Skocz do zawartości
samuel

Wybór Obudowy Na Lata.........

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna nowej budy do swojego kompa, mogę przeznaczyć na ten cel jakieś 250pln, ewentualnie jeżeli będzie to jakaś super ekstra buda (Al i te sprawy) to mogę dać koło 300. Buda musi być obszerna, musi miec grube blachy, wskazane USB i audio w przednim panelu, chłodna, musi mieś miejsce na wentyle 120 ewentualnie 80mm, a przedewszystkim musi być bardzo cicha, stabilna itp. Na alledrogo obczaiłem kilka (wg. mnie) ciekawych okazów:

-Antec SLK 3700 BQE

-Tacens Audeo

-Chieftec BA-01B-B-B

-CM Cavalier 3 (CAV-T03)

-CM Centurion 1 (CAC-T01-EK) Czarna

-Chieftec LBX-01BBBL

Jeżeli ktoś ma jalkieś inne propozycje to prosze pisać. Od razu mówię że priorytetem jest dla mnie cisza, mam mały pokój, komputer chodzi u mnie całą noc (p2p), a głowe mam prawie na obudwie. Dodam że w przyszłości najprawdopodobniej wewnątrz nnajdzie się WC, nie interesują mnie jakieś wodotryski typu okno itp.

Z góry dzięki za pomoc w wyborze.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak zależy Ci na ciszy to najlepiej kup coś z drzwiczkami z tych co podałeś wybrał bym albo Antec SLK 3700 BQE (chyba nie ma wyprowadzeń audio na front obudowy) albo CM Cavalier 3 (CAV-T03) ewentualnie Chieftec LBX-01BBBL (najobszerniejsza z w/w). A tu test Tacens'a Audeo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myslalbym nad Antecem/Chieftecem - bardzo solidne budy ( wykonane z tej samej blachy) nie wiem jak antec, ale chief jest bardzo ciezki, stabilny, grube blachy itp. Takze ja bym myslal miedzy nimi.

Edytowane przez jauhis

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio kupiłem na allegro taką obudowę z myślą pod WC. Kupiłem ją głownie dlatego że była tania i jak by coś nie wyszło to nie duża strata, ale jak przyszła do mnie i zobaczyłem na żywo te grube blach i sprawdziłem jak działa sprytny bezśrubkowy system zdejmowania boków i tą klasyczną "komputerową" biel oraz prostą linię frontu to mi się zrobiło szkoda i już tak z lekką ręką nie podejdę do niej z szlifierką kątową :? .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj oglądałem w sklepie budy Cooler Mastera, nie zachwyciły mnie one niczym ciekawym, o Antecu naczytałem się że ma tandetne plasiki. Wybiory raczej napewno jakiegoś Chiefteca, zastanawiam się tylko czy Chieftec BA-01B-B-B, czy jakiegoś Medium Towera Long.

btw. jest jakiś model Chiefa Medium Tower ale z wyprowadzeniami audio i usb z przodu (jak w BA-01B-B-B) a nie po prawej stronie, dragon odpada bo buda musi mieć poprzecznie montowane HDD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tandetne plastiki? mam ta bude obok siebie i uwierz mi na slowo, nic nie mozna zarzucic front panelowi, czyli jedynemu plastikowemu elementowi

ja bym ci polecil oczywiscie taka bude jaka mam ja czyli Antec SLK3000B, odebralem ja dzisiaj i zrobila na mnie spore wrazenie : )

nie bede ci opisywal po kolei kazdego +, poprostu kup Anteca i daj sobie spokoj z Chieftecami, w ktorych nawet nie ma miejsca na 120stke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lian-LI PC-7, z allegro, mozna dostac do 300zl.

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Ta buda jest swietna. Ma wszystko, cala alu, 0 odpustu, perfekcyjne wykonania. Srebrna i czarna do wyboru.

Chyba ze interesuja cie tez desktopy :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, od pewnego czasu noszę się z zamiarem kupna nowej budy do swojego kompa, mogę przeznaczyć na ten cel jakieś 250pln, ewentualnie jeżeli będzie to jakaś super ekstra buda (Al i te sprawy) to mogę dać koło 300.

w cenie do 250 !?

Chyba jednak do 300, ale tego chiefa mozna taniej jeszcze wyrwac bez zasilacza.

Dokladnie 276zl http://angela.pl/index.php?action=Szukanie...egorii=33&cat=1

Edytowane przez Miazga82

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W budach Antec zastanawiają mnie dwie rzecz, czy da się tam zamontować jakieś większy cooler na CPU, typy Zalman CNPS9500. Oraz czy wyciszanie dysku w tych budach działa.

Jakie wyciszanie dysku ? :lol2: raczej poprzeczne montowanie twardziela, ktore nie ma nic do wyciszenia dysku, bo takie cos w budach raczej nie ma. Chyba ze sobie kupisz Scythe silentbox'a za ~200zł albo sam wykonasz przy odrobinie checi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak do 300, ale tego chiefa mozna taniej jeszcze wyrwac bez zasilacza.

Dokladnie 276zl 2146649[/snapback]

W budach Antec zastanawiają mnie dwie rzecz, czy da się tam zamontować jakieś większy cooler na CPU, typy Zalman CNPS9500. Oraz czy wyciszanie dysku w tych budach działa.

mysle ze sie da, skoro buda ma ponad 20cm szerokosci

wyciszanie dysku w tej obudowie polega na tym, ze miedzy srubkami i blacha oraz blacha i dyskiem sa gumowe podkladki, ktore tlumia drgania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@macr0n Moglbys moze zrobic jakas fotke jak wyglada ta buda w srodku z wmontowanymi czesciami? Moglbys cos od siebie napisac na temat glosnosci tego wiatraczka od Anteca? Do tej pory zastanawialem sie glownie nad Chiefem ale ten Antec tez wpadl mi w oko ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@macr0n Moglbys moze zrobic jakas fotke jak wyglada ta buda w srodku z wmontowanymi czesciami? Moglbys cos od siebie napisac na temat glosnosci tego wiatraczka od Anteca? Do tej pory zastanawialem sie glownie nad Chiefem ale ten Antec tez wpadl mi w oko ;]

tak samo bylo w moim przypadku ;)

jezeli chodzi o wiatrak to na najmniejszych obrotach jest wedlug mnie nieslyszalny, na wyzszych halasuje na poziomie wiatraka z freezera na max

fotek niestety na razie nie zrobie, kupuje aparat za tydzien moze dwa wtedy porobie, moze dam rade wczesniej cos pstryknac ale nie obiecuje : )

zreszta nie ma czym sie chwalic, kable z szefa wygladaja strasznie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozesz zapodac linkiem?

Akurat teraz nie ma, ale to kwestia obserwowania. Z miesiac sie pobawisz w infiltracje dzialu a trafisz na niejedna okazje. Nowki puszczone od 1zl osiagaja ceny ponizej 300zl, widzialem juz kilka razy. Cierpliwosc w tym przypadku zdecydowanie poplaca :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już w sobotę kupiłem od Zenfista TEGO Anteca, dzisiaj wpłaciłem kasę i mam nadzieję że w środę będe miał co rozpakowywać. Mam nadzieję że nie będe żałował. Do zakupu tej budy przyczynił się user Macr0n i użytkownicy tej budy z forum Silentpcreview. 3700 nie wybrałem dlatego że nie znalazłem żadnego testu, a nie wiedziałem czy koszyk na hdd też jest z gumowymi podkładkami. Jeżeli będą chętni to zrobię jakieś photo i wrzucę na forum.

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe ja dzisiaj zamowilem tego samego anteca tyle ze w cooling.pl :D Mam nadzieje ze dostane go niedlugo. W anteku slk3700bqe podobno to boczne mocowanie dyskow pogarsza przeplyw powietrza (gdzies na SPCR tak pisali :wink: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i bardzo dobrze zrobiliscie :]

juz z tydzien mam ta bude i poki co moge tylko zachwalac

przede wszystkim spadly znaczaco temperatury, o okolo 4 stopnie, na kazdym chipie, nb grafa proc

imo obieg powietrza w tym antecu jest idealny, mam nadzieje, ze jak zainstaluje fandera na przodzie to temp znowu spadna ;)

dodatkowo wyglad, prezencja :D, jakosc, to wszystko jak najbardziej przemawia za kupnem tej wlasnie obudowy

hehe ja dzisiaj zamowilem tego samego anteca tyle ze w cooling.pl icon_biggrin3.gif Mam nadzieje ze dostane go niedlugo. W anteku slk3700bqe podobno to boczne mocowanie dyskow pogarsza przeplyw powietrza (gdzies na SPCR tak pisali icon_wink3.gif )

wlasnie dlatego wybralem slk 3000b, moge dodac, ze buda z numerkiem 3000 jest wersja pozniejsza niz 3700, a wydawac by sie moglo przeciwnie : )

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moge dodac, ze buda z numerkiem 3000 jest wersja pozniejsza niz 3700, a wydawac by sie moglo przeciwnie : )

Masz racje :) Co wiecej na cooling.pl jest model 3800 i jest to ta sama obudowa co 3000 tyle ze w kolorowym pudelku :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez nad nia myslalem, ale doplacac 20zl za polysk na pudle, ktore bedzie sie kurzyc w schowku, jest raczej nienormalnie :D

tak wiec wniosek prosty, 3000 to najlepszy model z tej serii imo

Edytowane przez macr0n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj dostalem obudowe. :cool: Po zlozeniu kompa najbardziej mnie zszokowalo 10 stopni mniej na procu (stress). Plastik z przedniego panelu moglby byc troche lepszy, ale i tak jest lepiej niz w tracerze B) Jakosc i spasowanie blach to jest wogole bajka, ale jakby jeszcze antec instrukcje dorzucal to by sie troche szybciej skladalo. Oczywiscie ja zawsze musze miec pecha i mam na dole przedniego panelu pelniety plastik :sad: Na szczescie panowie z cooling.pl stwierdzili ze bez problemu panel wymienia, wiec jutro bede go odsylal (dobrze ze sam panel a nie cala bude). Gumki do redukcji drgan dysku spisuja sie dobrze (szczegolnie na moim samsungu :lol2: ). Przy okazji kupna obudowy wyciszylem zasilke i teraz zaczal mi przeszkadzac cooler na procu i grafie :lol: Ja chyba nigdy calkiem nie wycisze tego kompa :mur: Wogole gdy zobacyzlem rozmiary wentyla 120mm to sie zdziwilem :shock: Na fotkach nie wyglada na takiego olbrzyma. Ten czarny kolor budy robi wrazenie (a ja myslalem ze moj tracer jest czarny :lol: ) Nie podobaja mi sie tylko te gumowe nozki, bede musial sie ich pozbyc i wstawic plastikowe z tracera. Czesto zdarza mi sie wysuwac obudowe z biurka, lub przesunac po pokoju a te nozki w tym rpzeszkadzaja, jak usilowalem ja przesunac to mi sie jedna odkleila :lol2: Plastiki mi sie lepiej spisuja, przynajmniej nie trzeba dzwigac budy B) Chcialem porobic fotki, ale kumplowi ostatnio pozyczylem aparat i mi jeszcze nie oddal <_< Ogolnie baaaaardzo sie ciesze ze kupilem ta bude :D :D :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też dzisiaj dostałem budę, naszczęscie wszystko było z nią ok:D Jak narazie jestem wniebowzięty. Jedyny problem jaki spotkałem to montaż zasilacza, podpórki podtrzymuące zasilacz przeszkadzają trochę w montażu PSU z wentylem 120mm, niemniej jednak zasilacz zamontowałem. Zdziwiłem się bardzi gdy zobaczyłem że obudowa jest naprawdę czarna a nie grafitowa to in plus. Pierwszą różnicą jaką zauważyłem były temperatury, o kilka stopni mniejsze w poróznaniu do budy Megabajta, następną różnicą były dźwięki wydobywające się z obudowy, a raczej ich brak. W budzie mam teraz 4 wentyle:

-1 Papst 120mm w zasiłce na 5V

-1 Antec, fabryczny z tyłu, na 5V (

-1 Arctic Cooling 92mm na procesorze na 5V

-1 Arctic Cooling 80mm nad procesorem (zamiast tunelu, bo nie pasował) na 5V.

Najgłośniejszy w budzie jest teraz dysk (Barracuda U6 PATA). Muszę jeszcze dokupić jakąś tania 120mm na przód, zastanawiam się nad Arctic Cooling 120mm i Revoltec Air Guard 120mm. Ewentualnie coś innego w tej cenie bo jestem spłukany po ostatnich zakupach :P

Apropo temperatur, od razu mówię że nie jest to fotomontaż.

Dołączona grafika

btw. komputer mam wyciszony do tego stopnia że zaczynam słyszeć pisk cewek w monitorze i syczenie transformatorka w zasilaczu od modemu ;P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi