Skocz do zawartości
Lancer

Athlon 2400+-czy powrot do AMD?

Rekomendowane odpowiedzi

Dzis popchnalem mojego P4 2,4GHz (marnosc ledwie 3,15MHz mimo jadra C1) i juz mialem jechac po P4 2,8GHz ale zaczalem sie zastanawiac. No wlasnie-czy przypadkiem nie wrocic do AMD. Zastanawiam sie nad AXP2400+ i EPoXik na nForce. Koszt takiego rozwiazania to 1500zl czyli niewiele wiecej niz cena oemowego P4 2,8GHz. Ze zbytkiem mobo nie mam problemu (Asus P4G8X). Pomijam w tym watku kwestie kasy(oczywiscie AMD tansze ale to mniej istotne).

No wlasnie i wszystko rozbija sie o proca. Czy macie jakies linki do tego jak ludzie kreca AXP2400+ tzn jakiej serii szukac. Interesuje mnie osiagniecie 2,5GHz przy Vcore 1,85V i FSB~200MHz (2x512MB Corsair PC3500). Oczywiscie WC wiec o temp. sie nie boje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis popchnalem mojego P4 2,4GHz (marnosc ledwie 3,15MHz mimo jadra C1) i juz mialem jechac po P4 2,8GHz ale zaczalem sie zastanawiac. No wlasnie-czy przypadkiem nie wrocic do AMD. Zastanawiam sie nad AXP2400+ i EPoXik na nForce. Koszt takiego rozwiazania to 1500zl czyli niewiele wiecej niz cena oemowego P4 2,8GHz. Ze zbytkiem mobo nie mam problemu (Asus P4G8X). Pomijam w tym watku kwestie kasy(oczywiscie AMD tansze ale to mniej istotne). 

No wlasnie i wszystko rozbija sie o proca. Czy macie jakies linki do tego jak ludzie kreca AXP2400+ tzn jakiej serii szukac. Interesuje mnie osiagniecie 2,5GHz przy Vcore 1,85V i FSB~200MHz (2x512MB Corsair PC3500). Oczywiscie WC na, wiec o temp. sie nie boje.

Uuuu, no to rzeczywiście marność :D :D :D

Myślę, że spoko powinieneś tyle wyciągnąć. Szukaj T-breda 0,13 na steppingu B0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer XP 2400+ przed wypuszczeniem Tbredów na B0 w niższych modelach te 1.8 i 1.7 zaczynajace sie na JIUXB były teoretycznie najgorzej podkręcającymi sie prockami na B0. Teraz AMD wypuścilo ww cpu + jeszcze dwa modele 2000+ i 2100+ model 2000+ mozemy znaleść w dwóch versjach JIUXB (steeping dedykowany <2400+) i AIUXB(stepping dedykowany >2400+). Duzym hitem była seria AIUHB w prcoesorach 2600+ ludzie puszczali je na ~2.5 , 2.6Ghz! i właśnie procesory XP 2000+ i 2100+ są pordukowany na steepingu AIUHB! czyli 2700+ :). Teraz co bym zrobił :) poszperał po forum z zagranicy gdzie ludzie mają przekręcone dość znacznie 2600+ i 2700+ AIUHB wynalzał sobie dobry tydzien i kupił 2100+ na AIUHB z dobrego tygodnia 8) wtedy to masz wypasa i jeszcze za nieduże pieniądze!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze dla debili którzy będą sie wysmiewać z tego mojego poprzdniego posta. Prosze cie bardzo Lancer :

http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...threadid=159735

poczytaj

AIUHB 0250 :)

Dołączona grafika

pomogłeś mi kiedyś z wyborem Epoxa więc wypadało by odpłacić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"]Diagnoza jest prosta ;] ,AUIHB z 48-51szego tygodnia ,jak net dlugi i szeroki ludzie wyciagaja 2.4-2.6 na niezbyt wyszukanej wodzie.Zreshta ten rekordowy 1700+@2700mhz to seria pokrewna JUIHB 51ty.No i sporo ludzi robi z tych 2100+ AUIHBow 2.4-2.5 na AC!

wałśnie o tym pisze :) ja se chyba sprawie JIUHB 0251

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jeszcze dla debili którzy będą sie wysmiewać z tego mojego poprzdniego posta. Prosze cie bardzo Lancer : 

poczytaj 

Dołączona grafika

OK fajnie dziex. Bede szukal AIUHB :) Tylko troszke chlodzenie tego goscia mnie ostudzilo...Prometia :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj 

Dołączona grafika

OK fajnie dziex. Bede szukal AIUHB :) Tylko troszke chlodzenie tego goscia mnie ostudzilo...Prometia :?

E tam to jest 0,13um rev2 więc tak bradzo sie grzal jeszcze nie bedzie... :)

Dziś mialem okazje JIUHB 251 ale nie wziołem bo chce procek 2003.r :) np 0301 :) taki głupi kaprys moze lepiej sie bedą @ i w ogole serie sie juz rozwiaza konkretnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer żebyś uważał na te z 0301 :) troche mi zaczynają przechodzić ale pozyjemy zobatrzymy :

Yes I have it greeny from newegg 0301 AUIHB and it sucks.. can do 2100mhz at 1.6v so it looks like it has potential but it then takes 1.9v to run 2200mhz and 2.15v to do 2300mhz... also the temp's are out of controll 7-10c over my 2400+.. yes and this is on slk-800, -12c chilled h20... good cheap chip but wont overclock high for crap.. stick with the 0248's

tu masz więcej : http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.p...threadid=160041

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lancer żebyś uważał na te z 0301 :) troche mi zaczynają przechodzić ale pozyjemy zobatrzymy : 

Yes I have it greeny from newegg 0301 AUIHB and it sucks.. can do 2100mhz at 1.6v so it looks like it has potential but it then takes 1.9v to run 2200mhz and 2.15v to do 2300mhz... also the temp's are out of controll 7-10c over my 2400+.. yes and this is on slk-800, -12c chilled h20... good cheap chip but wont overclock high for crap.. stick with the 0248's

tu masz więcej :http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.php?s=&threadid=160041

Ale dalej jest:

In Australia's overclocking forum people have reported very good 0301 processors, so I would not say they are all bad based on one negative experience. Seems the two processors they have tested have both gone over 2600mhz on air. This was just a preliminary test done at the place where they got the processors from, and they should be able to go faster too.

Poprostu trzeba miec szczescie do wybierania CPU. Ja wiem o tym. Procki rozniace sie tylko o 1 nr seryjnym maja inna krecilowsc. To trzeba miec na uwadze, a z moim szczesciem... :?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu masz więcej :http://forum.oc-forums.com/vb/showthread.php?s=&threadid=160041

Ale dalej jest:

In Australia's overclocking forum people have reported very good 0301 processors, so I would not say they are all bad based on one negative experience. Seems the two processors they have tested have both gone over 2600mhz on air. This was just a preliminary test done at the place where they got the processors from, and they should be able to go faster too.

Poprostu trzeba miec szczescie do wybierania CPU. Ja wiem o tym. Procki rozniace sie tylko o 1 nr seryjnym maja inna krecilowsc. To trzeba miec na uwadze, a z moim szczesciem... :?

Lacer jakbym miał sklep czy coś tak jak ty mogłeś selekcjonować procki to bym miał 1.7@2.5Ghz :). Masz warunki to wybieraj... btw. za ile byś załatwił wyselekcjowanego 1.7+ JIUHB?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lacer jakbym miał sklep czy coś tak jak ty mogłeś selekcjonować procki to bym miał 1.7@2.5Ghz :). Masz warunki to wybieraj... btw. za ile byś załatwił wyselekcjowanego 1.7+ JIUHB?

Te procki lowi Rapra. Z nim gadaj on ci moze cos zalatwic, ja nie mam czasu na siedzenie takie ;) Zreszta nie latwo wybrac takiego CPU. Heh tez bym chcial...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...