Skocz do zawartości
crassx

Agp 2x Zamiast 4x :(

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

mam radeona 9500 i płyte-zabytek ecs k7vza (agp 4x)

problem polega na tym że w biosie mam ustawione agp 4x ale karta jedzie na 2x (sprawdzone w evereście, atitraytools i 3dmark01 - 5kmarks) sprawdziłem już wszystki możliwe kombinacje - zmiana sterów VIA na starsze i najnowsze, starsze i najnowsze catalysty, omegi, zmiana biosu płyty - i NIC nadal to samo :-|

Nie chce formatowac dysku, ale chyba bede zmuszony spróbowac to zrobic - może coś da. :mur:

Ma ktoś jakieś propozycje jak pozbyc się tego problemu??

Z góry thx :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W RivaTuner masz taka opcje zeby wlaczyc tryb agp 4x w starszych chipsetach VIA. Czesto spotykany problem - po prostu wada konstrukcyjna tego układu.

Edytowane przez YogiCK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No zgadzam się z przedmówcami. Miałem taki sam problem z jakąś mobo PcPartner na VIA Apollo 133A. W biosie była funkcja odblokowująca AGP 4X, ale szczerze to po tym zabiegu karta działała mi niestabilnie i zwieszało kompa. Przesiadłem się na Abit'a SA6 ale szczerze mówiąc to to że teraz działa mi bez problemu na AGP 4X nie dało mi więcej punktów w 3Dmark'u. :mur:

A i powiem Ci jeszcze że jak odblokujesz spod biosa AGP to w ati tray tools pewnie będziesz jeszcze musiał wejść w SMART'a i tam przestawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W RivaTuner masz taka opcje zeby wlaczyc tryb agp 4x w starszych chipsetach VIA. Czesto spotykany problem - po prostu wada konstrukcyjna tego układu.

Możesz napisac dokładniej gdzie to włączyc bo nie moge tej opcji znaleźc

Jeśli chodzi o bios to mam włączone 4x oczywiście

Acha w biosie mam jeszcze opcje AGP Driving Control moge ją przestawic z auto na manual i odblokowuje mi się poniżej opcja AGP Driving Value gdzie moge wpisac jakąś wartośc -domyślnie jest DA

Może gdyby z tym pokombinowac to by coś dało.

Jak ktoś się na tym zna niech odpowie bo z tą kartą szału można dostac :angry: kupiłem ją niedawno na allegro i nie jestem pewien może to jej wina że nie chodzi na 4x (jakieś uszkodzenie) :unsure:

Edytowane przez crassx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wejdziesz w RivaTuner to powinienes miec kolo nazwy ukladu karty graficznej taka ikonke - trojkat. Kliknij w nia i wejdz w pierwsza opcje - bodajze "Low-level system settings". Tam na ktorejs z zakladek powinienes miec opcje "Enable AGP 4x for VIA chipsets" czy jakos tak (w tej chwili nie pamietam dokladnej nazwy bo nie mam zadnej mobo na VIA). Wtedy program zrestartuje komputer i po restarcie powinienes miec wlaczone agpe 4x.

Ta opcja zmienia cos w ustawieniach zlacz agp, ale w twoim wypadku nic by to nie dalo. Dotyczyla ta opcja chyba czestotliwosci przesylania sygnalow do agp (latency).

Watpie zeby to byly uszkodzenia karty. Poproboj tej opcji w RivaTuner.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK już mam 4x :)

Musiałem zmienić bity rejestru chipsetu za pomocą WPCREDIT

Tyko jedna rzecz mnie zastanawia, czy wynik ~5k 3dmarków01 to normalny wynik jak na mój sprzęt > duron 800: 256 SDRAM: radeon 9500 128mb 256 bit ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tyko jedna rzecz mnie zastanawia, czy wynik ~5k 3dmarków01 to normalny wynik jak na mój sprzęt > duron 800: 256 SDRAM: radeon 9500 128mb 256 bit ?

Raczej tak, ja przy tym co w sygnaturce mam 4200. Lipton i śmiech na sali

Edytowane przez Intel Inside Qroń

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba powinieneś mieć więcej, na jakich sterownikach robiłeś test?? Jeżeli na najnowszych to zmień na stare będziesz miał dużo wyższy wynik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba powinieneś mieć więcej, na jakich sterownikach robiłeś test?? Jeżeli na najnowszych to zmień na stare będziesz miał dużo wyższy wynik

Kolego czy Ty czasami myślisz? Mi się wydaje, że CHYBA nie :? Jak masz pisać "chyba" to lepiej nie pisz nic. No offence, ale imo zasłużyłeś na te gorzkie słowa :-| Wynik jest jak najbardziej ok, dureń jest skutecznym hamulcem nie tylko dla tego radka, więc wynik jest wporzo :) pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chemiczny ali strasznie zarozumiały jesteś, czasem wydaje mi sie że czujesz sie jak pan tego forum i jesteś wszechwiedzący jesśli chodzi o hardware, pomyślałem tak bo radek 9550 ma więcej w 3d marku 01 więc dziwne wydawało mi sie że 9500 ma tyle, fakt 3d mark 01 jest mocno uzależniony od procka, a duron jest od AMD i nie pownien go w tak dużym stopniu stopować, no ale jak widać skoro Intel Inside Quroń muwi że miał 4200 to wporządku

pozdro i nie musisz od razu takich najazdów robić, bo czasem jak czytam twoje wypoiwedzi to wydaje mi sie że jesteś troche dziwny

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem dziwny :? Może i jestem skoro dwa razy myśle zanim coś napisze, a nie klepie bez sensu aby coś wklepać :-| Dbaj o swoją piaskownice to wszyscy będą się świetnie bawić :D Jeżeli coś pisze głównie opieram się o swoje doświadczenia lub/i testy zamieszczane w necie. A Ty? Wygląda na to, że głównie Ci się coś wydaje i chcesz żeby wydawało się również innym... Jak już pisałem bez urazy fedus, ale nie pierwszy raz czytam takiego posta sygnowanego Twoim nick'iem :wink: Sorry za OT :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

człowieku to i tak wybór minimalistyczny my sie zastanawialiśmy w temacie 9500 nad 9800XL mediona dla tego pana ale ktoś go odwiódł od tej myśli :]

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&showto...dpost&p=2137101

edit: bez przsady jak dołozy 256 ram to może nawet w fear zagra kumpel na athlonie 1,2 grał :] , grał w sensie procek dawał powyżej 30 fps spokojnie :D

Edytowane przez Luk3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak dawanie takiej karty do takiego sprzętu mija sie z celem, do durona 800 i 256 ramu SDR pasuje co najmniej GF 2 MX a nie radek 9500 i jeszcze z 256 bit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Racja ale po co miałbym kupować teraz gorszą karte jak za kilka mięsięcy planuje upgrade i musiałbym znowu zmieniać karte :blink:

Proste i logiczne B), niestety jak widać nie dla wszystkich :wink:

Edytowane przez crassx

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi