Skocz do zawartości
Jose Morales

Czy Przejść Na S939?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój obecny sprzęt:

NF7-S rev2

Barton @3200+

2x512 MB

R 9800Pro (256MB 256Bit)

Miałem zamiar zwiększyć wydajność komputera w grach poprzez zmianę grafiki, ale ostatnio nawala mi mobo. W związku z tym zastanawiam się czy nie warto byłoby przejść na s939. Planowałem zakup mobo, venice (jakiegoś selekta 3k+) i grafiki na poziomie (czyt. w cenie) X1800GTO). Jednak zastanawiam się, czy jeżeli bym jeszcze pozostał przy skt A, a zmienił jedynie mobo i grafikę (o podobnej wydajności) to zysk mocy będzie podobny?

Poradźcie co zrobić? Czy zostać przy sktA, zaoszczędzić sporo kasy i poczekać, aż AM2 się upowszechni, czy zmieniać platformę na s939? Jeżeli pozostać, to jaką mobo i grafikę (600-800zł za samą kartę) wybrać?

Dzięki za wszelkie sugestie i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skok wydajnościowy będzie potężny przy pójściu na 939, ale jeśli testy am2 potwierdzą się, to s939 jest lepsze od am2. Niektórzy twierdzą, że dobrze jest czekać, ze względy na ceny, które zapewne zmienią się z dnia na dzień jak wyjdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według mnie nie warto od razu przechodzić na AM2 ponieważ już w lipcu nadejdzie intel conroe a jego wydajnośc będzie prwdopodobnie miażdząca względem konkurencji. Uważam, że wobec tego to najlepiej poczekać nawet rok aż ceny tych nowych procków nieco spadną i na dobre sprawdzone płyty główne do nich a na czas oczekiwania na to proponuje przesiadke na taki tani konfig przejściowy na s939 -asrock dual sata(będziesz mógł na początku działać na niej z radkiem 9800 a z czasem możesz kupić coś lepszego na pci-e), sempron 3000+ (za 330 udało mi się niedawno wylicytować na allegro selekta który na moim asrock duala sata idzie bezproblemu na 2,5Ghz przy 1,4v) no i tyle.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość h2opolomatti

Według mnie nie warto od razu przechodzić na AM2 ponieważ już w lipcu nadejdzie intel conroe a jego wydajnośc będzie prwdopodobnie miażdząca względem konkurencji. Uważam, że wobec tego to najlepiej poczekać nawet rok aż ceny tych nowych procków nieco spadną i na dobre sprawdzone płyty główne do nich a na czas oczekiwania na to proponuje przesiadke na taki tani konfig przejściowy na s939 -asrock dual sata(będziesz mógł na początku działać na niej z radkiem 9800 a z czasem możesz kupić coś lepszego na pci-e), sempron 3000+ (za 330 udało mi się niedawno wylicytować na allegro selekta który na moim asrock duala sata idzie bezproblemu na 2,5Ghz przy 1,4v) no i tyle.

Popieram

w sumie Jose Morales masz dobry sprzet. Poczekaj az bd taniej nie pozalujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm no nie wiem czy warto az tak dlugo czekac. Zmienilem r9700 na 7600gt i skok wydajnosci jest ogromny. W zasadzie to jesli masz teraz dobre pamieci to bierz 939 bedziesz mial jakies 2 lata spokoju. Do tego teraz sporo osob sprzedaje dobrze krecace sie procesory pod s939.

A na am2 nie ma tanich modeli 3000/3200+ (beda dopiero za jakis czas) no i na razie jeszcze maly wybor plyt glownych.

No chyba , ze chcialbys dolaczyc do ciemnej strony mocy i kupic intela wtedy tez bedziesz mial DDR2 jak na am2 :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi