respekt. Jeśli tak, to ktoś kto ma troch oleju w głowie i taki sprzęt to pikuś taka robota. Ale chwali się dobre chęci! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Sierpnia 2006 dobra, reszta fotek: i tu przy okazji pochwale sie radiatorkami na ram ;) zrobione dzisiaj, jutro beda montowane teraz tak, co do wydajnosci to idle 38*C (czyli mniej niz poprzedni), stres- na razie jeszcze go nie katowalem (za chwile to zrobie), wiem ze 38C to troche duzo ale trzeba wziac pod uwage to ze: moj uklad napedza ledwo wystarczajacy aquaszut350l/h a do uciagniecia ma sporo bo 3 bloki (w tym 2 prisony) kadeta i rez ktory jest na samej gorze. wydaje mi sie ze wymiana pompki na cos mocniejszego obnizyla by temperatury. Kolejna rzecz: ostatnio kupilem fandera 120 na kadeta i troche mi sie wtedy podniosly tempy (na poprzednim bloku) ale jest duzo ciszej (nie ma co porownywac), wydaje mi sie ze jeden fander sobie niebardzo radzi z kadetem ale coz, nie mozna miec wszystkiego ;) ja wole wywazyc wydajnosc z cisza ;) i jestem w 100% zadowolony z nowego bloczku ktory jest duzo lepiej wykonany niz poprzedni prison. komentowac ;) -------------------------------------------- ehh, John zebys widzial na jakiej "frezarce" to robilem to odechcialoby Ci sie wspominania o miarce przy pokretlach ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Black_war Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Co tu komentować poprostu krzywy Prison :banana: mam na myśli to, że nie wszystkie piny są równe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) sorry ale ten prison w realu nie jest taki krzywy, za zdjeciach to tak widac (serio mowie). niektore piny faktycznie sa troche wieksze/mniejsze ale to jest roznica rzedu 0,1mm wiec nie ma sie tu czym podniecac ze prison jest krzywy. no spoko, skoro to co pokazalem jest warte jedynie komentarza "prison jest krzywy" to ok Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
y0ghurt Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 na zdjeciach (np tym pierwszym) wygląda to na nieco więcej niż 0,1mm :P nie przejmuj sie tak, GJ! bloczek jest imo ładny, respect za wkład pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miazga82 Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Ja piernicze, ale sie uczepiliście. Jakie to ma naprawdę znaczenie ze niektóre piny są innej grubości od pozostałych? Mądrale, zróbcie sami w domu taki bloczek a dopiero potem krytykujcie. Żaden z was nie jest w stanie docenić tego ile sie chłopak namęczył i zrobił swój bloczek. Ehhh :/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) Dzieki Miazga ;) Fajnie ze jeszcze ktos potrafi docenic czyjas prace. oczywiscie moim zamiarem nie bylo pokaznie bloczku i czekanie na opinie wychwalajace moj bloczek pod niebiosa (nawet jesli by na to zaluzyl), czytam kazda uwage i komentarz (krytyke tez ;) ) ale troche mnie denerwuje jak ktos (Black_war) nie ma nic do powiedzenia na temat bloku i jedyne co skomentuje to to ze piny sa krzywe. no nic, mowi sie trudno Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 bloczek bardzo ladny wedlug mnie to jakos fotek pokrzywia ten bloczek bo na jednym zdjeciu jeden orign wyglada grubszy od drugiego :P a powiec jaka jest grubosc dna bo chyba przeoczyłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 3 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Sierpnia 2006 (edytowane) dokladnie tak, to przez te foty ten blok tak koslawo wyglada, postaram sie niedlugo wrzucic cos lepszej jakosci. dno jest miedzy 1,5 a 2 mm, teraz juz dokladnie nie wiem bo sporo musialem zeszlifowac (podczas obrobki mi sie troche spod pokiereszowal ;) ) poczatkowo byl 2mm ale po tych szlifach jest pewnie cos kolo 1,7 mm ---------------- a.., zapomnialem dodac ze kanal pod oring i okragle "okno" w zapince zrobil mi ojciec w robocie poniewaz nie dalo rady tego zrobic na frezarce ;) pisze o tym zeby pozniej nie bylo ze ukrywam ze ktos mi w czyms pomogl Edytowane 3 Sierpnia 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 A ja bym poprosił jeszcze jedną fotę: Zaplecza sprzętowego (jakikolwiek by on był), ale bloczki jak na pierwszy raz są przednie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bryce Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 4 Sierpnia 2006 Mnie sie tam podoba, te 0.1 na pinach chyba wiele nie zmienia . Pozatym jak na pierwszy raz robota 1klasa ! :D :D gratujecje ;) . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 5 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2006 spoko JOHN, jutro zobaczysz moje zaplecze sprzetowe ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 8 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 8 Sierpnia 2006 J.O.H.N. jesli nadal chcesz zobaczyc na czym robilem bloki to prosze bardzo :) frezarka i wiertarka stolowa, i jedna i druga (maszyny) to homemade, oczywiscie nie moj, do tego mi jeszcze brakuje "skilla" :) robil to moj ojciec, koszt pewnie zerowy, nie liczac dziesiatek godzin spedzonych przy robieniu tego. oczywiscie nie trzymam tego w domu :D stoja w piwnicy, w domu mam jeszcze jedna wiertarke stolowa, ta juz jest kupiona, nie homemade. tez mi "pomagala" przy robieniu blokow Jakies pytania? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...John Opublikowano 10 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Sierpnia 2006 J.O.H.N. jesli nadal chcesz zobaczyc na czym robilem bloki to prosze bardzo : Jakies pytania? Żadnych. Teraz to podziwiam. frezarka i wiertarka stolowa, i jedna i druga (maszyny) to homemade, oczywiscie nie moj, do tego mi jeszcze brakuje "skilla" :) robil to moj ojciec, koszt pewnie zerowy, nie liczac dziesiatek godzin spedzonych przy robieniu tego.Takie full home made to to nie jest, to tak z części poskładane, a trochę dorobione, ale chwali się. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 11 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Sierpnia 2006 zapewniam Cie ze to jest 99% homemade :) starszy sam robil wszystko, oczywiscie nie bral sie za robienie lozysk albo silnikow :D ale cala reszta byla wlasnorecznie robiona na frezarce, tokarce i na czym sie jeszcze tam dalo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...