Skocz do zawartości
Piterix

Amplituner + Sb Audigy = Dts, Ac3, Ogólnie 5.1 W Spdif

Rekomendowane odpowiedzi

Problem jest taki.

Mam: Amplituner Yamaha 457 (dekoduje DTS), mam kartę SP Audigy. Dzwięk wysyłam kablem SPDIF do ampla. CHCĘ MIEĆ DŹWIĘK 5.1 a mam problemy:

1. W DVD jest dźwięk 5.1, amplituner rozpoznaje 5.1 jest OK i w plikach *.ac3 też jest 5.1.

2. W AVI z dźwiękiem AC3 (5.1 - np specjalne testy) dźwięk jest stereo...

3. W MP3 to samo - mp3 jest testem dźwięku 5.1 a na amplitunerze stereo...

4. DTS - płytka audio w formacie DTS - w amplitunerze albo nic nie słychać, albo słychać szum, albo (po licznych kombinacjach) stereo...

POMOCY !!! :mur:

Ps. WIEM, ŻE BYŁO - ale żadne z rozwiązań mi nie pomogło dlatego piszę. Mam kodek AC3 w mixerze wyłączony, włączone SPIDF, w playerach włączone SPDIF, teoretycznie powinno działać, a nie działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, ze SPDIF Passthrough zrobione w panelu kontrolnym Audigy?

Z DTS bedzie problem, bo Audigy tego nie dekoduje. Mozesz sprobowac modowanych sterownikow od Audigy4, z tego co pamietam maja one obsluge DTS.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...

Z DTS bedzie problem, bo Audigy tego nie dekoduje...

Nikt tego do niej nie wymaga :? Zadaniem karty jest wysłanie zakodowanego sygnału kablem do amplitunera, jak działało u mnie na sblive to u Ciebie imo tym bardziej powinno :-| Nie miałem audigy ale... :-| pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zadaniem karty jest wysłanie zakodowanego sygnału kablem do amplitunera, jak działało u mnie na sblive to u Ciebie imo tym bardziej powinno :-| Nie miałem audigy ale... :-| pozdro

Zgadzam się w 100% - ale nie działa... tzn. działa tak jak to opisałem wyżej. Używająć nowego Power DVD mogę odkodować DTS i działa analogowo na pierdziawkach creativa... a ja chcę wysłać sygnał przez SPDIF !! - jak to zrobić ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie na sblive miałem takie coś, że sygnał AC3 i DTS amplituner rozpoznawał TYLKO jak sygnał pobierałem z karty (tam jest jack stereo jako spdif) tylko z lewego kanału :? Na prawym dźwięk był, ale o AC3 i DTS'ie mogłem zapomnieć, stereo only :sad: Nie wiem ocb, ale pokombinuj u siebie :wink: pozdro

EDIT

Nie wiem jak wygląda sprawa ze sterami do Audigy i jak wygląda panel kontrolny, ale jak masz opcję w settings w mixerze to opcja "AC3 decode" MUSI być odznaczona, żeby amplituner dostał prawidłowy sygnał. Tak mam na sblive, więc może jest podobnie u Ciebie :roll:

Edytowane przez chemiczny_ali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U siebie na sblive miałem takie coś, że sygnał AC3 i DTS amplituner rozpoznawał TYLKO jak sygnał pobierałem z karty (tam jest jack stereo jako spdif) tylko z lewego kanału :? Na prawym dźwięk był, ale o AC3 i DTS'ie mogłem zapomnieć, stereo only :sad: Nie wiem ocb, ale pokombinuj u siebie :wink: pozdro

... jak masz opcję w settings w mixerze to opcja "AC3 decode" MUSI być odznaczona, żeby amplituner dostał prawidłowy sygnał.

Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym lewym i prawym kanałem - ja mam normalnie kupiony kabel SPDIF z jednej stronie chinch, a z drugiej mały jack, i tak podłączam.

W mixerze mam AC3 decode oczywiście odznaczone.

PROSZĘ O DALSZE RADY, SUGESTIE, COKOLWIEK...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to masz specjalny kabel. Ale chodzi o wyjście z karty SPDIF, jest to zwykły mini jack który ma kanał lewy i prawy, Twój kabel zapewne bierze sygnał z jednego kanału i dźwięk jest, ale pytanie brzmi z którego?

Najlepiej weź zobacz kabel mini jack>>2 x chinch taki Dołączona grafika

i jak podłączysz to próbuj raz z jednym chinch'em raz z drugim, u mnie wyszło, że poprawny sygnał daje kanał lewy :) Mam nadzieje, że nie namieszałem zbytnio :wink: pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ali, krecisz ;) Na Allegro mozna spokojnie kupic kabel, ktory z jednej strony ma minijacka MONO (z jedna poprzeczna kreska na wtyczce), a z drugiej jednego chincha.

No właśnie i tu może być problem :-| bo chyba Piterix ma taki kabel, niech sprawdzi z innym kablem(stereo), aby obalić/potwierdzić moją teorię :D pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem jest taki.

Mam: Amplituner Yamaha 457 (dekoduje DTS), mam kartę SP Audigy. Dzwięk wysyłam kablem SPDIF do ampla. CHCĘ MIEĆ DŹWIĘK 5.1 a mam problemy:

1. W DVD jest dźwięk 5.1, amplituner rozpoznaje 5.1 jest OK i w plikach *.ac3 też jest 5.1.

2. W AVI z dźwiękiem AC3 (5.1 - np specjalne testy) dźwięk jest stereo...

3. W MP3 to samo - mp3 jest testem dźwięku 5.1 a na amplitunerze stereo...

4. DTS - płytka audio w formacie DTS - w amplitunerze albo nic nie słychać, albo słychać szum, albo (po licznych kombinacjach) stereo...

POMOCY !!! :mur:

Ps. WIEM, ŻE BYŁO - ale żadne z rozwiązań mi nie pomogło dlatego piszę. Mam kodek AC3 w mixerze wyłączony, włączone SPIDF, w playerach włączone SPDIF, teoretycznie powinno działać, a nie działa.

Mam jedno pytanie czy masz wylaczone softwerowy dekoder creativa we wlasciwosciach karty ?

Orginalnie jest wlaczony.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi