Skocz do zawartości
vivi

Reinstalacja Kanału Ide

Rekomendowane odpowiedzi

siema

zauwazylem ostatnio spowolnienie w dzialaniu kompa, jak sie okazalo win przestawil mi dysk na tryb PIO - jako, ze nie moglem wymusic mu DMA (bo opcja nazywa sie 'uzyj DMA jesli dostepne' wiec nic to nie dawalo) odinstalowalem 'Glowny Kanał IDE' w nadziei, ze po ponownym uruchomieniu reinstaluje sie i zaskoczy...ale teraz winzgroza w ogole nie chce zainstalowac sterownika, mowiac, ze nie pasuje

czy jest jakis sposob na zainstalowanie go, oprocz reinstalacji systemu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj odinstalowac caly kontrolerIDE.

Jak nie działa, spróbuj z panelu sterowani dodac sprzet, moze sam znajdzie.

straciłem pomocniczy i niestety nic nie pomogło, a gdy każe mu wyszukać odpowiedni sterownik automatycznie wyskakuje to:

Dołączona grafika

Edytowane przez vivi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jezeli to jest ta płyta z podpisu sciągni sobiete sterowniki http://www.sis.com/download/agreement.php?id=155792

teraz to wyglada tak:

Dołączona grafika

Kanały nadal się nie instalują, gdy wymuszam dla nich sterowniki (odnajduje ręcznie, są dwa, o numerku 13 i 18) to jeden z kanałów nawet je przyswaja i działa, dopóki nie zrobie restartu - wtedy podczas ładowania win nastepuje restart i tak w kolko az wybiore "ostatnia dzialajaca konfiguracja"

co ciekawe - wg. programu dolaczonego do driverow wszystkie urzadzenia dzialaja w trybach UDMA

czy nie obedzie bez reinstalki ? :sad:

Edytowane przez vivi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy pomoże, ale wyłącz wszystkie napędy (najlepiej z płyty głównej) włącz kompa, sprawdź czy masz owe kontrolery zainstalowane, potem podłącz wszystko tak jak wcześniej i powinno działać. Mi to kiedyś pomogło. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi