Skocz do zawartości
...NathaN...

Jaki Dysk Ok 300gb ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić dysk. Wiele dobrego czytałem o Samsungach, ale brat uparł się przy Western Digital (podobno sa bardzo głośne).

Bardzo prosiłbym o wasze opinie co do wyboru...

Samsung http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=28331

WD http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=26517

PS Napiszcie jeszcze czy NCQ, cache 16MB oraz SATA II są ważne :)

Edytowane przez ...NathaN...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cache i NCQ przydają się... zwłaszcza jak masz DUAL-CORE proca i np. jak rozpakowywujesz jakieś pliki + zasysasz coś dodatkowo i jeszcze powiedzmy grasz w gierkę ...

natomiast co do WD vs. Samsung to jeżeli chcesz mieć max wydajność to WD.

Jeżeli cisza jest ważniejsza to zdecydowanie Samsung.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najoptymalniejszy wybór jesli chodzi o stosunek cena/pojemność to 250G. Niedawno kupiłem 5 w życiu Barracude. Jest cicha, szybka i niezawodna. Nigdy nie miałem problemu z żadnym dyskiem Seagate. Zarówno ja jak i znajomi. Zatem polecam tą markę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najoptymalniejszy wybór jesli chodzi o stosunek cena/pojemność to 250G. Niedawno kupiłem 5 w życiu Barracude. Jest cicha, szybka i niezawodna. Nigdy nie miałem problemu z żadnym dyskiem Seagate. Zarówno ja jak i znajomi. Zatem polecam tą markę.

to nie slyszales Samsunga w akcji ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Grzechu_1990

Jeżeli chodzi o 250gb to samsung, a 300 i 320 to polece seagate i maxtora. WD są straszne jeśli chodzi o temperature i głośność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie slyszales Samsunga w akcji ;]

Tak. Szajsungi często nosiłem do serwisu miast słyszeć je w akcji.

Ja polecam Seagate. To wszystko. Na razie zdania nie mam powodu zmieniać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tak narzekaja na to, ze one sie psuja... ehh fajnie macie, tyle powiem.

Kiedys sie psuly, potem bylo duzo dobrego w tych dyskach, teraz o ile wiem tez sa dobre.

To, ze miales niemile doswiadczenia o niczym nie swiadczy. Mi np padl 2x WD w moim zyciu... tzn 2 rozne sztuki... Dalej uwazam, ze firma jest dobra, jednak przy moim kompie (chcialbym miec noiseless) WD odpada od razu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Seagate to będzie dobry wybór ale samung lepszy.

Seagate dyski powyzej 160GB robi raczej głośne. 200GB i 300GB mielą jak szalone... (nie wiem jak IDE ale SATA na pewno)

Pozatym Samsungi są wydajniesze od Seagate'ów i cichsze...

Obecnie samsung to lepszy produkt.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kupić hitachi (opinie bartezjusza mnie do tego skłaniały :) ), ale jak 320GB mogę mieć za cenę niewiele wyższą(70zł) to wybór jest prosty

oczywiście jak znajdę czas to mój nowy zakup opisze trochę szerzej oraz porównam z Samsungiem 200GB(już dwa mi padły)

Edytowane przez cavarr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłócicie się jak dzieci,a wszystko zależy od tego jak się trafi. Można trafić dysk głośny jakiejś marki, a w sklepie "obok" ten sam dysk już będzie cichy.

Ja tak miałem kiedyś z dyskiem Seagate. Był bezgłośny, ale wyskoczyły badsectory. Dostałem nowy identyczny w ramach gwarancji, ale ten nowy był już dużo głośniejszy.

Tak samo z awaryjnością. Ktoś się zarzeka, że ma już piąty dysk Seagate i nigdy nie miał problemów. Nie miał problemów bo miał po prostu szczęście. Każdy dysk każdej marki może się popsuć.

Ja jak kupuje dysk w sklepie to każe go sobie podłączyć i słucham czy nie jest za głośny. Poza tym każdy nowy dysk jest wydajny. Ja osobiście po pół roku użytkowania każdy dysk zarzynam. Zaczynają przymulać i obciążać system. Nie pomaga im żadna defragmentyzacja ani optymylizacja. Tak więc raz do roku zmieniam dysk i tym razem kupię chyba szajsunga, bo takiego jeszcze nie miałem.

A miałem kilka seagate, 2 maxtory, hitachi, WD.

Pozdrawiam myślących logicznie.

EDIT: W pierwszym poście pisze, że WD są bardzo głośne. Akurat ten WD co ja mam to jest baaardzo cichy.

Edytowane przez TomekB

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi