Skocz do zawartości
ptasiaok

Am2.mam 2 Patyki Na Kompa. Iść Teraz W 939 Czy Poczekać Na Am2

Rekomendowane odpowiedzi

Kup AM2, nie czekaj na conora. A jesli masz juz czekac to poczekaj na K8L albo K9, a na ten czas mozesz sobie kupic cos na 939 (ostatnio tanieje, a nie jest takie złe). no i ddr1 tańsze i wydajnościowo niewiele gorsze od ddr2(a czasami nawet lepsze). :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z procami na AM2 są niezłe jaja - nigdzie ich nie można dostać (i nie mówie tu o Polsce bo to żadna nowość..) ponoć AMD ma jakiś poślizg i dostawy opóźnione są o jakieś 3 tygodnie (dowiedziałem się tego od jednego z najwiekszych dystrybutorów tych proców w europie)

AM2 jest bardzo uniwersalnym socketem. ceny płyt wahają się od 300 do 800 zł. procesory bedą kosztować nawet pinizej 300 zł. ja skłaniałbym się własnie ku tej platformie (juz to robie zresztą ;) )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AM2 jest bardzo uniwersalnym socketem. ceny płyt wahają się od 300 do 800 zł. procesory bedą kosztować nawet pinizej 300 zł. ja skłaniałbym się własnie ku tej platformie (juz to robie zresztą ;) )

a taki procek za 300zl do którego z obecnie dostepnych 939 mozna przyrownac?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy semprony na AM2 będą miały dual channel (bo sempy na 754 np. nie miały DC)

Socket 754 nie mial duala niezaleznie czy byl to sempron czy athlon. Semprony na 939 jak i wszystkie proce na tym sockecie maja DC podobnie jest z AM2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem jeżeli chcesz AMD to AM2.

Jeżeli masz starego kompa (np.K7) to lepiej od razu wskoczyć na AM2 niż pakować się teraz w 939...

Jeżeli natomiast masz 754/939 to bez sensu jest przesiadka na AM2 ...

No chyba że chcesz mieć najwydajniejszą z wydajnych maszyn i cena nie gra roli to polecam ATHLON'a 64 FX-62 :D

Cena ~5400zł :)

Edytowane przez letrev

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam podobny dylemat: obecnie posiadam starego Celerona [o resztę zestwu nawet nie pytajcie] i chciałoby się coś nowego; poczekałem na am2 i:

1. jej osiągi nie powalają - wzrost niewielki a niekiedy spadek w stosunku do 939;

2. dopiero co się pojawiła to i się zwyczajnie przepłaci - imho tu się dopiero traci kasę;

3. kupując teraz kupujesz zasadniczo w ciemno - nie wiadomo wiele o podatności na o/c poszczególnych procesorów, jakości płyt, itp.- trzeba czekać;

na 939:

1. składniki znane - wiadomo co jak chodzi - to jest główny +;

2. am2 przyszłościowa ? - jasne jak ktoś odczuwa potrzebę posiadania najnowszych rozwiązań i podnieca się uzyskaniem iluś tam pkt więcej w jakimś tam teście to tak, mnie chodzi o o wydajność głównie w grach [to najbardziej wymagająca rzecz jaką robię na domowym sprzęcie, a jakieś pcmarki czy cuś takiego to mi zwisa] - tu am2 spisuje się gorzej, chyba to wina ddr2 ? [nie jestem specjalistą to nie będę się kłócił];

3. 939 szybko nie zniknie - teraz kupić porządnego 1-rdzeniowca, w przyszłym roku dwu to nie będzie problem [i to nówkę a nie z allegro], zgodnie z planami amd opterony na 939 będa produkowane do 2008 roku; tak więc kupując nawet teraz 939 to spokojnie zestaw [proc+płyta+pamięci] powinien mi wystarczyć na dwa lata - gdzie tu tracę kasę ?

4. wyklaruje się sytuacja z conore [no chyba że ktoś 'musi' ją kupić od razu w lipcu i jarać sie testami] i k8l, potem się jeszcze okaże że conore łoi .... am2 albo k8l conore.

Podsumowywując moje wywody: kupowanie zestawu na 939 nie jest chyba takim złym pomysłem - a jego przejściowość może potrwać długo.

Mam jeszcze pytanie: ktoś wie czy k8l będzie pod am2 czy pod inną podstawkę ?

Edytowane przez Nonamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho nie warto na peno teraz kupować AM2. Są to stracone pieniądze. Za tą cenę ma się kompa na s939, a najważniejsze -wie się co ma. Ile dany podzespół jest w stanie pokazać i wyciągnąć.. Na AM@ widzieliśmy na pclab, że przyrostu wydajności nie ma praktycznie żadnego. Jedynie można czekać na Conroe- z tym się zgadzam. Lecz jeśli już kotś teraz chce mieć kkompa to tylko s939. za jakiej 2 tygodnie to cena X2 (dwurdzeniowe s939) będzie bardzo, bardzo przystępna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie teraz inwestycja w AM2 jest w pełni uzasadniona. A s939? Wydajność taka sama, ale na ten socket nie powstanie juz zaden procesor nowej generacji. Co więcej możliwość upgrade'u już na starcie jest wyjątkowo niska. Mając s939 przesiadka teraz NIE MA SENSU. Ale kupując nową platformę uważam to jako dużo lepsze wyjście. No chyba, że mamy już pamięci DDR bądź inny podzespół :wink:

BTW z kupnem AM2 trzeba się wstrzymać z miesiąc... bo i tak nic nie jest teraz dostępne :-P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie mam podobny dylemat: obecnie posiadam starego Celerona [o resztę zestwu nawet nie pytajcie] i chciałoby się coś nowego; poczekałem na am2 i:

1. jej osiągi nie powalają - wzrost niewielki a niekiedy spadek w stosunku do 939;

2. dopiero co się pojawiła to i się zwyczajnie przepłaci - imho tu się dopiero traci kasę;

3. kupując teraz kupujesz zasadniczo w ciemno - nie wiadomo wiele o podatności na o/c poszczególnych procesorów, jakości płyt, itp.- trzeba czekać;

Nie powalają ale na 939 nie kupisz K8L za rok + teraz za AM2 przepłacisz 100zł a za procka na s939 który teraz stoji po 500 nie weźmiesz nawet 200...

na 939:

1. składniki znane - wiadomo co jak chodzi - to jest główny +;

2. am2 przyszłościowa ? - jasne jak ktoś odczuwa potrzebę posiadania najnowszych rozwiązań i podnieca się uzyskaniem iluś tam pkt więcej w jakimś tam teście to tak, mnie chodzi o o wydajność głównie w grach [to najbardziej wymagająca rzecz jaką robię na domowym sprzęcie, a jakieś pcmarki czy cuś takiego to mi zwisa] - tu am2 spisuje się gorzej, chyba to wina ddr2 ? [nie jestem specjalistą to nie będę się kłócił];

Ciekawa teoria ale...

Na AM2 kupisz teraz Semprona 2800+/3000+ i wydasz 300zł i możesz śmiało czekać bez większego stresu na "HITY". Jak teraz kupisz "HIT" 939 to:

1) wydasz więcej kasy niż na AM2

2) zostajesz na starej platformie

3. 939 szybko nie zniknie - teraz kupić porządnego 1-rdzeniowca, w przyszłym roku dwu to nie będzie problem [i to nówkę a nie z allegro], zgodnie z planami amd opterony na 939 będa produkowane do 2008 roku; tak więc kupując nawet teraz 939 to spokojnie zestaw [proc+płyta+pamięci] powinien mi wystarczyć na dwa lata - gdzie tu tracę kasę ?

939 znika z końcem tego roku + nie wyjdzie na ten socket już żaden nowy procesor...

4. wyklaruje się sytuacja z conore [no chyba że ktoś 'musi' ją kupić od razu w lipcu i jarać sie testami] i k8l, potem się jeszcze okaże że conore łoi .... am2 albo k8l conore.

Po conroe będzie Pentium 5 , a po nim za 5 miesięcy Intel Core Four - tak można czekać w nieskończoność...

Podsumowywując moje wywody: kupowanie zestawu na 939 nie jest chyba takim złym pomysłem - a jego przejściowość może potrwać długo.

Mam jeszcze pytanie: ktoś wie czy k8l będzie pod am2 czy pod inną podstawkę ?

Zakup platformy na 939 jest raczej srednim pomysłem jak dla mnie w obecjen sytuacji a na pewno ZŁYM jeżeli ktoś kupuje tą podstawkę jako zupełnie nowy PC.

K8L ma być na AM2...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powalają ale na 939 nie kupisz K8L za rok + teraz za AM2 przepłacisz 100zł a za procka na s939 który teraz stoji po 500 nie weźmiesz nawet 200...

Ciekawa teoria ale...

Na AM2 kupisz teraz Semprona 2800+/3000+ i wydasz 300zł i możesz śmiało czekać bez większego stresu na "HITY". Jak teraz kupisz "HIT" 939 to:

1) wydasz więcej kasy niż na AM2

2) zostajesz na starej platformie

939 znika z końcem tego roku + nie wyjdzie na ten socket już żaden nowy procesor...

Po conroe będzie Pentium 5 , a po nim za 5 miesięcy Intel Core Four - tak można czekać w nieskończoność...

Zakup platformy na 939 jest raczej srednim pomysłem jak dla mnie w obecjen sytuacji a na pewno ZŁYM jeżeli ktoś kupuje tą podstawkę jako zupełnie nowy PC.

K8L ma być na AM2...

Masz sporo racji ale:

1. Kupowanie Semprona pod am2 teraz ? - dla mnie raczej mija się z celem, no chyba że to byłyby jakieś selekty czy cuś takiego, inaczej wiele na tym nie zdziałam;

2. Nie ma żadnej gwarancji, że obecnie dostępne płyty będą dobrze działały z k8l czy czymś innym;

3. Patrząc na płyty na 939 można z dużym prawdopodobieństwem twierdzić, że jakieś DFI LP od razu się nie pojawi - mobo trzeba będzie zmieniać [o ile ktoś będzie chciał coś ze sprzętu wycisnąć] - nowe rewizje płyt, nowe modele;

4. Jak dla mnie to kupując teraz am2 w zasadzie oszczędzam tylko na pamięciach w porównaniu gdybym kupił 939 [chyba żę będę miał duuuuże szczęście do płyty];

5. 939 nie zniknie z końcem tego roku - opterony na 939 mają być wg planów produkowane do połowy 2008.

Zwyczajnie nie wiem co z tym fantem zrobić.

I teraz najważniejsze:

http://www.dzikie.net/index.php?news=4188

http://newsroom.gery.pl/notka,9820.html

trochę się pogubiłem: czyżby w 2008 nowa podstawka dla 4rdzeniowców do domu ? a teraz w lipcu x2 dla am2 i x2 dla innej podstawki ?

Edytowane przez Nonamer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w 2008 to już mogą być ponadplanowe 6cio rdzeniówki itp :D wszystko sie moze zdarzyć :)

moze wymyślą też inną technike i wystarczy 1 ultra wydajny rdzeń :)

nie ma co sie squpiać na odległej przyszłosci :D :D :D :D

co do spadków cen - ja pod koniec roku ubiegłego kupiłem to co w podpisie (bez lcd) za 3300zł :)

dziś bym to dostał za jakieś 1,8k zł :)

Edytowane przez Chemik16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi