...NathaN... Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 (edytowane) Mam zamiar kupić dysk. Wiele dobrego czytałem o Samsungach, ale brat uparł się przy Western Digital (podobno sa bardzo głośne). Bardzo prosiłbym o wasze opinie co do wyboru... Samsung http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28331 WD http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26517 PS Napiszcie jeszcze czy NCQ, cache 16MB oraz SATA II są ważne :) Edytowane 19 Maja 2006 przez ...NathaN... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dw.flash Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Western Digital chodzą jak traktory i mogą robić za grzejniki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Cache i NCQ przydają się... zwłaszcza jak masz DUAL-CORE proca i np. jak rozpakowywujesz jakieś pliki + zasysasz coś dodatkowo i jeszcze powiedzmy grasz w gierkę ... natomiast co do WD vs. Samsung to jeżeli chcesz mieć max wydajność to WD. Jeżeli cisza jest ważniejsza to zdecydowanie Samsung. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Lepiej kup sobie mniejsze dyski, np 3x 80GB lub 2x 160GB i iruchomić w trybie Raid. Wyjdzie troche drożej ale będzie zdecydowanie wydajniejsze niż jedna krowa 300GB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Najoptymalniejszy wybór jesli chodzi o stosunek cena/pojemność to 250G. Niedawno kupiłem 5 w życiu Barracude. Jest cicha, szybka i niezawodna. Nigdy nie miałem problemu z żadnym dyskiem Seagate. Zarówno ja jak i znajomi. Zatem polecam tą markę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 ...NathaN... łykaj to: http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28362 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...NathaN... Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Segate raczej odpada. Czytałem, że ostatnio wypuszczaja bardzo wiele wadliwych serii i że ogólnie firma zeszła na psy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Najoptymalniejszy wybór jesli chodzi o stosunek cena/pojemność to 250G. Niedawno kupiłem 5 w życiu Barracude. Jest cicha, szybka i niezawodna. Nigdy nie miałem problemu z żadnym dyskiem Seagate. Zarówno ja jak i znajomi. Zatem polecam tą markę. to nie slyszales Samsunga w akcji ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Grzechu_1990 Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Jeżeli chodzi o 250gb to samsung, a 300 i 320 to polece seagate i maxtora. WD są straszne jeśli chodzi o temperature i głośność. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Pigmej Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 to nie slyszales Samsunga w akcji ;]Tak. Szajsungi często nosiłem do serwisu miast słyszeć je w akcji. Ja polecam Seagate. To wszystko. Na razie zdania nie mam powodu zmieniać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CrazyJohn Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Wszyscy tak narzekaja na to, ze one sie psuja... ehh fajnie macie, tyle powiem. Kiedys sie psuly, potem bylo duzo dobrego w tych dyskach, teraz o ile wiem tez sa dobre. To, ze miales niemile doswiadczenia o niczym nie swiadczy. Mi np padl 2x WD w moim zyciu... tzn 2 rozne sztuki... Dalej uwazam, ze firma jest dobra, jednak przy moim kompie (chcialbym miec noiseless) WD odpada od razu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lukmek Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 A ja popieram propozycję cavarr'a. Sądzę, że ten Seagate będzie najlepszym wyborem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 2x hitachi t7k w raid 0 i tyle szajsung cichy?? nie róbcie sobie jaj panowie - chyba nigdy nie słuszeliscie hitachi-bo faktycznie usłyszeć go ciezko Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...NathaN... Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Hmm, a ten Segate http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28362 byłby lepszy od dysków, które zaproponowałem wcześniej ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartezjusz Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 na forum ma chyba tylko 1 osoba 10. poszukaj w watku i zapytaj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekN8 Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Najlepiej kup sobie dysk jaki ci pasuje. Najlepiej by było 2 mniejsze no ale... Jak się będzie miał zepsuć to czy to będzie WD, Samsung, Seagate... to i tak się zepsuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Segate raczej odpada. Czytałem, że ostatnio wypuszczaja bardzo wiele wadliwych serii i że ogólnie firma zeszła na psy. może coś więcej - bo ciekawostke zarzuciłeś niezłą Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
letrev Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Seagate to będzie dobry wybór ale samung lepszy. Seagate dyski powyzej 160GB robi raczej głośne. 200GB i 300GB mielą jak szalone... (nie wiem jak IDE ale SATA na pewno) Pozatym Samsungi są wydajniesze od Seagate'ów i cichsze... Obecnie samsung to lepszy produkt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cavarr Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 (edytowane) miałem kupić hitachi (opinie bartezjusza mnie do tego skłaniały :) ), ale jak 320GB mogę mieć za cenę niewiele wyższą(70zł) to wybór jest prosty oczywiście jak znajdę czas to mój nowy zakup opisze trochę szerzej oraz porównam z Samsungiem 200GB(już dwa mi padły) Edytowane 20 Maja 2006 przez cavarr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomekB Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 (edytowane) Kłócicie się jak dzieci,a wszystko zależy od tego jak się trafi. Można trafić dysk głośny jakiejś marki, a w sklepie "obok" ten sam dysk już będzie cichy. Ja tak miałem kiedyś z dyskiem Seagate. Był bezgłośny, ale wyskoczyły badsectory. Dostałem nowy identyczny w ramach gwarancji, ale ten nowy był już dużo głośniejszy. Tak samo z awaryjnością. Ktoś się zarzeka, że ma już piąty dysk Seagate i nigdy nie miał problemów. Nie miał problemów bo miał po prostu szczęście. Każdy dysk każdej marki może się popsuć. Ja jak kupuje dysk w sklepie to każe go sobie podłączyć i słucham czy nie jest za głośny. Poza tym każdy nowy dysk jest wydajny. Ja osobiście po pół roku użytkowania każdy dysk zarzynam. Zaczynają przymulać i obciążać system. Nie pomaga im żadna defragmentyzacja ani optymylizacja. Tak więc raz do roku zmieniam dysk i tym razem kupię chyba szajsunga, bo takiego jeszcze nie miałem. A miałem kilka seagate, 2 maxtory, hitachi, WD. Pozdrawiam myślących logicznie. EDIT: W pierwszym poście pisze, że WD są bardzo głośne. Akurat ten WD co ja mam to jest baaardzo cichy. Edytowane 20 Maja 2006 przez TomekB Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alepajonki Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Czy ktoś mógłby podrzucić test, w którym Samsung na SATA II nieokazuje się najszybszy i najcichszy ? :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...