Skocz do zawartości
zimn

Jaką Pompke Wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Składam wodne z 3 ( w przyszłości 4)blokami. Posiadam już bliżej nieokreśloną nagrzewnice typu charison o wymiarach na oko 30x40 cm. Jest to moje 1 chłodzenie i nie mam jeszcze żadnego doświadczenia z pompkami dla tego proszę o pomoc. O to konfig mojego chłodzonka:

Pierwszy rez z pompką będzie się znajdował jakieś 5 cm poniżej najniższego bloczku wodnego, najwyższy blok wodny będzie jakieś 30 cm powyżej pompki. Nagrzana woda ma potem wędrować na nagrzewnice i z niej do drugiego reza który jest wąski ale dość wyskoki(58cm)i z drugiego reza ponownie będzie wpływać do pierwszego.

Zastanawiam się nad pompką hydor L20 albo L30. Wolałbym kupić L20, (bo jest tańsza), ale inne wiem czy uciągnie to wszystko, może ewentualnie L25, co doradzacie??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto inwestować w L25(zmniejszona moc zwiększona wysokość podnoszenia ale ten sam przepływ jakoś do mnie nie przemawia) czy lepiej w L20 (większa moc)

Ps. czy to prawda, że hydorki, powinny pracować z wodą o temp. do 36 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy warto inwestować w L25(zmniejszona moc zwiększona wysokość podnoszenia ale ten sam przepływ jakoś do mnie nie przemawia) czy lepiej w L20 (większa moc)

Ps. czy to prawda, że hydorki, powinny pracować z wodą o temp. do 36 stopni.

miałem L25 była strasznie głosna kup L20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem L25 była strasznie głosna kup L20

mialem L30 mialem L20 obydwie po jakims czasie zaczynaly terkotac i nic sie z tym nie dalo zrobic. Teraz posiadam Eheima 1048 ... nie ma nawet co porownywac drogie ale naprawde solidnie wykonane i najcichsze pompy z jakimi mialem doczynienia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

jak pod 12 to ja zamówiłem Alphacoola 700 l/h u sama własnie mi sprowadza ... podobno to pompa wszystko uciągnie a i mam wtyczke do przed premierowych testów i jest wyśmienicie cicha na 7v , a woda w rezie buzuje jak by to była strażacka pompa .;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośna ale tania i duży przepływ. Potwornie buczy i wibruje

A z jakiego źródła masz informacje żę buczy - nie jest to czasem jakiś mit :) jakich wiele chadza na tym forum ??

Tutaj można o niej przeczytać że jest cicha:

http://www.frazpc.pl/b/127620

http://www.frazpc.pl/b/103318

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompy od centralnego nie wchodzą w rachubę a pompki na 12v zazwyczaj są droższe.

W takim wypadku, to zostaje Laing DCC, tylko jest "troche" drogi, a z pomp w bardziej przystepnej cenie eheim 1048, bardzo solidna pompa - tylko trzeba wyeliminowac wibracje (jak w zreszta w wieksozsci tego typu pomp). Hydora odradzam z racji na glosnosc i awaryjnosc, zuzywaja sie podobnie jak atmany, a sa tylko wygodniejsze z racji na gotowe krocce. Edytowane przez aerial

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pompa niedostępna z powodu prac nad ulepszonym modelem. Niestety nie znamy terminu ich zakończenia. W razie pytań i wątpliwości prosimy o kontakt!"

To jest w opisie pompki CoolRivera na Realitynet Oo, ja tam o tym nic nie wiedziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Pompa niedostępna z powodu prac nad ulepszonym modelem. Niestety nie znamy terminu ich zakończenia. W razie pytań i wątpliwości prosimy o kontakt!"

To jest w opisie pompki CoolRivera na Realitynet Oo, ja tam o tym nic nie wiedziałem.

Moze powieksza wreszcie ten wlew i nie bedzie trzeba napelniac ukladu przez strzykawke :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

A ja polecam Alphacoola. Na 12V go nie słysze :D

A i swoją wydajność ma :)

A jak jest więcej kasy to laing ;)

Ja tez polecam ;)

spokojnie 3 bloki + bix2 i rez.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeznaczyć bym chciał jak najmniej ale sądze że 150 to max

ps. jak jest z tymi hydorkami i ich awaryjnością ktoś kto ma/miał może coś powiedzieć, bo na żadnym forum nic o tym nie znalazłem.

nie stać mnie na to zeby kupić coś co siądzie 2 dni po koncu gwarancji

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze powieksza wreszcie ten wlew i nie bedzie trzeba napelniac ukladu przez strzykawke :lol:

ten otwor raczej do odowietrzania niz do napelniania...

planowane zmiany:

- gwint pod krocce,

- wiekszy otwor,

- plus kilka innych zmian, ktore zasugerowalem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A z jakiego źródła masz informacje żę buczy - nie jest to czasem jakiś mit :) jakich wiele chadza na tym forum ??

Tutaj można o niej przeczytać że jest cicha:

http://www.frazpc.pl/b/127620

http://www.frazpc.pl/b/103318

Bo ją mam? i to po pełnej przeróbce. Wirnik się zużył po 4 miesiącach używania, a dokładnie specjalna podkładka, która wyciszała... Bo bez niej pompa pompowała tak samo, ale delta na 12v przy tym to cisza :mur: musiałem dorobić podkładki z obu stron, co nie było proste, bo pompka ma taką moc, że nawet uszczelke od pralki ścierała w pył po 3h. W końcu dorobiłem plastikowo - gumowe od lokówki babci nakładki na wirnik i działa , następnie urwać haczyki i na chama zakleić kropelką od góry. Teraz samo pompowanie jest ciche, a nawet go nie słychać. Ale pozostaje problem z wibracjami... trudno je wyeliminować. Pompka chodzi sobie na 125 l/h i daje rade [czyli na minimum] i jest cicha. Ale jest bardzo problemowa. Jak wyciągnie się wtyczke od zasilania i włączy to się zamienia w traktor. Trzeba ręke do reza włożyć i ja docisnąć i poruszać. Dlatego u mnie chodzi nonstop :D i do tego została stworzona... :-P

W każdym razie ją odradzam :?

Edytowane przez Xtreme Addict

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam atmana AT304 od listopada i pompka nadal cichutka,jedyne o co trzeba zadbać to przerobka i wytlumienie drgan (np gąbka)

od siebie bardzo polecam,u mnie ciagnie wielką chłodnice i dwa bloki,a bedzie trzeci i jeszcze rezik i wiem ze sobie poradzi ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mialem L30 mialem L20 obydwie po jakims czasie zaczynaly terkotac i nic sie z tym nie dalo zrobic. Teraz posiadam Eheima 1048 ... nie ma nawet co porownywac drogie ale naprawde solidnie wykonane i najcichsze pompy z jakimi mialem doczynienia.

mialem L20 - Cichutka. Mam Eheima 1048 .. jeszcze lepsza ;].

kolega ma nadal L20 (juz 2 lata) nadal cichutka ...

zalezy od egzemplarza i umiejetnosci skladania

P.s: to tak zeby nie sugerowac sie lagierka marudzeniem ze L20 do [gluteus maximus] ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość mariush190

ciekaw jestem kiedy bedzie ten nowy coolriver i ile to bedzie kosztować.

Za 150zł, dołuz pare groszy, ostatnio w temacie Nareszcie Cicha Pompka, widziałem ze za 185 ludzie wyrwali nowa c.w.u.

C.W.U powinna byc najcichsza, Alphacool jest teoszeczke głoscniejszy (niewiele), wiec jesli ci zalezy na małych wymiarach i zeby nie wyciągac kabli poza bude, to bierz Alphacoola (oczysiscie jesli masz tyle pieniedzy)

A jak nie masz, to kup L20.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi