pwlj Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 (edytowane) Witam. Parę miesięcy temu stanąłem przed koniecznością kupna nolebooka. Kupowany był "na wariata", bo potrzebny był mojej matce na wyjazd. Zakupiłem, chyba z powymienianymi podzespołami, być może trefnego notebooka Fujitsu-Siemens Amilo-A model BFY2601002. Nie wiem czy to A6600, czy A7600, w każdym razie któryś z tych, bo niedawno robiłem flash biosu, który był do tych komputerów. W każdym razie jest tutaj procesor AMD Athlon Mobile 1600+ 1400MHz Thoroughbred A. Everest wskazuje tutaj temperaturę przy prime95 76-80'C (smarowałem dzisiaj AS5). Po wciśnięciu miedzy żeberka radiatora sondy temperaturowej z multimetru UNI-T UT70A miernik pokazuje 55-59'C. CZy możliwe, że mam na procesorze 80'C? Taka temperatura to chyba "troszkę" za duża, co? Edytowane 23 Maja 2006 przez pwlj Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baxxxio Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 Athlony mobilne zawsze byly cieplejsze od p4m. Podam ci wartosci jakie ja obserwuje dla p4m 1.6Ghz Przy malym odciarzeniu 45-49'C.Podczas grania np w NFS procek osiaga temp ponad 70 nawet 75'C.Wiecej grzechow nie pamientam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michu90 Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 A sprawdz temperaturę SpeedFanem :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pwlj Opublikowano 23 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Maja 2006 SpeedFan pokazuje tyle samo, bo niby czemu inaczej? Czujnik to czujnik i innego z kosmosu chyba nie będzie używał... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jotixel Opublikowano 24 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2006 SpeedFan pokazuje tyle samo, bo niby czemu inaczej? Czujnik to czujnik i innego z kosmosu chyba nie będzie używał... Przykladajac czujnik multimetru badasz temperature defacto radiatora i powietrza, gdyz czujnik nie dotyka cala swoja powierzchnia tylko kaloryfera... Zakluceniem staje sie tu mniej nagrzane powietrze. Wiec jest calkowicie normalnym, ze odczyt na multimetrze jest nizszy od odczytu sensora na CPU. Gdyby bylo inaczej, moznaby wysuwac hipoteze na temat sprawnosci sensora w procesorze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...