Dzielnyp Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Witam Prosiłbym o pomoc kogoś kto wykonał mod płyty k7t266 pro2 na t-breda. Usunąłem fizycznie element c37, mam wgrany wymagany bios (ver. 3.7) jednak komputer nie startuje z athlonem 2000 XP / chodzi bez problemu na starym duronie po tej operacji / Próbowałem resetu biosu, ustawienia mnożników i magistrali ( 12.5 x 133 ), napięcia auto i NIC wiem tyle, że po usunięciu capacitora c37 napięcie ulega obniżeniu , i wartości wskazywane przez bios (CHYBA) nie są tymi faktycznie podawanymi przez płytę nie wiem w czym tkwi problem bo ludziska odpalali bez problemu T-bredy po tym modzie z góry dzięki za wszelką pomoc dzielny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 (edytowane) Poszukał byś w końcu tam gdzie trzeba (przecież masz płytę MSI ???): http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=959.0 A tam znajdziesz link do źródłowego tematu na MSI-TW. Pozdr. :D Edytowane 21 Maja 2006 przez Lzep Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Maja 2006 Poszukał byś w końcu tam gdzie trzeba (przecież masz płytę MSI ???): http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=959.0 A tam znajdziesz link do źródłowego tematu na MSI-TW. Pozdr. :D Aż takim leniuszkiem to nie jestem - oczywiście przeczytałem wszystko na temat moda na forum MSI.tw ( 19 stron:) ) Nie znalazłem tego co mnie interesuje i postanowiłem do krajan najpier udeżyć ;) Z tego choćby powodu że BARDZO WYSOKO cenię kompetencje użytkowników tego forum i nie raz czytając jakiś wątek znalazłem rozwiązanie problemu pozdrawiam użytkowników i czekam na ewentualne rady dzielny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 przeczytałem wszystko na temat moda na forum MSI.tw ( 19 stron:) ) I tak masz szczęście - kiedyś było ponad 50 stron ! Skoro Dureń chodzi, to wychodzi na to, że moda zrobiłeś dobrze - więc trudno powiedzieć co jest nie tak ? Nic więcej tam nie trzeba. Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to, że płyta ma problem z tym typem CPU. Otóż są co najmniej dwa rodzaje procków Athlon XP 2000+, (1.60 V, AXDA2000DUT3C) i (1.65 V, AXDA2000DKT3C). Który jest Twój ? - może na 1.6V i nie pasuje płycie ? Pozdr. :-P Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 moj to : AXDA2000DUT3C 1.6V o co chodzi z tym 1.6 V ??? dlaczeg onie pasuje ? i czy można coś z tym zrobić ? pozdr dzielny Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Ta płyta widać tak już ma !!! - kiedyś myślałem, że zamiast 1700+ Palomino (1.75V) wsadzę 2400+ T-breda (1.65V) i będzie chodzić, w końcu co za różnica 1.75V czy 1.65V ?? - przecież nieraz podnosi się napięcia przy podkręcaniu i procek chodzi ! A tu lipa , trzeba było robić moda, nowy BIOS i dopiero poszedł 2400+ , stąd wiem że procki na 1.65V chodzą - więc może dla tej płyty 2000+ ma być na 1.65V a z takim na 1.6V nie chce współpracować ??? Nie wiem o co chodzi - wysłałem Cię na stonę MSI-TW, bo myślałem że może tam coś znajdziesz o ewentualnych problemach z wersjami XP 2000+ ??? Pozdr. :? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 Dzięki :) poszperam jeszcze cós tam pozdr Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dzielnyp Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 (edytowane) -Lzep- napisałeś na polskim forum MSI, że palomino nie działają po modyfikacji ? Czy dotyczy to wszystkich proc. z tym jądrem ? spotkałem się z opiniami że działają ? Jeszcze pytanko - czy jest szansa że inne t-Bredu będą u mnie chodzić ? Z Twojej odp. wnioskuję że to mój egz. może powodować konflikt z pł. główną . ( co z np. wersjami 1700 1800 ? ) Jeszcze a propos napieć po modzie - poza auto - czy te podawane przez bios są zaniżone faktycznie ? jeśli tak to o ile ? pozdrawiam dzielny Edytowane 22 Maja 2006 przez Dzielnyp Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 to nie tak do końca z tym napięciem; ustawienie vcore na auto po modzie c37 rzeczywiście potrafi zaniżać napięcie (i być może to powoduje problem), a dodatkowo tracisz możliwość jego podnoszenia do takich wartości jak przedtem (max 1,75V a nie 1,85 dla palomino) wszystkie procki chodzą jak przedtem, nie ma problemu (przetestowałem po modyfikacji na spitfire, thunderbird, palomino i thoroughbred) spróbuj na durniu ręcznie ustawić napięcie na max ile się da, a fsb na 100 i zobacz czy wstanie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lzep Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 @meesha Dzielnyp napisał : jednak komputer nie startuje z athlonem 2000 XP / chodzi bez problemu na starym duronie po tej operacji / więc Twoje rady co do Durona to sobie podaruj ! @Dzielnyp -Lzep- napisałeś na polskim forum MSI, że palomino nie działają po modyfikacji ? Tak wyczytałem na Forum na MSI.TW - sam nie robiłem żadnych prób - po modzie i zainstalowaniu XP 2400+ nie mam już tej płyty od ponad 2 lat, więc już nic więcej Ci nie pomogę. Pozdr. :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meesha Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2006 @meesha Dzielnyp napisał : jednak komputer nie startuje z athlonem 2000 XP / chodzi bez problemu na starym duronie po tej operacji / więc Twoje rady co do Durona to sobie podaruj ! widać czytasz ze zrozumieniem, nie ma co ale tym razem będę dobry i wyjaśnię: ma to na celu zapisanie w cmos najwyższego możliwego napięcia dla procka (jakbyś nie wiedział dla durnia i antka xp będą to inne wartości na tej mobo po modzie, podobnie jak z ustawieniem auto) i przestawienie na niższą fsb - dzięki temu BYĆ MOŻE procesor wstanie "U" oznacza 1,6V - jeśli mobo zaniża tak jak myślę na auto (pewnie o 0,05V) to nic dziwnego że zima; u mnie DKV (czyli 1,65) chodził na 1,6 na auto Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...