Skocz do zawartości
Dzielnyp

Msi K7t266 Pro2 Thoroughbred C37 Mod ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Prosiłbym o pomoc kogoś kto wykonał mod płyty k7t266 pro2 na t-breda.

Usunąłem fizycznie element c37, mam wgrany wymagany bios

(ver. 3.7)

jednak komputer nie startuje z athlonem 2000 XP

/ chodzi bez problemu na starym duronie po tej operacji /

Próbowałem resetu biosu, ustawienia mnożników i magistrali

( 12.5 x 133 ), napięcia auto i NIC

wiem tyle, że po usunięciu capacitora c37 napięcie ulega obniżeniu ,

i wartości wskazywane przez bios (CHYBA) nie są tymi faktycznie podawanymi przez płytę

nie wiem w czym tkwi problem bo ludziska odpalali bez problemu

T-bredy po tym modzie

z góry dzięki za wszelką pomoc

dzielny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poszukał byś w końcu tam gdzie trzeba (przecież masz płytę MSI ???):

http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=959.0

A tam znajdziesz link do źródłowego tematu na MSI-TW.

Pozdr. :D

Aż takim leniuszkiem to nie jestem - oczywiście przeczytałem wszystko na temat moda na forum MSI.tw ( 19 stron:) )

Nie znalazłem tego co mnie interesuje i postanowiłem do krajan najpier udeżyć ;) Z tego choćby powodu że BARDZO WYSOKO cenię kompetencje użytkowników tego forum i nie raz czytając jakiś wątek znalazłem rozwiązanie problemu

pozdrawiam użytkowników i czekam na ewentualne rady

dzielny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytałem wszystko na temat moda na forum MSI.tw ( 19 stron:) )

I tak masz szczęście - kiedyś było ponad 50 stron !

Skoro Dureń chodzi, to wychodzi na to, że moda zrobiłeś dobrze - więc trudno powiedzieć co jest nie tak ? Nic więcej tam nie trzeba.

Jedyne co mi jeszcze przychodzi do głowy to to, że płyta ma problem z tym typem CPU. Otóż są co najmniej dwa rodzaje procków Athlon XP 2000+, (1.60 V, AXDA2000DUT3C) i (1.65 V, AXDA2000DKT3C). Który jest Twój ? - może na 1.6V i nie pasuje płycie ?

Pozdr. :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta płyta widać tak już ma !!! - kiedyś myślałem, że zamiast 1700+ Palomino (1.75V) wsadzę 2400+ T-breda (1.65V) i będzie chodzić, w końcu co za różnica 1.75V czy 1.65V ?? - przecież nieraz podnosi się napięcia przy podkręcaniu i procek chodzi !

A tu lipa , trzeba było robić moda, nowy BIOS i dopiero poszedł 2400+ , stąd wiem że procki na 1.65V chodzą - więc może dla tej płyty 2000+ ma być na 1.65V a z takim na 1.6V nie chce współpracować ???

Nie wiem o co chodzi - wysłałem Cię na stonę MSI-TW, bo myślałem że może tam coś znajdziesz o ewentualnych problemach z wersjami XP 2000+ ???

Pozdr. :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-Lzep-

napisałeś na polskim forum MSI, że palomino nie działają po modyfikacji ?

Czy dotyczy to wszystkich proc. z tym jądrem ?

spotkałem się z opiniami że działają ?

Jeszcze pytanko - czy jest szansa że inne t-Bredu będą u mnie chodzić ?

Z Twojej odp. wnioskuję że to mój egz. może powodować konflikt z pł. główną . ( co z np. wersjami 1700 1800 ? )

Jeszcze a propos napieć po modzie - poza auto - czy te podawane przez bios są zaniżone faktycznie ? jeśli tak to o ile ?

pozdrawiam dzielny

Edytowane przez Dzielnyp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to nie tak do końca z tym napięciem; ustawienie vcore na auto po modzie c37 rzeczywiście potrafi zaniżać napięcie (i być może to powoduje problem), a dodatkowo tracisz możliwość jego podnoszenia do takich wartości jak przedtem (max 1,75V a nie 1,85 dla palomino)

wszystkie procki chodzą jak przedtem, nie ma problemu (przetestowałem po modyfikacji na spitfire, thunderbird, palomino i thoroughbred)

spróbuj na durniu ręcznie ustawić napięcie na max ile się da, a fsb na 100 i zobacz czy wstanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meesha

Dzielnyp napisał :

więc Twoje rady co do Durona to sobie podaruj !

@Dzielnyp

-Lzep-

napisałeś na polskim forum MSI, że palomino nie działają po modyfikacji ?

Tak wyczytałem na Forum na MSI.TW - sam nie robiłem żadnych prób - po modzie i zainstalowaniu XP 2400+ nie mam już tej płyty od ponad 2 lat, więc już nic więcej Ci nie pomogę.

Pozdr. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@meesha

Dzielnyp napisał :

więc Twoje rady co do Durona to sobie podaruj !

widać czytasz ze zrozumieniem, nie ma co

ale tym razem będę dobry i wyjaśnię: ma to na celu zapisanie w cmos najwyższego możliwego napięcia dla procka (jakbyś nie wiedział dla durnia i antka xp będą to inne wartości na tej mobo po modzie, podobnie jak z ustawieniem auto) i przestawienie na niższą fsb - dzięki temu BYĆ MOŻE procesor wstanie

"U" oznacza 1,6V - jeśli mobo zaniża tak jak myślę na auto (pewnie o 0,05V) to nic dziwnego że zima; u mnie DKV (czyli 1,65) chodził na 1,6 na auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...