Gość Qroń Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 (edytowane) No to tak, mam pytanie do ludzi którzy już się bawili w modowanie tualatinów a także tych którzy mają płyty z FC-PGA2. Naszła mnie chęć na zakup Celerona 1.2Ghz Tualatin ale nie wiem która seria będzie najlepsza. Oczywiście wiem że szukać mam tylko w wersjach z 256KB L2 cache bo przy 128 to bedzie raczej padaka, a już widziałem że w jajo ludzi na allegro robią z tymi tualatinami (głównie jednak PIII tualatin z 256KB L2 z pierwszych zdaje się serii). Płyte mam na FC-PGA a przejściówke trudno załatwić tak samą (cena Celeron 1.2Ghz + przejściówka oscyluje koło 150PLN, a samego proca mozna juz wychaczyć koło 70-75PLN), także bawić się bedę w modowanie. Napięcie podskoczy do 1.7V czyli spore pole do popisu jeśli chodzi o o/c FSB. I w końcu moje pytanie: Z której serii te procesory najlepiej się kręcą?? Dodano: Jeszcze jedna sprawa jednak: nie chce wyłamywać pinów, macie jakieś dobre patenty na odizolowanie ich od socket'a?? Edytowane 21 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shaqal Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Odpowiedź na twoje drugie pytanie pojawiła się w innym temacie, w którym notabene już się wypowiadałeś. LINK Pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 samego proca mozna juz wychaczyć koło 70-75PLNjak umiesz szukać na allegro to za 55 znajdziesz bez większych oporów przejściówka oscyluje koło40zl , szukaj gościa z logiem nexgan , to sklep , mają proce z przejściówkami , sam sie kiedyś o taką wytargowałem za 35zl :P pozatym jest jeszcze mod dla tulipanka , zależy jaka masz płyte :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 (edytowane) Odpowiedź na twoje drugie pytanie pojawiła się w innym temacie, w którym notabene już się wypowiadałeś. LINK Pozdrawiam Aaaaa to ten temat był... Tak tak racja wiem, pamiętałem o tych cienkich izolacjach ale nie mogłem tego znaleźć, a kumplowi chciałem wyjaśnić jak to zrobić. Wielkie dzięki shaqal. A co do tych serii Tualatina to może posiadacze napisaliby coś o swoich doświadczeniach ile wykręcili swojego i jakiej był serii. Byłoby w tedy jakieś porównanie Dragun a co do tych przejściówek to wielkie dzięki dzięki (przemyśle to). Właśnie znalazłem procka za 61 zeta także byłoby spoko. Musze tylko napierw pchnąć płyte z procem PIII 600 i kaske pchnąć w ten projekt. Mam jeszcze jeden pomysł troche drastyczny ale nie wymaga interwencji na procku. Procka wsadzić normalnie do socketa płyty FC-PGA, połączenia pinów wykonać właśnie na tylniej części płyty (np. cienkimi izolowanymi kabelkami), a jeśli chodzi o izolowanie pinów procesora to (heh no to będzie właśnie drastyczne) uszkodzić ścieżki na mobo. Edytowane 21 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Mam jeszcze jeden pomysł troche drastyczny ale nie wymaga interwencji na procku. Procka wsadzić normalnie do socketa płyty FC-PGA, połączenia pinów wykonać właśnie na tylniej części płyty (np. cienkimi izolowanymi kabelkami), a jeśli chodzi o izolowanie pinów procesora to (heh no to będzie właśnie drastyczne) uszkodzić ścieżki na mobo. Nie ma bata, piny które trzeba połączyć muszą być odizolowane od płyty głównej. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Nie ma bata, piny które trzeba połączyć muszą być odizolowane od płyty głównej. No i właśnie o to mi chodzi, tylko żeby odizolować te piny od mobo właśnie można by "zlikwidować" ścieżki. Tylko że z tymi ścieżkami też może być problem (założyłem tylko że te piny które trzeba odizlować mają powiedzmy każdy własną ścieżkę na mobo, ale po głębszym przemyśleniu to mało prawdopodobne). Tak poprostu myślałem, ale chyba nic innego niż wszystkie połączenia robić na procku. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 to nie będzie takie łatwe , ścieżki mogą być na różnej głębokości , chcąc przeciąć jedną przetniesz 2 i [gluteus maximus] , stracisz i płytę i proca . lepszym rozwiązaniem jest rozebranie socketu , on łatwo sie rozkłada , można odpowiednie piny powyrywać , i na procku połączyć takim sposobem , który ktoś już opisywał , wyciągamy kabelki z kabla od np fdd , one są cienkie i w izolacji , i robimy jedno kułeczko naobkoło proca , żeby było równo , no i łączymy potrzebne piny kabelkami , a co ma nie być odizolowane i połączone to po drugiej stronie płyty i już :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Ten pomysł z kabelkiem dookoła pinów mi się podoba, tylko troche go zmodyfikuje tak żeby izolowany kabelek szedł między pinami procesora dookoła całego rdzenia (ułożenie bedzie najlepsze by zachował równowagę na gnieździe). Jak to zrobie to pstrykne jakąś fotkę, no chyba żę jednak się skuszę na przejściówkę (ale to już nie taka frajda)... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Jezeeli chodzi o serie Tualatinow, to chyba jesdt loteria. Kupilem kiedys Celeronka 1200 SL656, ktory rzekomo dobrze sie kreci - gdzes wyczytalem, ze z tej serii kreca sie do 1700!!! Niestety moj poszedl na standardowym napieciu jedynie na fsb124 i dalej sciana. Zwiekszenie napiecia nic nie dawalo. Co dziwne, nie dzialal na nim Vmod - pomimo zmostkowania pinow procesora nadal wstawl na napieciu 1,5V? Obecnie mam Celerona 1100 SL5ZE - tez ponoc dobra seria. Po zalozeniu Vmoda poszedl na fsb136. Ale i tu kolejna dziwna sprawa. Na standardowym napieciu proc idzie na fsb131 i ani kroku dalej, nawet po zmianie napiecia. Po zalozeniu Vmoda (domyslne napiecie wynosi wtedy 1,675V) proc nie wstaje na fsb133 ale juz na 134 tak!? I do 136 bez problemu - wyzej sie nie budzi. A co jeszcze dziwniejsze, to przy jakiej kolwiek zmianie napiecia nawet o 0,025V w gore - proc nie wstaje, ani na 134, ani na 135,136!? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) No właśnie tutaj są niezłe motywy SL656 na w standardzie 1.5V a SL5Y5 ma 1.475V. A raczej w większości przypadków jak szukałem Celerona 1.2Ghz wykręconego na 1.6Ghz to były właśnie SL5Y5. Także co ten który ma mniejsze napięcie fabryczne lepiej się kręci?? Co dostaje więcej papu i jest przez to bardziej stabilny?? No jak zrobie moda to napięcie podskoczy conajmniej do 1.7V także mam nadzieje że 133Mhz już uciągnie. Rosolini ty miałeś te procki na przejściówce, na modzie czy może masz płytę obsługującą tualatiny?? Kurde Dr@gun boski jesteś, zajebiście mi to wyjdzie z kabelkiem dookoła całego proca między pinami. Narazie testuje to na starym Coppermine (czy dobrze się trzyma w gnieździe i czy jest równo), jutro wam zarzuce zdjęcie jak to wygląda, ale naprawde jak dla mnie to klasa. Jeżeli chodzi o izolacje to chyba zarzuce jakąś taśma izolacyjną na pinach rozebranego scoket'a. i tym sposobem modyfikacja będzie całkowicie odwracalna. Edytowane 22 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Rosolini ty miałeś te procki na przejściówce, na modzie czy może masz płytę obsługującą tualatiny?? mam plyte pod Tualatina - MSI i815EPT wczesniej mialem zmodowanego celerona Tualatina 1300 na przejsciowce slot1 -> socket370 - na BX-sie maxsymalnie polecial tylko na 1600 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Kurde Dr@gun boski jesteś, zajebiście mi to wyjdzie z kabelkiem dookoła całego proca między pinami. Narazie testuje to na starym Coppermine (czy dobrze się trzyma w gnieździe i czy jest równo), jutro wam zarzuce zdjęcie jak to wygląda, ale naprawde jak dla mnie to klasa.odrazu boski <rotfl> poprostu dużo czytam , ktoś o tym pisał :P to z pamięci napisałem :> Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Witam, mzoe mi ktos powiedzec czym rozni sie celeron z przyrostkiem "A" od takiego bez przyrostka. Kupilem dzisiaj Celerona 1000A/256kb/100fsb/1.475V seria SL5ZF.... srednio mi sie widzi robienie tego moda.. bo nie mam zdolnosci manualnych :).. a goscia o nicku NEXGAN na allegro nie ma.. a szkoda.. sprawdz Dragun dokladnie tego nicka..bo chetnie w przejsciowke bym sie zaopatrzyl. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 A słuchajcie jeszcze mam pytanie co do tego moda, tam jest takie połączenie między dwoma pinami które jest "opcjonalne" w celu podwyższenia napięcia o 0.2V ale to było na 440BX a ja mam 815EP, także ja mam wykonać to połączenie?? BX zapodawał odpowiednie napięcia, a mój to najmniej 1.7V także nie wiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 pomyliły mi sie nicki , masz tu aukcje jego , zapytaj czy sprzeda odzielnie (sprzeda napewno) :D http://allegro.pl/item105638778_tualatin_1..._plyt_s370.html Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pr1nce Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) a za ile Tobie sprzedal ? edit. mi powiedzial ze luzem nie ma ;] Edytowane 24 Maja 2006 przez pr1nce Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 a za ile Tobie sprzedal ? edit. mi powiedzial ze luzem nie ma ;] ja osobiście nie kupiłem , miałem zamiar to sie utargowałem na 35+wysyłka :D a co do tego że ci tak odpisał , pewnie coś mu źle powiedziałeś , znajdz jego stronę , tam są podane przejściówki i cena nawet , o ile już ich nei zlikwidował z tamtąt... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 Ja też się pytałem, konkretnie pare dni temu tego gościa, czy jest możliwość sprzedaży przejściówki osobno. Odpowiedzi nie dostałem. A wracając do mojego pytania to mam łączyć te dwa żólte piny odpowiedające za zmiane napięcia, skoro mam 815EP?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 A wracając do mojego pytania to mam łączyć te dwa żólte piny odpowiedające za zmiane napięcia, skoro mam 815EP?? na razie nie lacz tych pinow - zobacz jak pojdzie na standardowym napieciu polaczenie najlatwiej jest wykonac za pomoca cienkiego miedzianego drucika - robisz z niego pentelke, zakladasz na piny nastepnie zaciskasz i ucinasz co niepotrzebne inny sposob polega na polaczeniu pinow na laminacie plyty glownej przy pomocy lakieru pradoprzewadzacego Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr@GuN Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 wracając do tematu seri , wpadł mi w łapki taki procuś : p !!! 900 (9x100) (cooperek) seria sl4sd jakaś fajna ?? bo wiem że granica koperków to ~1ghz , ale jak patrzę jak koledze @Intel Inside Qroń leci na 1113 mhz to czemu ten ma nie pujść na magistrali 124 :D w sumie to 1116mhz , więc 3 więcej , prawie to samo , a tez z wyższej pułki procek :P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 niektore coperki ida wyzej niz 1ghz mi kiedys trafil sie taki "dzik": http://img473.imageshack.us/my.php?image=fsb1558ne.jpg to byla seria SL54P - na fsb155 poszedl bez zmiany napiecia!!! i pewnie poszedlby wiecej ale ram juz wyzej nie wyrobil Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 (edytowane) niektore coperki ida wyzej niz 1ghz mi kiedys trafil sie taki "dzik": http://img473.imageshack.us/my.php?image=fsb1558ne.jpg to byla seria SL54P - na fsb155 poszedl bez zmiany napiecia!!! i pewnie poszedlby wiecej ale ram juz wyzej nie wyrobil O kurde jaki bydlak, 156Mhz na Celeronie, jaki motyw. Ten mój to żaden dzik, zmieniłem mobo między innymi dlatego że chciałem kręcić (na VIA Apollo 133A max było 150) a tu taki motyw że powyżej 153 już komp miewa zwisy, ech padaka. No dobra zapodam najpierw na standardowym (bez łączenia tych pinów) ale mobo w ogóle zapoda takie napięcie?? To nie BX, tu najmniejsze mam 1.7V EDIT: W końcu udało mi się pstryknąć fotkę mojego projektu, mod wykonany na Coppermine (co z resztą widać) jedynie w celu sprawdzenia czy procesor bedzie dobrze leżał w sockecie. Docelowo na Tualatin'ie myśle że wykożystam cieńszy kabelek (ten jest z 40 żyłowej taśmy). Myśle że o ile się sprawdzi to będzie to najłatwiejszy w wykonaniu mod tego rdzenia. Edytowane 25 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 O kurde, jaka opcja wygrałem na allegro tualatina + przjściówke chociaż nie chciałem. No także problem moda się rozwiązał, zato musze teraz skręcić kase i czekam na dwa celerony 1200Mhz i przjściówkę. Heh taki los :mur: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 Az dwa!? Jak beda sie ladnie krecily i drugi bedzie Ci niepotrzebny, to chetnie go odkupie :) Zapodaj linkiem do aukcji. Wiesz jakie serie tych prockow? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) Az dwa!? Jak beda sie ladnie krecily i drugi bedzie Ci niepotrzebny, to chetnie go odkupie :) Zapodaj linkiem do aukcji. Wiesz jakie serie tych prockow? No jakoś tak wyszło, nie wiem dokładnie jakie serie ale chyba jeden SL5Y5, a drugi SL656. Także będzie wiadomo który (1.475V czy 1.5V) kręci się lepiej. No to może nie jestem zachwycony bardzo, ale co począć?? Ide do banku. Tak swoją drogą to ten tualatin + przejściówka był tani jak barszcz - 81 zeta. Zarzuciłem 90 na allegro bo smutno mi tak było jak widziałem że go licytują za 62 (pomyslałem sobie - niciach!a) i wybiłem na 18 koleżanki. Dzisiaj patrze i jakie moje zdziwienie. No w sumie byłoby zajebiście gdybym wcześniej tamtej celiny nie kupił. Edytowane 29 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 To uświadomi mnie ktoś czym się różni Tualatin 1000A od zwykłego 1000?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 (edytowane) Literka "A" była dodawana na procesorach opartych o rdzeń Tualatin by odróżnić je odCoppermine'ów, które też taktowały 1000-1100Mhz. Masz to w tym artykule. Google nie boli Edytowane 29 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 29 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2006 No jakoś tak wyszło, nie wiem dokładnie jakie serie ale chyba jeden SL5Y5, a drugi SL656. Także będzie wiadomo który (1.475V czy 1.5V) kręci się lepiej. No to może nie jestem zachwycony bardzo, ale co począć?? Ide do banku. Tak swoją drogą to ten tualatin + przejściówka był tani jak barszcz - 81 zeta. Zarzuciłem 90 na allegro bo smutno mi tak było jak widziałem że go licytują za 62 (pomyslałem sobie - niciach!a) i wybiłem na 18 koleżanki. Dzisiaj patrze i jakie moje zdziwienie. No w sumie byłoby zajebiście gdybym wcześniej tamtej celiny nie kupił. No za te pieniadze razem z przejsciowka, to rewelka! SL656 mialem kiedys "na warsztacie" - pisalem o nim kilka postow wyzej. Ale ciekawi mnie, jak ten drugi pojdzie? Daj znac, jak go dostaniesz. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu_roztocz Opublikowano 30 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Maja 2006 A co sądzicie o serii SL5VQ? Mam Celinę z tej serii i kręci się conajwyżej średnio. Jakie były przeciętne wyniki ocu na tych prockach? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 2 Czerwca 2006 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2006 (edytowane) A co sądzicie o serii SL5VQ? Mam Celinę z tej serii i kręci się conajwyżej średnio. Jakie były przeciętne wyniki ocu na tych prockach? I co bez kitu nie wstaje Ci na 133?? Straszna lipa :lol2: . Chyba nie ma jednak żadnej reguły na to jak się kręcą te proce. O ile z początków produkcji dają większą szanse na spore o/c to dalej to zależy już od farta. Edytowane 2 Czerwca 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...