Skocz do zawartości
Lesiu

Cooler Master Stacker 830

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :) tak jak w temacie chcialbym zasiegnac opinii o Cooler Master Stacker 830. Moze ktos ja ma i moze powiedziec cos o niej :P jak z halasem itd :D z gory dzieki :)

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ją posiadam i mam o nie bardzo dobre zdanie. PO wzgledem możliwości chłodzenia AC to chyba nie ma lepszej obudowy na świecie - możliwośc instalacji do 9 wentylatorów(teoretycznie bo w praktyce to co najwyżej 8 bo przecież z przodu jakieś napędy muszą być). Obudowa ma modułową budowe tzn prawie wszystko jest odłączalne od reszty lementów np koszyk na twarde dyski, tacka na mobo(montaż na płycie głównej jest możliwy poza obudową) ekstra sprawa. MA bardzo przewiewną konstrukcje i wydawać by się mogło, że wskutek tego jest bardzo głośna lecz w tym przypadku pozory bardzo mylą. Dzięki tej włąśnie otwartej,przewiewnej konstrukcji wszystkie wentylatory można ostawić na nie więcej niż 900 - 1000 obrotów(oczywiście 120 lub nawet 140 z boku) ich skuteczność jest wtedy znakomita przy praktycznie żadnej głośności oczywiście pod warunkiem, że będą to wysokiej jakości wentylatory w których praca samego łożyska przy tak niskich obrotach jest niesłyszalna no ale niewyobrażam sobie aby któś kupując tą obudowe wkłądał do niej jakieś badziewne wiatraki.osobiście polecam bardzo scythe s-flex 1200 Rpm(przy 900 obrotów całkiem dobra wydajność i zero hałasu, praca samego łożyska absolutnie niesłyszalna) tyle że 50zł to cacko kosztuje, no ale jak chcesz wydać na bude 850 czy trochę więcej to przecież chyba nie włożysz do niej byle czego....... . Teraz napiszę o wentylatorach, które są w standardowym wyposażeniu tej budki. Są niezłe ale do takiego scythe s-flex sporo im brakuje. Tylni jest w miare cichy i dość wydajny a przedni na maksymalnych obrotach jest dość głośny ale wystarczy go skręcić do około 900 obrótów i wtedy staje się niesłyszalny i całkiem nieźle wydajny. O ile praca samych wiatraków możę być parktyzcnie niesłyszalna to niestey dużo gozrej ma się sprawa z głośnością twardego dysku. Jego praca w tej budzie jest wyjatkowo bardzo słyszalna dlatego też do tej obudowy należy koniecznie wybrać jakis bardzo cichy twardy napewno nie taki jak mój maxtor. No i sam zasilacz równierz powinien być cichy jeeśli chcesz mieć w tej budzie super wydajny i chichy zestaw. Jakość wykonania stoi na najwyższym poziomie. boczne ścianki mogłyby byc trochę bardziej sztywne ale za to sam szkielet jest super sztywny wykonany z aluminium 2mm. Wizualnie to ogólne wrażęnie psuje nieco fakt, że jeden element - nad drzwiczkami wokół wyprowadzonych portów zewnętrznych i diód jest wykonany z plastkiu mającym imitować aluminium, no ale pzrecież ta obudowa miałą być w 100%aluminiowa. Ale na to z czasem pzrestaje sie zwracać uwage nie razi to aż tak bardzo. Do wad tej budy zaliczam równierz nienajlepsze wykonanie śćianki na bozcne wentylatory. JEst to zrobione z grubego ale niezbyt sztywnego plastiku a powinno być wykonane najlepiej z grubej blachy w obudowie wycenianej na 900 zł. POdsumowując jeśli szukasz obudowy do super wydajnego i pzry tym cichego kompa to ta buda będzie świetnym wyborem. A i jweszce dodam, że jedyne jeszce co bym w niej zmienił to otwory wentylacyjne na górny wyciągający wentylator, powinny być trochę większe bo akurat ten wentyl ma razem z tylnym największe zanczenie dla zapewnienia dobrogo odprowadzania ciepła. Ale jak już pisałem ta obudowa ma i tak chyba najlepsze możliwości chłodzenia AC.

Edytowane przez Bartoleon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprę przedmówce. Do AC nadaje się bardzo, do WC nie nadaje się wogóle ze względu że jest mała. Jakość wykonania OK, gdyby nie ten plastikowy element....

Wątpliwośc budzi równiez "wsuwanie" bocznych ścianek - nie jest to takie banalne, i troche skrzypi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta buda to taki BIG MIDI TOWER...

tzn w środku nie ma tyle miejsca na graty co big tower a na zwenątrz jest spora... mozna zamontowac spoo napędów etc...

Fanderki też świetnie nadają się do tej obudowy ...

Mankamentem jak za taką bude jest to że wentyle dodawane są tylko na MOLEX'a, jak za taką cenę powinny być 3 pin... Zwłaszcza że CM ma dobre wentyle 120mm w swojej ofercie a ceny i tak by to nie zmieniło ...

Otwieranie dzwiczek faktycznie nie należy do najprostszych ale za to nie drgają co w budzie za taką kasę chyba wszystkich doprowadziło by do szaleństwa ...

Od siebie dodam że tacka płyty głównej demontowana jest najłatwiej ze wszystkich spotkanych do tej pory podobnych tacek, ma szyny plastykowe tłumiące drgania i ułatwiające jej wysuwanie/wsuwanie.

Montaż napędów ODD jest MEGA PROSTY I PRZYJEMNY i zajmuje dosłownie 30s (z czego 20s to otwieranie obudowy :D )

Oprócz tego przycisk reset jest dobrze zabezpieczony i nie ma opcji żeby go wcisnąć przypadkowo.

Rekordem świata są dwa pionowe porty USB na górnym-przodzie obudowy (na przedniej-górze, w poziomie są jeszcze 2x USB, FireWire + Mic + Audio)

Ułatwia to bardzo podłączanie PEN'a (FleshDrive), aparatu cyfrowego, pada do gry, kierownicy czy czegokolwiek innego co nie stoji na stałe w swoim miejscu a musi być w pobliżu kompa :]

Obudowa od środka ma jeszcze malutką siateczkę dzięki której kurz nie wpada do środka (wszedzie tam gdzie są dziurki) i łatwo się to czyści...

Podsumowywując: Gdyby nie cena (i czasem wymiary) tą bude miało by 51% ludzi na świecie :]

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprę przedmówce. Do AC nadaje się bardzo, do WC nie nadaje się wogóle ze względu że jest mała. Jakość wykonania OK, gdyby nie ten plastikowy element....

Wątpliwośc budzi równiez "wsuwanie" bocznych ścianek - nie jest to takie banalne, i troche skrzypi.

......??

z większością opinii się zgodzę

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bzdury,Raptora miałem w tzw. standardowej budzie(przykrecony do blachy z obu stron) i trzeszczał niemiłosiernie.W tej chwili dyski zawieszone sa w spec. koszu ktory jest amortyzowany przez 4 spore gumy i Raptor raptownie zamilkł(jeżeli można tak powiedziec ) jest słyszalny ale to tylko mruczenie "kociaka" ;)

tak czytam te posty i nie wiem czy poniektorzy mają tą bude czy tylko przepisują recki z zagranicznych forum-ów..........................

Edytowane przez Racuch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale o so chosi ?

O kim mowa ?:)

Zróbmy test: odpowiedzi przyjmuje na PW :]

Pytanie: Ile dziurek montażowych jest od wyłu tacki na płytę główną ???

( dla ułatwienia dodam że kartka wkładana od przodu zasłania dziurki pod mobo Xeon'a więc wszystkich nie widać :] )

BUAHAHHA

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

letrev: no przecież się niebędziecie kłocić :) - każdy ma dość subiektywne odczucia jeśli chodzi o hałas [co zależy tez od zestawu] i zdaję sobie z tego sprawę zadając takie pytania.

Własnie się zastanawiam nad wyborem obudowy i jeśli kupię Stackera to chyba wczęsniejszy model - ta 830 za droga, ale jeszcze się waham między Stackerem a Antkiem p180; swoją drogą cholernie trudno wybrać dobrą obudowę na lata.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nonamer masz racje... trudno wybrac cos fajnego... na poczatku myslalem o zrobieniu samemu wlasnej na wzor tego stackera... ale watpie zeby mi wyszla... :( wiec chyba zaczne zbierac kase.... no i w miedzyczasie stanieje :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

......??

z większością opinii się zgodzę

No w porównaniu do 810 to się moim zdaniem nienadaje, bo jest poprostu ciasno. Nie wiem jak Ty,ale u mnie przód od góry do dołu jest zapchany, nie widzę wolnego miejsca gdzie można by do środka włożyć np. pompkę ?

A ogólnie to miejsca w środku jest chyba mniej niż w Chieftecu LCX gdyby zmierzyć...

--

Przy okazji spytam - obie moje 830 mają "zmatowiony" ten srebrny obleśny plastik u góry odbudowy. Zmatowiony bowiem wytłoczka z tej twardej plastiko-gąbki przyklejonej do kartonu od góry moim zdaniem poprostu była za ciasna. Wy tez tak macie czy tylko moimi paczkami kurier rzucał ?

I druga sprawa - te klipsy do szybkiego mocowania ODD - u mnie to zupełnie nie zdało egzaminu :( Jak napęd chodzi to pięknie wszystko wibruje, więc je zdjąłem i śrubkami ładnie wszystko przykreciłem i jest OK.

Znowu mam pecha czy to taka tandetka u każdego ? :)

Edytowane przez pmp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No w porównaniu do 810 to się moim zdaniem nienadaje, bo jest poprostu ciasno. Nie wiem jak Ty,ale u mnie przód od góry do dołu jest zapchany, nie widzę wolnego miejsca gdzie można by do środka włożyć np. pompkę ?

A ogólnie to miejsca w środku jest chyba mniej niż w Chieftecu LCX gdyby zmierzyć...

--

Przy okazji spytam - obie moje 830 mają "zmatowiony" ten srebrny obleśny plastik u góry odbudowy. Zmatowiony bowiem wytłoczka z tej twardej plastiko-gąbki przyklejonej do kartonu od góry moim zdaniem poprostu była za ciasna. Wy tez tak macie czy tylko moimi paczkami kurier rzucał ?

I druga sprawa - te klipsy do szybkiego mocowania ODD - u mnie to zupełnie nie zdało egzaminu :( Jak napęd chodzi to pięknie wszystko wibruje, więc je zdjąłem i śrubkami ładnie wszystko przykreciłem i jest OK.

U mnie ten tandetny palstik jest z połyskeim, tak że daleka wygląda jak aluminium. No umnie też wibruje gdy napęd chodzi a mam go przymocowanego tymi klipsami, mnie to nie pszeszkadza bo przecież cały czas nie pracuje jedynie przy instalacji czegoś z płyty czy kopiowaniu na nią. A teraz ja mam pytanie do ciebie - czy u ciebie twardy pzrenosi na tą bude wibracje tzn czy odzczuwasz dragania gdy ją dotkniesz bo u mnie są i napewno od twardego bo poprzez kolejne odłączanie pozostałych urządzeń doszłem do tego, że to napewno od twardego(wogóle musze go wymienić bo jest powolny,strasznie się grzeje i okropnie syczy - taki właśnie jest mój maxtor)

Edytowane przez Bartoleon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

--

looknij w mój opis(WUCE RACUCHA) ,nie wiem z czym masz problem jezeli chodzi o miejsce na pompke itp.??

plastik jest nienaruszony,co do mnapędów to bardzo dziwne rzeczy opowiadasz??

zapodaj fotkę co i jak masz poukładane w budzie i wtedy mozemy podyskutować

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bartoleon - nie, z dyskami żadnych problemów nie mam. Dziwie się że coś Ci brzęczy, wszak niebieskie gumki powinny to wyeliminować ?

Racuch: ok, zrobię zdjęcie i wyedtuje posta, bo nadal upieram sie że jest ciasno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO ta buda jakos wyglada tak... przynajmniej dla mnie bezplciowo, po prostu nie podoba mi sie, choc wiem, ze o gustach sie nie dyskutuje. z pierwszym stackerem chetnie bym sie umowil na blizsze spotkanie i to w dowolnym kolorze, bo pasowc mi bedzie albo do srodka kiery i gory myszki lub bo zewnatrz kola i dolu myszy ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odswieze temat :)

Mam pytanko do wlascicieli tej budy. Ma ktos na przodzie zamontowana chlodnice bix2 ( chodzi mi o wielkosc ) ?

Jesli tak to ile jeszcze miejsca zostalo na napedy etc.

Osobiscie planuje przesiadke na stackera 830 black - ale nie wiem czy dam rade upchac to co mam w swoim TT Armor.

Modow prosze o nie zamykanie tematu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi