Xardas Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Witam. Mam pewien problem z drukarką/sterownikami/programem - sam już nie wiem. Sprzęt: Win XP Pro, program DOS-osowy, drukarka OKI Microline 3320. Jak już napisałem korzystam z DOS-owego programu, do obliczania i drukowania wyników lotów gołębi pocztowych (nieistotne). Program korzysta ze sterowników dla DOSa, które należy wkleić do odpowiedniego katalogu. Niestety podczas wydruku listy na samym jej końcu powstaje błąd polegający na tym, że zostaje ona "urwana" w połowie linii. Gdy bawiłem się w podmianę sterowników lub zmianę odpowiednich "znaczków" końcowa linijka tekstu drukowała się dobrze, ale tym razem przy wydruku zajmującym powyżej jednej strony nie było odstępu między stroną 1 a 2, tylko od razu "leciała" druga. Sterownik DOS-owy wygląda tak (w pliku tekstowym wszystkie odstępy są równe): ---- ZNAKI STERUJACE na "OKI" ---- - druk gruby - kasuje druk gruby W1 - druk rozszerzony 2* (5 zn./1") W0 - kasuje druk rozszerzony - druk sciesniony P - wydruk podstawowy (10 zn./1") M - druk 96 zn. w wierszu (12 zn./1") 0 - odstep wiersza 1/8" 32 - odsyep wiersza 50/216" - wysuwa strone 36 - odstep wiersza 1/4" 2 - odstep wiersza 1/6" (standard) ---- POLSKIE ZNAKI SYSTEMU "LATIN-2" ---- Ą¤ - aA †Ź - cC ©¨ - eE ť - lL äă - nN ˘ŕ - oO — - sS ľ˝ - zZ (jak zaba) «Ť - zZ (jak zrodlo) (trochę się tu namieszało, ale z grubsza widać o co chodzi, mam nadzieję) Za wydruk końcówki i wysuwanie strony odpowiada ta linia: - wysuwa strone Niestety nie mam "zielonego pojęcia" dlaczego problem występuje. Proszę o pomoc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...