Skocz do zawartości
Bartoleon

Problem Z Bartonem Xp 2500+ I Gigabyte Ga7n400 Pro2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Włączam dziś kompa i widze, że mam w nim athlona 1100 (11x100mhz) zamiast tak jak zawsze 2500+@3200+(11x200). Moja płyta gigabyte ga7n400 pro2 przestała reagować na zmiane fsb w biosie.Niezależnie od tego na ile fsb ustawie(zmainy usyawień są zapamietywane) to i tak po restarcie komputera mam fsb100. CZy ktoś z was miał podobny problem i jak wam sie wydaje - czy to wina procka czy płyty bo według mnie to chyba płyta się zjebała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie tak sie ustawia po clear c-mos wygląda że ci sie bios resetuje za każdym :blink: razem ale to tylko przypuszczenie : słaba bateria... :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety ale to napewno nie przez to, że wysiada bateria bo jak już pisałem wszystkie zmiany w biosie po restarcie zapamietuje i nie jest tak, żę za każym razem po włączeniu kompa powraca do fabrycznych ustawień tylko nie reaguje wogóle na zmiane fsb niezależnie od tego na ile w biosie se to ustawie to i tak procka ustawia na 11x100. Przełącznik clk switch zezwalający na fsb powyżej 100 mam ustawiony na on tak jak zawsze bo już na wstępie o tym pisałem, że po prostu włączam dziś komputer(nic wczesniej nie zmieniałem w ustawieniach biosu ani zworek) a tu taki problem.

Chyba w końcu oddam płyte do serwisu bo ma jeszcze gwarancje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ustaw go w takim razie na 'off', wlacz kompa, potem wylacz i przelacz clk switch na 'on'. Moze pomoze :wink:

Niestety nic to nie dało nadal to samo czyli brak reakcji na zmiane ustawienia fsb w biosie, ustawia się tylko na 100. Oddam ją do serwisu i niech tam ją naprawią lbo wymienią na coś innego. Biorę się zaraz za skaładanie nowego kompa :D

Edytowane przez Bartoleon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytajac temat na mysl od razu wpadlo mi jedno; przeflashuj biosa i dopiero sprawdź dokladnie, bo jezeli plta na gawrancji to masz luz.. a jak nie. kombinuj ile wlezie.

pozdro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...