mendelmax Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 (edytowane) Panie i Panowie, wybaczcie trywializm pytnia, ale już załamuję ręce. Problem jest następującej treści- chcę sobie kompresować filmy do DivX. Mam nawet o dziwo oryginalny Ulead Video Studio. ;) Ale ciągle brakuje mi kodeków, żeby można to było ładnie upakować. Zawsze coś się wiesza itd. Denerwuje mnie też, że co chwile komp nie może odtwożyć jakiegoś filmiku. Wszystkie dotychczasowe paczki kodeków robią mi na kompie spustoszenie. Właśnie przed chwilą skończyłem formatować kompa po zastosowaniu ACE Media Codec Pro, czy jak to tam się dziadostwo znało. Niniejszym proszę o poradę, na temat jakiejś kodek-paczki, która spełni poniższe wymagania: -będzie odtważała większość obecnie popularnych formatów (czyli zapewne po prostu ffdshow czy coś takiego) -będzie w stanie użyczyć Ulead'owi kodera, żebym mógł spakować film na zadaną wielkość (czytaj wielokrotności 700 MB ;) ). Nie musi być masy opcji do wyboru, wystarczyłby Xvid albo DivX, najlepiej oba -da się zdezinstalować bez rozsypywania całego systemu, bo na trzeci format w dwa dni nie mam ochoty ;) -nie będzie w sobie zawierał setki różnych, niepotrzebnych odtważaczy (najlepiej jakby po prostu tylko użyczył kodeki Windows Media Playerowi, ale to już nie jest 100% konieczne) Dzięki z góry za rady, bo to chyba jedyne forum gdzie można znaleźć rzeczową poradę na takie tematy :cry: Jeszcze raz przepraszam za gupie pytanei, ale juz naprawdę sobie nie umiem dać z tym cholerstwem rady, a walczę z tym już z pół roku... edit: Dodam, że nawet jeśli taka paczka byłaby naprawdę dobra to może być to płatne, byle w rozsądnej cenie... Edytowane 19 Maja 2006 przez mendelmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sialala Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Ja do ogladania uzywam FFDShow, a do kompresowania standardowego DivX i xVid - wersje podstawowe, bez wodotryskow. Z Twym Uleadem powinno to dzialac jak laleczka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 czyli jak, ściągnąć osobno ffd, Xvida i DivX'a i tyle? Jakieś polecane edycje czy nie bardzo? I w jakiej to znowu się instaluje kolejnosci, żeby im nie odbijało? Bo już serio cholery dostaję ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Swoja droga wystarczy ci sam FFDshow by odtwarzac i encodowac filmy do multum formatow (w tym najpopularniejsze - DivX, Xvid, H264) Ale jest trosze ciezki w konfiguracji. Najlatwiejszy w obsludze jest Divx. A jak juz chcesz kolejnosc to FFDshow potem Xvid/DivX. Zreszta zawsze po instalacji mozesz w FFDshow ustawic z jakeigo decodera ma kozystac przy odtwarzaniu. (Libavcodec, czy Xvid/DivX) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Uhm, czyli on też się nada? No to w takim razie ok, obstanę przy samym ffd. Z konfiguracją jakoś sobie poradzę, najwyżej będę truł na forum ;) Dzięki za porady, instaluję ffd. A jak coś będzie nie tak, to.... zamarudzę tu na śmierć ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 19 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Maja 2006 Niezapomnij miec zaznaczone VFW interface. Ale z tego co pamietam to defultowo jest zazanczone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Hmm, trochę za późno ;) Czemu ta opcja służy? Teraz tak- zainstalowałem FFD i XviD, bo oba obsługują w zasadzie wszystkie potrzebne formaty, z tym, że XviD jest prostszy, więc dla prostoy może być. Ale znowu mam problemy. Otóż nie wiedzieć czemu jak mu daję "two pass" i ustawiam rozmiar na np. 1 MB (malutki filmik, w mpg ma 5 mega) to cholibka uparcie twoży plik 4.75 MB. Co ja robię nie tak? Może mi ktoś krótko opisać jak to ma być ustawione? Ja robię to tak (na przykłądzie XviD'a) ustawiam 1st pass, robi się filmik, ekran cały czarny. Czyli chyba tak,jak być powinno. Potem wrzucam 2nd pass, i niestety znowu ekran czarny a wielkość pliku taka sama :( Ręce mi opadają a filmik miał być na dziś zrobiony :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sasajas Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 a ja polecam K-lite mega codec pack nie zdarzylo mi sie bym nie mogl odtworzyc jakiegos filmu a i kompresowac moge bez zadnego problemu. Spustoszenia nie robi bo sie odinstalowuje bez zadnych problemow. Zreszta przy instalacji moza sobie wybrac co zainstalowac co do jednego kodeka/filtru :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 K-lite to taki badziew jakich malo. Po co ci tyle najrozniejszych encoderow i decoderow?? Jak moze uzywasz gora 2. FFDshow dzieki jednemu plikowi (Libavcodec - nie licze juz reszte) Potrafi odtwarzac i encodowac do wielu. Jak wielu? Obrazki ponizej przedstawiaja do ilu. (2 obrazek to sekcja Mpeg4) @mendelmax Wejdz do konfiguracji encodera. W "encoding type" ustaw Twopass - 1st pass i kliknij na more i ustaw gdzie ma byc zapisywany plik "stats" (co do dziobkow - 1 odznaczony, 2 zaznaczony) Po takim ustawieniu zencoduj film. Bedzie to trwalo bardzo krodko. Nastepnie ponownie wejdz w ustawienia encodera i wybierz Twopass - 2nd pass. Klikasz more i podajesz gdzie jest plik stats (wybierasz go) Nastepnie wybierasz docelowy rozmiar/bitrate. I kodujesz film. (2 przebieg trwa dluzej) Oczywiscie jest to schemat nas szybko. Odpowiednie ustawienia wymagaja prob i bledow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Wejdz do konfiguracji encodera. W "encoding type" ustaw Twopass - 1st pass i kliknij na more i ustaw gdzie ma byc zapisywany plik "stats" (co do dziobkow - 1 odznaczony, 2 zaznaczony) Po takim ustawieniu zencoduj film. Bedzie to trwalo bardzo krodko. Nastepnie ponownie wejdz w ustawienia encodera i wybierz Twopass - 2nd pass. Klikasz more i podajesz gdzie jest plik stats (wybierasz go) Nastepnie wybierasz docelowy rozmiar/bitrate. I kodujesz film. (2 przebieg trwa dluzej) Oczywiscie jest to schemat nas szybko. Odpowiednie ustawienia wymagaja prob i bledow. Robiłem dokładnie tak, i nic- czarny ekran. Może to sprawka tego Ulead'a? Bo to kuźwa jest niemożliwe aż... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Domik Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 Weź wywal dokładnie wszystkie kodeki z systemu (czyszczenie rejestru itd). Potem tylko ffdshow. I musi zadziałać. Pozdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 20 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2006 >KL mega codec pack< zawiera wszystko co trza.uzywam tylko te kodeki i nie mialem zadnych zgryzów. wszystkie filmy chodza bez problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Neo_x Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 talib666 powiedz mi po co Ci tyle kodekow i enkoderow.. a uzywasz i tak tylko pewnie divx, xvid, ac3... instalowanie codecpackow to sadomasochizm... cos sie pozniej zwali to czeka Cie tylko reinstalacja systemu... instalatory codecpackow nie usuwaja wszystkiego czego instaluja.. ffdshow nie robia takich problemow poniewaz to filtry.. ktore poprostu mozna wylaczyc.. odradzam instalowanie JAKICH KOLWIEK CODECPACKOW... sam ffdshow + quicktime alternative i real alternative starcza do domowego uzytku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Z codecpackow toleruje tylko CCCP - i tylko dlatego, ze jest to w zasadzie ffdshow + filtr do napisow + Haali Splitter i calosc jest zrobiona z glowa. Do tego Real Alternative (quicktime'a moge sobie odtwarzac w VLC bez kodekow) i gra orkiestra. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-talib- Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 talib666 powiedz mi po co Ci tyle kodekow i enkoderow.. a uzywasz i tak tylko pewnie divx, xvid, ac3... instalowanie codecpackow to sadomasochizm... cos sie pozniej zwali to czeka Cie tylko reinstalacja systemu... instalatory codecpackow nie usuwaja wszystkiego czego instaluja.. ffdshow nie robia takich problemow poniewaz to filtry.. ktore poprostu mozna wylaczyc.. odradzam instalowanie JAKICH KOLWIEK CODECPACKOW... sam ffdshow + quicktime alternative i real alternative starcza do domowego uzytku po co? bo wiem poprostu ,ze odpale wszystko.wczesniej uzywałem roznistych kodekow i nie zawsze filmy chodziły (brak dzwieku lub dzwiek bez obrazu a nawet wogole nic nie odpalało) i od dobrego roku a moze i wiecej uzuwam mega packa i nie mam problemow z filmami ani ze stabilnoscia sytemu przez np.codepacki jak napisałes...system przeinstalowalem kilka dni temu pierwszy raz od lipca '05 z mojej winy bo cos namieszalem z kontem uzytkownika :-|. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Akurat k-lite mega to jest najgorszy syf jaki moze byc - nawalone tych kodekow od groma bez ladu i skladu, piec rzeczy do kazdego, az dziw ze to wogole dziala :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 A mnie po odistalowaniu FFD i XviDa i zainstalowaniu ich ponownie nie działa już nic. Przy pierwszym przejściu w ffd pojawia się komunikat "Codec diver error or frame size not supported" i po zabawi. Mam to gdzieś, nie wiem o co biega, ale to nie chce chodzić. Zbliża się format drugiego kompa, to wtedy sobie spokojnie poeksperymentuje a jak juz znajdę odpowiedniego kodeka to sformatuję laptoka i wtedy będzie śmigać jak należy... Bo cholera tracę siły.. Chyba, że ktoś będzie tak dobry i powie mi, co zrobić, żeby przywrócić FFD sprawność.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s0n1c Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Jak jzu bylo napisane. Odinstalowac wszystkie kodeki i przeczyscic rejestr. Bardzo przydatnym narzedziem jest RadLight FilterManager. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Ja zawsze robię tak: na czysty system najnowszy ffdshow i AC3filter - absolutnie najlepsze kodeki do kompresji osobno kodek xvid real alternative i quicktimealternative i starszy allplayer i gra muzyka, (a w kodekach i divx trochę siedzę - filmy dvd ripowałem już w czasach P3 i durona:) bylo takie ustrojstwo nazywało się FlaskMpeg, pierwsze kodeki divx 3.11 pamięta ktoś? Joanna D'Arc kodowala się 15h na moim D700 a przy napisach końcowych już to wyłączyli prąd... Myślałem że mnie szlag trafi ... :) filmy kompresuję pod ulead albo tmpegenc albo virtualdub Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 (edytowane) Jak jzu bylo napisane. Odinstalowac wszystkie kodeki i przeczyscic rejestr. Bardzo przydatnym narzedziem jest RadLight FilterManager. Co to konkretnie dajw? Jakieś programy do czyszczenia rejestru możecie polecić? Najlepiej łatwe do zassania z netu ;) Muszę cos wykombinować bo szału dostaję. Nie jestem informatykiem, ale też nigdy nie miałem żadnych z kompami problemów, mimo że różne cuda robiłem. Jedynie z tymi kodekami nie umiem dojść do ładu :mur: Edytowane 23 Maja 2006 przez mendelmax Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Zajrzyj na http://cccp-project.net i sciagnij CCCP Insurgent. Program ten sluzy do wyrejestrowywania kodekow z systemu. Odinstaluj wszystko, skorzystaj z Insurgenta i zainstaluj samo ffdshow. AC3Filter wbrew pozorom jest zbedny, ffdshow ma wszystkie te same funkcje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mendelmax Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 No i odinstalowałem wszystko- Ulead'a, FFD, XviD. Następnie przeskanowałem rejestr trzema programami, nie wykazał żadnych błędów. Wtedy dopiero ściągnąłem tego CCCP Insurgenta. Nie wykazał w tej liście nic szczególnego, tzn. nic z FFD lub Xvid czy DivX w nazwie. Zainstalowałem na nowo FFD, Uleada i problem ten sam. Wniosek taki, że znowu czeka mnie format, bo ja MUSZĘ mieć możliwość kompresowania tych filmów- muszę zrobić filmy linii produkcyjnych w kilku fabrykach a następnie to skompresować. Mam czas do końca czerwca żeby to zrobić a już sam nie wiem jak sobie z tym poradzic. Dodam, że na obu kompach problem wygląda identycznie. Ponieważ mam na nich niemal te same programy, to może coś po prostu z tym FFD koliduje? Bo nie wierzę po prostu, że wina leży w mej niewiedzy- robiłem wszystko dokladnie tak, jak powinno być... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MesJasZ Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 ffdshow ma funkcję jak AC3-filter ale zdarza się czasem, że ffdshow audio wchodzi w konflikty z innymi progami. vide - oblivion. Dlatego ffdshow audio mam wylaczone i robit to ac3filter. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mruz Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Ja na samym FFDShow oglądam filmy i kompresowałem również samym ff... przy użyciu programu VirtualDub. Ale warunek był jeden: żadnych kodeków wcześniej nie instalowałem !! Ponoć lubią czasem kolidować ze sobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Crosis Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 ffdshow ma funkcję jak AC3-filter ale zdarza się czasem, że ffdshow audio wchodzi w konflikty z innymi progami. vide - oblivion. Dlatego ffdshow audio mam wylaczone i robit to ac3filter.Nie lepszym rozwiązaniem jest wyłączyć ffdshow dla takiego Obliviona? Od dłuższego czasu jadę na CCCP i jestem bardzo zadowolony. Nie mam żadnych problemów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...