Skocz do zawartości
Vieri

Stosunek Fsb/pci

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec plyta jest na kt400 wiec zablokowanego agp i pci nie masz.

czytales wogole instrukcje do tej plyty?

musisz sie trzymac jak najblizej tych wartosci pci-33MHz, agp-66Mhz.

dzielnik ustawiasz w biosie(jesli masz taka mozliwosc) przy ustawieniu magistrali np 100MHz dzielnik PCI powinien wynosic 1/3, dla 133MHz 1/4 itd.

Edytowane przez greg505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzielnik- funkcja biosu (czy jak to inaczej nazwać) która przy zwiększaniu fsb co "jakiś czas" przywraca standardowe takty pci/agp, np:

100mhz- dzielnik 1/3

133mhz- dzielnik 1/4

166mhz- dzielnik 1/5

czyli np przy fsb 165mhz mamy wysokie takty pci/agp (nie chce mi się liczyć jakie) a przy 166mhz "zaskakuje" dzielnik 1/5 i takty pci/agp są standardowe (33/66mhz)- oczywista jeśli dana płyta posiada taki dzielnik.

W kwesti chipsetu via zatrzymałem się na etapie kt266A- ta miała max dzielnik 1/4- nowsze via mają więcej- kt333- 1/5, kt400- 1/6. Chyba tak to było- najnowsze via mają już chyba zablokowane takty pci/agp (tak mi się zdawa- nie jestem na bierząco).

Edytowane przez mechl!n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

żebyśmy wiedzieli jaki masz na niej procesor to byłoby łatwiej stwierdzić jaki masz dzeilnik, a czy w tej płycie jest możliwość zablokowania to nie wiem

pci = 33 mhz, agp = 66 mhz

Teoretycznie bezpieczna granica to 40 i 80 (agp powinno wytrzymać ok 88, a pci 42 ale nikt nie da żadnej gwarancji ze nie padnie), u mnie nie wstaje tryb 3D jak mam 80 mhz na agp, u innych może wysiadać pci już przy 35, a u jeszcze innych może padać dysk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kt400 nie ma blokady pci/agp, a najwiekszy mozliwy dzielnik to 5. Podaj jeszcze na jakim fsb chodzi twoj cpu i bedzie jasne jaki masz dzielnik ustawiony, albo prosciej zainstaluj sobie Sandre i tam w info mobo pisze aktualna czestotliwosc pci oraz dzielnik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właściwie to nie moja płyta a kumpla, nie ma neta a ja za bardzo też neiwiem jak to jest więc pytałem. Ma sempa 2600 na fsb 166 teraz ma niby podniesione do 190. Byłem u niego i nie mozna tak jak piszecie zmienic dzielnika ani zablokowac :angry: Czyli co nie powinien juz więcej podnosić FSB? Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi