Pooh Opublikowano 26 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Września 2006 Byl kiedys taki topic jak ktos testowal probki metali w roznych plynach ze zdjeciami. O ile sie nie myle byl to "projekt COPAL" i chodzilo o prownanie srodka do instalacji CO z kranowa, demineralka etc etc. Wyszlo na to, ze ten srodek bardzo fajnie sie sprawowal jezeli dobrze pamietam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 27 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Września 2006 dobra, zdecydowalem sie. jutro zaczynam robic blok. pleksa ma 18mm grubosci, plyta alu 2mm (jak wydajnosc bedzie hu... to pozniej ja ewentualnie zamienie na miedz), w pleksie beda zrobione kanaly bez jednej scianki, ta scianka bedzie pozniej plyta alu. bloczek o wymiarach dysku 3,5" pojdzie na gore dysku albo spod, zrobie testy i zobacze jak lepiej wypadnie. od spodu dysk ma 4 otwory do ktorych mozna przykrecic blok tyle ze plyta bloku nie bedzie sie prawie z niczym stykac, bedzie pare mm pod elektronika ale moze to wypali. jak nie to bedzie na gorze. zastanawiam sie jeszcze jak poprowadzic kanal w pleksie ale to wszystko sie jeszcze dzisiaj rozrysuje. ;) blok bedzie na jeden dysk i to pojdzie w wytlumiona komore. drugi dysk idzie w odstawke (do szwgra). jeszcze nie wiem jak uszczelnic alu z pleksa, czy bedzie to oring (ale alu ma tylko 2 mm wiec sie wypukli) albo zrobie placka z silikonu :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) sorry za post pod postem. tak wyglada aktualny stan bloczku ;) (po paru godzinach prac) spod bloku jest jak juz napisalem z alu 2mm, wygiety jest tak aby zbieral cieplo z gory i bokow dysku. troche czasu zeszlo mi na dociecie pleksy na odpowiedni wymiar i sfrezowanie bokow. to czarne na pleksie to zaznaczona sciezka kanalu. krocce zrobione z trojnikow akwarystycznych :D nie zwracajcie uwagi na to ze pleksa jest porysowana bo ostatecznie bedzie wypolerowana. poza tym blok z dyskiem pojdzie w wytlumione pudelko z MDFu wiec bloku jako-tako nie bedzie widac ale mimo to bede chcial go zrobic w miare przyzwoicie. Edytowane 30 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Kanały zrób szersze (to czarne)- będzie większa powierzchnia kontaktu wody z alu = większa wydajność bloku. IMO ofkoz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) tez nad tym myslalem ale nie wiem jak to wplynie na pomke. krocce sa na waz 8/10 a kanal ktory rozrysowalem ma 10mm szerokosci, w sumie to zastanawiam sie w tej chwili czy nie zrobic pustej komory :D cos jak bloki cpc tyle ze tutaj taka pudelkowa konstrukcja moze byc wydajna, jak ktos nie wie o co mi za bardzo chodzi (a pewnie tak)to niech sobie wyobrazi rezerwuar w zatoke 3,5" z aluminiowym spodem polozony na dysku. czy teraz "czaicie" moj pomysl? tyle ze ta komora w srodku byla by wysoka na jakies 5-6mm. nie wiem czy to nie stworzy dodatkowych oporow. prosze o rady i sugestie ;) z gory dzieki ----------------- cos takiego: wypadalo by zrobic przegrode na srodku zeby wymusic obieg wody po calej powierzchni, bez tej przegrody pewnie woda by plynela najkrotsza mozliwa droga. co o tym sadzicie? Edytowane 30 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Sam się już jakiś czas temu zastanawiałem nad blokiem na HDD. Wymyśliłem wtedy coś takiego(co można zrobić bez narzędzi itp): 1. Miedziana podstawa z blachy 2 mm 2. Przejściówka z plexi 3 lub 5 mm z wyciętym |_| w środku żeby woda przepływała jakoś. Zostawione po bokach po 1 cm a ten "cypel" między króćcami około 2-3 cm. 3. Góra z plexi 5 mm Całość ma 10-12 mm grubości, jest łatwe do zrobienia i wystarczająco wydajne na dysk, można zastosować również blachę alu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Myśle że szeroki kanał w kształcie U byłby ok. Mógłbyś też zrobić rowek na wylot i przykręcić taką alu płytę po obu stronach, wtedy mógłbyś chłodzić 2 dyski jednocześnie (jeden do góry nogami, ale skoro w scythe silent/quiet boxach też się tak montuje to chyba nie szkodzi to dyskom, mój zresztą chodzi tak już prawie rok). pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 (edytowane) bart3d gdzies Ty byl jak pytalem co sadzicie o moim pomysle z chlodzeniem dwoch dyskow jednoczesnie, jeden do gory nogami :D kurcze no nie wiem teraz co robic, ale mnie zgasiliscie. szkoda mi sie rozstawac z moja 40stka (dysk), wiec albo chlodze jeden dysk (160) i 40stka idzie do szwagra albo chlodze oba i oba ida w wytlumione pudlo. ale nie wiem czy 40stka nie wyciagnie kopyt jak popracuje do gory nogami --------- no i kupa, wlasnie zauwazylem ze nie przykrece jednoczesnie dwoch blach alu do pleksy. z jednej strony wystawaly by lebki srubek, "nie schowam" ich w materiale (np robiac podfrezowanie) bo alu ma tylko 2 mm. szkoda Edytowane 30 Września 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koen Opublikowano 30 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Września 2006 Hehe :D Co do łączenia to jest kilka sposobów: Co do mocowania elektroniką do góry to starych (nie wiem jak starych) dysków nie powinno się w ten sposób montować, w nowych można nawet bokiem (niektóre obudowy mają sloty na dyski tak ustawione). Ogólnie to google i hasło "hdd upside-down". Ja osobiście i tak bym wolał pozbyć się 40-stki i zostawić 160 (co innego mieć np. 2x120/160) ale znowu jak robisz całą obudowę i blok na dyski to może lepiej od razu na 2 bo może kiedyś kupisz drugi duży dysk i nie będzie gdzie go upchać żeby był wytłumiony/chłodny. pozdr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Subvoice Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Co do mocowania elektroniką do góry to starych (nie wiem jak starych) dysków nie powinno się w ten sposób montować, Dokładnie :) Poza tym mam kilka doświadczeń z własnego podwórka. Być może rzeczywiście nowe dyski znosza bez problemu pozycję "do góry nogami", ale na pewno nie lubią, gdy się je odwraca np po pół roku pracy. Miałem już 2 takie przypadki. Niby wszystko ok, raport SMARTa bez zastrzeżeń, ale zauważyłem w jednym przypadku znaczne pogorszenie osiągów a w drugim wręcz problemy z odczytem. Pomogło dopiero zerowanie - w pozycji deklem do dołu i w tym ułożeniu dysk pracuje od kilku miesięcy bezproblemowo. Drugiemu niestety dalej zdarzają się okazjonalne problemy z odczytem. Czyli - podkreślam to moje spostrzeżenia - jak już montujemy dysk nietypowo, to najlepiej od nowości. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 Ta aluminiowa blacha ktora dolega do dysku powinna byc idealnie wygieta - cos jak w scythe quiet drive. Tam naprawde dysk wsuwa sie idealnie i wszystko perfekcyjnie dociska bez stosowania zadnych past. Ciekawe czy da sie tak dobrze dopasowac to w domowych warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 1 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 1 Października 2006 nie moze idealnie dolegac bo boki dysku nie sa idealnie rowne. ja blache wygialem prawie idealnie pod dysk, wchodzi na styk i na bokach bedzie dodatkowo dokrecona do dysku ;) jutro sie zabieram za dalsze prace, jak dobrze pojdzie to jeszcze w tym tygodniu bede wpinal bloczek w uklad ;) wszystkim bardzo dziekuje za rady i sugestie ;) mam nadzieje ze nie bede przeklinal bloku :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 bloczek juz jest w 95% skonczony. musze tylko dociac sruby na odpowiednia dlugosc, wywiercic otwory w bokach z alu i wkrecic "krocce" na silikon ;) moze mnie ktos zjechac za samozachwyt ale musze powiedziec ze bloczek bardzo mi sie podoba :D mimo ze pleksa musi byc jeszcze wpolerowana itp. same sruby polerowalem w sumie prawie godzine. jak juz w calosci bedzie gotowy i poskladany to postaram sie o lepszy aparat i wrzuce lepsze foty. poki co tak sie prezentuje bloczek: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 Ładnie. Nie wiem jak gruby jest oring/uszczelka- chodzi mi o to, czy ten "dzyndzel" dzielący top na dwie komory nie odstaje znacznie od aluminiowego spodu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 2 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Października 2006 dzieki ;) mialem zrobic kanal pod oring w tym "dzyndzlu" ale sobie juz darowalem. oring scisnalem tak ze jest tam szczelina mniejsza niz 0,5mm (miedzy alu a scianka przegrody), troszke wody tam wplynie ale i tak wiekszosc poplynie wyznaczona droga ;) moze jutro beda testy :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aerial Opublikowano 3 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 3 Października 2006 niezle. Szkoda ze masz taki slaby aparat, ale z tego co widac to wyglada naprawde niezle. Nikt takich zabawek u nas nie produkuje, bedziesz mogl uruchomic produkcje :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 11 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 11 Października 2006 (edytowane) wracam po dluzszej przerwie ;) maly "updejt" moich prac nad bloczkiem ktory juz siedzi w kompie i ciezko pracuje ;) oczywiscie na fotkach jest juz blok z dyskiem ktorego nie widac, na tym jeszcze przez jakis czas polezy luzem stara 40stka. narazie dysk z blokiem nie maja jeszcze zrobionego wytlumionego pudla ale juz niedlugo bedzie. Najlepsze jest to ze samo zalozenie bloku troche uciszylo baracude :D krocce co prawda sa na weze 8/10 ale ja zalozylem te obecne w ukladzie (troche wieksze) i jakos sie to trzyma. Z wydajnosci bloku jestem calkowicie zadowolony, praca dysku podnosi temp o 1*C wzgledem "stanu idle" wiec to bardzo malo :D jako ze blok na hdd jest ostatni w kolejnosci po bloku na cpu i gpu najwyzsza temp dysku jest kiedy gram, czyli wtedy kiedy grafa i proc podgrzewaja wode, max co widzialem na dysku (teraz, po zalozeniu bloku) to 33*C ale pewnie bedzie troche wiecej tych stopni jak dysk pojdzie z blokiem w zamkniete, wytlumione pudelko. ------------ i pozostawiono moj bloczek bez komentarza <_< Edytowane 12 Października 2006 przez CarsonPoland Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 12 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Października 2006 OMG http://allegro.pl/item133084609__blok_wodn...u_cpc_bcm_.html nie moge :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Imperator Kret Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 A może coś więcej? Bo ja nie widze w tej aukcji NIC dziwnego. Swoją drogą 33*C na dysku z blokiem to śmiech na sali, ja mam tyle na dysku oklejonym matą bitumiczną... ale bloczek fajny, ładnie się prezentuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 OMG http://allegro.pl/item133084609__blok_wodn...u_cpc_bcm_.html nie moge :D :D znany od lat bloczek cpc..znany nie znaczy lubiany :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 juz to gdzies tutaj robiłem ale jeszcze raz pochwale sie swoim : Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 ' date='13 paź 2006, 07:26' post='2352260'] A może coś więcej? Bo ja nie widze w tej aukcji NIC dziwnego. Swoją drogą 33*C na dysku z blokiem to śmiech na sali, ja mam tyle na dysku oklejonym matą bitumiczną... ale bloczek fajny, ładnie się prezentuje. :D taki jestes cwaniak, to wloz sobie ten dysk w wytlumione zamkniete pudelko i zobaczymy ile bedziesz mial *C. a tak pozatym to jaki masz dysk :D druga sprawa to czego oczekujesz od bloku na hdd? ze dysk bedzie mial temp otoczenia ? :D :D :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pietach Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 A może coś więcej? Bo ja nie widze w tej aukcji NIC dziwnegopiąta linijka....napięcie zasilania 1,525V ....ale czego to jest zasilanie w bloku wodnym? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartolomius Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 (edytowane) Wysłałem sprzedającemu maila, może zdradzi ten sekret. EDIT: pokręcił opis z poprzedniej aukcji. I po zagadce. Edytowane 13 Października 2006 przez Bartolomius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 13 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Października 2006 Jacek-Placek ile masz *C na swoim dysku z tym bloczkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misyo Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Chłopaki a nie myśleliście by zrobić kilka takich bloków na sprzedaż? Sam sie za to nigdy nie zabiorę... a nie ukrywam ze bardzo bym chciał dobrze wytłumiony chlodzony wodą dysk... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carson Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 :D jeden-dwa bloczki moglbym sklecic na sprzedaz ale nie bedzie to "fabryczna jakosc". pozatym, ile oferujesz za taki blok? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
termit_tm Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Chłopaki a nie myśleliście by zrobić kilka takich bloków na sprzedaż? Sam sie za to nigdy nie zabiorę... a nie ukrywam ze bardzo bym chciał dobrze wytłumiony chlodzony wodą dysk... od kiedy robisz zakupy w szarej strefie ???? mam ci pisać jakie to jest be i nie dobre ?? ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jacek-Placek Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Jacek-Placek ile masz *C na swoim dysku z tym bloczkiem? 32 stopnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
99tomcat Opublikowano 16 Października 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2006 Chłopaki a nie myśleliście by zrobić kilka takich bloków na sprzedaż? Sam sie za to nigdy nie zabiorę... a nie ukrywam ze bardzo bym chciał dobrze wytłumiony chlodzony wodą dysk... :D jeden-dwa bloczki moglbym sklecic na sprzedaz ale nie bedzie to "fabryczna jakosc". pozatym, ile oferujesz za taki blok? teżbym był chetny na taki bloczek -byle z cu i jakiś taki wymairowy-tak zęby wszedł do obudowy po cedeku albo dało sie do niwego dokręcić szyny od chiefa dragona i zamontować pod cedekami. Co do ceny nie wiem- czekam na propozycje... sensowne Raczej było by to dal satysfakcji a nie zarobku chyba :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...