Skocz do zawartości
m40

Problem Z Kingmax Hardcore Przy Podkręcaniu Procesora

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z podkręcaniem. Na co dzień działam na mobo Epox 9NDA3+ Ultra, Athlonie 64 Venice 3000+@2300MHz i pamięciach TwinMos 1GB (2x512 Dual) 210MHz (420MHz)

Pamięci TwinMos zatrzymują mój OC więc kupiłem Kingmaxy Hardcore DDR 500 (2x512) na złotym laminacie – zdjęcie pod tekstem.

W czym problem, otóż Kingmaxy działają jedynie wtedy gdy CPU i HTT pracuje na ustawieniach fabrycznych, czyli A64 3000+@1800MHz, HTT 200MHz, RAM DDR500@250MHz oraz w jednym przypadku na podkręconych ustawieniach A64 3000+@2300MHz, HTT 256MHz, RAM 210MHz – problemy zaczynają się gdy chcę uruchomić komputer np. na HTT 288 mnożniku 8x i RAM na 230MHz czy na HTT 250 mnożniku 9x i RAM 250MHz nie jest to raczej problem płyty ani procesora ponieważ testowane były one na wyższych ustawieniach i wszystko chodziło OK. timmingi na pamięciach cały czas fabryczne, próbowałem też podnosić napięcie ram do 2,8V (więcej nie mogę) i procesora 1,39V + 0,05V, mnożnik HT odpowiednio skalowany do HTT. Wynika z tego że Ramy nie pójdą wyżej niż 210MHz wraz z podkręconym procesorem, lub przy wysokim HTT, dlaczego?

Dołączona grafika

Edytowane przez m40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz w tym że płyta idzie na HTT 300 (może i więcej) więc wyrabia się, procesor na standardowym napięciu na 9x300 też się wyrabia, razem z moimi TwinMosami na dzielniku 133 co w rezultacie daje 200MHz dla pamięci. Czy możliwe że mimo wszystko kontroler w procu może byc do bani i nie będzie współpracował gdy jest podkręcony z żadną DDR500 na więcej niż 220MHz czy może to wina tego że ponoć ten typ płyty głównej nie lubi się z pamięciami na kościach Hynix (bo chyba na tych są te Kingmaxy). Jak ma się sprawa nie lubienia Hynixów na Epoxach opartych o chipset NF4? bo możliwe że w niedługim czasie zmienię płytę i chcę się dowiedzieć czy trzymać pamięci czy nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja ma epoxa npa7i na nf4x i u mnie te pamiatki ida 2,5-3-3-6@500mhz. Obecnie ostatni timing dalem na 8, bo jest lekko wydajniejszy. Wszystkie testy przechodza bezproblemowo. Plyta sie pewnie gryzie w jakis sposob z pamiecami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi