zdanek Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 co bedzie bardziej wydajne? seagate momentus 5400.3 (z zapisem prostopadlym) czy seagate momentus 7200.1 roznica w cenie to ok 120zl wiec nie malo, ale pytam bo chce wybrac optymalnie, jak sie ma glosnosc obu tych dyskow do siebie? Dodam jeszcze ze buffor obu to chyba 8mb a pojemnosc 80gb. Co wybrac? kto sie podejmie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maSTHa212 Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 (edytowane) 7200 na pewno bedzie szamal wiecej energi i bedzie glosniejszy, o ile glosniejszy to nie wiem, ale tak bedize na 100%. Z mojej strony polecam Momentusa 5400.3, wg mnie najlepszy dysk do laptopa w tej chwili, jest BARDZO cichy (w ogole go nie slysze) a osiagi ma tylko delikatnie gorsze od modeli 7200. Tak wiec jesli szukasz kompromisu wydajnosc/glosnosc/pobor energi to lepszego rozwiazania nie znajdziesz. Jesli natomiast maksymalna wydajnosc jest absolutnym priorytetem to wtedy 7200. Edytowane 16 Sierpnia 2006 przez maSTHa212 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zdanek Opublikowano 16 Sierpnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Sierpnia 2006 chodzi mi rowniez o pobor pradu, cisze ( jest piekna :P) ale o wydajnosci nie zapominam dlatego chce zmienic swojego hitachi/imb 4200 na cos szybszego bo mam dosc mielenia dyskiem co chwila ;) kupie tego 5400.3 momentusa a tego starego w kieszen wsadze, to chyba najlepsze rozwiazanie bo sprzedwac niewarto co? jak juz jestesmy przy tym to jaka kieszen 2.5'' polecacie ? tylko nie za droga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belek Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 cos sie zmienilo na koniec stycznia 2007 czy dalej polecacie bardziej momentusa 5400.3 od 7200.1? na stronie seagate jest juz cos o 7200.2 - jakas roznica? i co myslicie o tym: http://www.ixbt.com/storage/momentus7200-1.shtml bo ja zbytnio nie wiem co z tego wynika ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
s414 Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 to ja dorzucę swoje 5 groszy, w swojej tośce m40x zmieniłem HDD z Hitachi 60GB@4200rmp na Hitachi 160GB@5400rpm z zapisem prostopadłym powiem tak: nie odczułem wzrostu hałasu - natomiast prędkość działania nowego dysku bije stary na łeb i na szyję. W rankingach CHIPa ten Hitachi 160GB jest lepiej oceniany od Seagate 160GB 5400.3 - jest szybszy. Dodatkowo dysk ten jest tańszy od Seagate. W rankingu wydajności dysków 2,5'' wrzuciłem screena z HDTach'a - wydajność dysku zbliżona do dysków 7200 http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=160152&st=30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HenYo Opublikowano 20 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 20 Stycznia 2007 (edytowane) .... nie odczułem wzrostu hałasu... a jak z temperatura? bo wydajnosc faktycznie na poziomie hitachi 7200rpm Edytowane 20 Stycznia 2007 przez HenYo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Stycznia 2007 (edytowane) no dobra zamówiłem seagate 5400.3 8mb. jak coś bedzie mi nie pasiło to będzie na was :P (żarcik :] ) teraz w kompie mam WD z podpisu, wsadzę go jako przenośny ;) do jakiejś obudowy fajnej (z testów waszych wynikało że SEAGATE bije na głowe WD) może ta ----> Obudowa USB Welland ME-940M One-Button-Backup http://www.komputronik.pl/pelny.php?id=26483 jakieś propozycje? EDIT dostałem dzisiaj Seagate Momentus 5400.3 80 GB (5400, 8MB, ATA/100) z tego co patrzę to chyba nie ma sensu kupować dysku 7200, 5400 doskonale gonią je.......ale minialnie przegrywają, jednak ta strata nie jest chyba warta wydania ~150zł więcej + późniejszy hałas. Edytowane 30 Stycznia 2007 przez GRANDMASTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobzi Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Pytanie do GRANDMASTERA jak porównujesz te dwa dyski Seagate Momentus 5400.3 80Gb 8Mb i WD800VE 80Gb 8Mb , który CICHSZY i który wydajniejszy ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 (edytowane) Pytanie do GRANDMASTERA jak porównujesz te dwa dyski Seagate Momentus 5400.3 80Gb 8Mb i WD800VE 80Gb 8Mb , który CICHSZY i który wydajniejszy ?poniżej wydajnośc 2 dysków (WD, S), różnica kolosalna oczywiście na kożyść SEAGATE edit: każdy pisze że u niego temp dysku jest ~40*C. u mnie w WD była ~48 (51max). po zamontowaniu SEAGATE z podpisu odrazu zauważyłem że temp jest większa. normalna praca 50*C (siedzenie w necie), pozostawienie kompa przy włączonym torencie 52*C :mur: o co biega :blink: ale to nie wszystko. odpaliłem defragmentator i temp dosięgła 56*C :mur: :blink: chyba to mała przesada. może asus jakos inaczej kontroluje temp dysków? ściągnąłem klapkę która zakrywa dysk i jest on bardzo gorący :( jakieś pomysły na schłodzenie tego wszystkiego? przydalby się jakiś wentylek pod usb puszczony na minimum obrotów. Edytowane 16 Lutego 2007 przez GRANDMASTER Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cobzi Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 poniżej wydajnośc 2 dysków (WD, S), różnica kolosalna oczywiście na kożyść SEAGATE edit: każdy pisze że u niego temp dysku jest ~40*C. u mnie w WD była ~48 (51max). po zamontowaniu SEAGATE z podpisu odrazu zauważyłem że temp jest większa. normalna praca 50*C (siedzenie w necie), pozostawienie kompa przy włączonym torencie 52*C :mur: o co biega :blink: ale to nie wszystko. odpaliłem defragmentator i temp dosięgła 56*C :mur: :blink: chyba to mała przesada. może asus jakos inaczej kontroluje temp dysków? ściągnąłem klapkę która zakrywa dysk i jest on bardzo gorący :( jakieś pomysły na schłodzenie tego wszystkiego? przydalby się jakiś wentylek pod usb puszczony na minimum obrotów. Moim zdaniem nie ma się co przejmować ja mam teraz w laptopie dysk Hitachi DK-23FB-40 40Gb 5400obr 8MB i temperatury są dokładnie takie same jak ty masz w tym Seagate. Nie wiem czy to technologi, czujnik, obudowa laptopa. Posiadam HP nc6000. Zobaczymy jak to będzie wyglądało przy Momentusie 5400.3 którego mam zamiar kupić. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
studenc1k Opublikowano 2 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Marca 2007 Ten Seagate osiąga różne temperatury pracy w zależności w jakim laptopie się znajduje (może kwestia rozwiązania obudowy, w której dysk pracuje...) U mnie max osiągał 45 (kiedy nie miałem podstawki). W HP nx7400 podczas pracy to 34, a max 40. W Tośce M70 - 40 stopni po godzinie od uruchomienia, max to 55. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 3 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2007 Czy pojawilo sie cos na ata100 2,5 cala co pobilo Seaga 5400.3 pod wzgledem predkosci/wydajnosci i ciszy? A odnosnie seaga 5400.3 ktora wersja jest najszybsza 80 , 100 czy 120gb? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 Czy pojawilo sie cos na ata100 2,5 cala co pobilo Seaga 5400.3 pod wzgledem predkosci/wydajnosci i ciszy? A odnosnie seaga 5400.3 ktora wersja jest najszybsza 80 , 100 czy 120gb? z testwów wynika (jednego screena którego ktoś przedstawił) że hitachi też z prostopadłym zapisem uzyskał lepsza wydajność od seagate Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamerek Opublikowano 4 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Marca 2007 mialem troche do czynienia z hitachi i za ciche to nie byly, moze sie zmieniloi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość hooded man Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 czy to jest prawda ze wszystkie dyski seagate 160gb maja juz zapis prostopadly? Czy to sa dalej konkretne modele? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
belek Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 z testwów wynika (jednego screena którego ktoś przedstawił) że hitachi też z prostopadłym zapisem uzyskał lepsza wydajność od seagateale nie od seagate 7200.1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 6 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2007 porównanie było tylko dysków 5400. porównująć 7200 obu producentów HITACHI wypada znacznie lepiej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 7 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Marca 2007 (edytowane) Czy pojawilo sie cos na ata100 2,5 cala co pobilo Seaga 5400.3 pod wzgledem predkosci/wydajnosci i ciszy? A odnosnie seaga 5400.3 ktora wersja jest najszybsza 80 , 100 czy 120gb? Tak, Samsung M80, teżma zapis prostopadły, jest cichy, ma AAM i nieraz szybszy nie tylko od momentusa 5400.3 ale i od hitachi 7k100. Ostrze na niego zęby, ale nie wiem czy seagate brać czy samsunga. Ten samsung wydaje się naprawde dawać kopa. Na IXBT było, tylko trzeba przetłumaczyć z ruskiego, chyba żektoś zna to się obędzie bez translatora. Edytowane 12 Marca 2007 przez MadafakaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2007 Tak, Samsung M80, teżma zapis prostopadły, jest cichy, ma AAM i nieraz szybszy nie tylko od momentusa 5400.3 ale i od hitachi 7k100. Ostrze na niego zęby, ale nie wiem czy seagate brać czy samsunga. Ten samsung wydaje się naprawde dawać kopa. Na IXBT było,tylkotrzebaprzetłumaczyć z ruskiego, chyba żektoś zna to się obędzie bez translatora. testy? czy tylko słowa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 ale ten samsung to jest na sata czy normalnie ata? nie kazdy ma mozliwosc wpiac sata. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 w dziale Ranking Wydajności Dysków Twardych 2,5" = Wyniki Hd Tach 3.0.1.0 jest ostatni post jest test 7200 hitachi i szcze chyba nie warto dokładać ~200zł do 4MB wydajności więcej :? dodatkowe wady to na pewno większy hałas + temp. czekajmy na 7200 z prostopadłym zapisem (chyba jeszcze nie ma) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 11 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Marca 2007 (edytowane) Ten samsung o którym mówiłem to seria M80, sa różne pojemności ale najlepsza wydaje sie być 80GB - jeden talerz, 2 głowice...cicho chłodno. Na PATA i SATA. Co do testów to tak jak powiedziałem - http://www.ixbt.com/ i jechać po rusku. Tam był tst i wypadł naprawde dobrze, nawet więcej...pokonał seagate 5400.3 a jak do tego dodać AAM to jest naprawde miło. Ciekawe czy ktoś go ma z forum i zrobiłby skan HDtachem. Coraz bardziej mam ochote go kupić, ale narazie kaske trzeba pozbierać. Co do zapisu prostopadłego to napewno kilka dni temu ogłosili takie cudo w 7200 ale ogłosili ale dostepnośc, cena to ruletka. Hitachi i seagate też piszą i zapowiadają ale narazie cisza, nic sie nie dzieje. Czekają aż vista się rozpowszechni i dopiero wtedy zaatakują... Uważam że nie warto brać 7200 bo cena jest nieadektwatna do przyrostu wydajności, wiekszego poboru mocy i ciepła, szumu, większej podatności na uszkodzenie. i tutaj test i to dośc dobry, naprawde dobry serwis - mają więcej porónanych dysków :) orginał dla znających rosyjski http://www.ixbt.com/storage/samsung-m80.shtml a tu translator http://www.online-translator.com dla tych co chcą poczytać po angielsku lub w innym niż orginalnym języku testu. Edytowane 12 Marca 2007 przez MadafakaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
k a m e r e k Opublikowano 14 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Marca 2007 http://www.online-translator.com/url/tran_...p;psubmit2.y=17 samsung czy seagate- ;) znow macie dylemat ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 samsung czy seagate- ;) znow macie dylemat ;)Rozstrzygnął ktoś już ten dylemat? :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GRANDMASTER Opublikowano 18 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Marca 2007 dla mnie zdecydowanie seagate. z czasem może coś się zmieni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość amapi3d Opublikowano 19 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Marca 2007 Ktoś orientuje się może jaki dysk będzie maksymalnie akceptowany przez IBM T21 - obecna 20gb jest wolna i baaaaardzo baaaaaardzo głośna - do śmieci wędruje chyba :-) Chciałbym wydać jak najmniej, liczy sie przede wszystkim cisza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MadafakaR Opublikowano 27 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2007 (edytowane) Rozstrzygnął ktoś już ten dylemat? :DKażdy powie coś innego. Moim zdaniem samsung ale nikt z forum się nie zgłosił kto go ma, niedługo go chyba kupię to powiem czy jest coś warty. Wiele serwisów pokazało że jest naprawde dobry i można go wyciszyć przez AAM czego w seagate nie da się uzyskać. Ktoś orientuje się może jaki dysk będzie maksymalnie akceptowany przez IBM T21 - obecna 20gb jest wolna i baaaaardzo baaaaaardzo głośna - do śmieci wędruje chyba :-) Chciałbym wydać jak najmniej, liczy sie przede wszystkim cisza. Musiałbyś poszukać na forach gdzie ludzie piszą o IBm t21 czy i jakie dyski im wchodziły. Wydaje mi się i to podkeślam że, dysk raczej powinien być rozpoznany, jeżeli już to nie będzie widoczna jego cała wielkość - nie wiem jak w Xp ale w 2k trzeba było mieć jakiś programik który pod windowsem umożliwiał dostęp do całości powierzni. Programik jest o tyle lepszy że nie musisz sie bawić w zmiany rejestru i on sam to robi za ciebie robi. BigLBA czy EnableBigLba. Polecam jednak poczytanie, wstępnie znalzałem że chodzą w t21 dyski 30 i 40GB, więc podane rozwiązanie powinno poskutkować. Edytowane 27 Marca 2007 przez MadafakaR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁapArbuza Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 Witam serdecznie Mam następujące pytanie co wybrać: dysk seagate'a 100gb SATA czy 120gb na ATA ? Czy to jest aż taka wielka różnica ? Pytam bo zamówiłem sobie kadłubka asusa i właśnie do mnie dzwonili że nie mogą w najbliższym czasie ściągnąć tego z SATA i zaproponowali takie rozwiązanie. Nie wiem czy czekać czy zdecydować się na ATA Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azazel85 Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 A będziesz miał możliwość podpięcia tego dysku? Przecież ATA i SATA to zupełnie co innego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ŁapArbuza Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Marca 2007 A będziesz miał możliwość podpięcia tego dysku? Przecież ATA i SATA to zupełnie co innego. Ja bym odebrał działający już laptop ze sklepu. Tylko pytanie czy mam się decydować na taką zamianę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...