Vieri Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Skąd mam wiedzieć jaki mam stosunek FSB/PCI, ile mhz to niebezpieczeństwo dla urządzeń na pci da się jakoś zmienić ten współczynnik? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Mozna to bardzo latwo wyliczyc, musisz tylko wiedziec jaki masz dzielnik. Jaka masz plyte glowna ? Mysle ze 38mhz jest jeszczce miarowe chodz to juz troche sporo :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Najlepiej jesli masz plytke z zablokowanym PCI.... Jesli nie to czestotliwosc PCI to ok. 60MHz, wiec jesli FSB podniesiesz o 2Mhz do PCI wzrosnie tez o 2Mhz.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 wartosc 60mhz (dokladnie chyab 66) jest raczej dla AGP, dla PCI dzieli sie przez 2. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pluszek Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Cytat wartosc 60mhz (dokladnie chyab 66) jest raczej dla AGP, dla PCI dzieli sie przez 2. Dziekuje...Bylem w bledzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vieri Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Płyta to MSI KT4V o jaki dzielnik chodzi? Dzięki z góry Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bedzio1001 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Vieri napisał(a): Płyta to MSI KT4V o jaki dzielnik chodzi? Dzięki z góry Te plyty maja dzielnik od 150 pare FSB juz 1/5. Czyli do jakies 175 FSB bedzie bezpiecznie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) a wiec plyta jest na kt400 wiec zablokowanego agp i pci nie masz. czytales wogole instrukcje do tej plyty? musisz sie trzymac jak najblizej tych wartosci pci-33MHz, agp-66Mhz. dzielnik ustawiasz w biosie(jesli masz taka mozliwosc) przy ustawieniu magistrali np 100MHz dzielnik PCI powinien wynosic 1/3, dla 133MHz 1/4 itd. Edytowane 25 Maja 2006 przez greg505 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mechl!n Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) Dzielnik- funkcja biosu (czy jak to inaczej nazwać) która przy zwiększaniu fsb co "jakiś czas" przywraca standardowe takty pci/agp, np: 100mhz- dzielnik 1/3 133mhz- dzielnik 1/4 166mhz- dzielnik 1/5 czyli np przy fsb 165mhz mamy wysokie takty pci/agp (nie chce mi się liczyć jakie) a przy 166mhz "zaskakuje" dzielnik 1/5 i takty pci/agp są standardowe (33/66mhz)- oczywista jeśli dana płyta posiada taki dzielnik. W kwesti chipsetu via zatrzymałem się na etapie kt266A- ta miała max dzielnik 1/4- nowsze via mają więcej- kt333- 1/5, kt400- 1/6. Chyba tak to było- najnowsze via mają już chyba zablokowane takty pci/agp (tak mi się zdawa- nie jestem na bierząco). Edytowane 25 Maja 2006 przez mechl!n Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 żebyśmy wiedzieli jaki masz na niej procesor to byłoby łatwiej stwierdzić jaki masz dzeilnik, a czy w tej płycie jest możliwość zablokowania to nie wiem pci = 33 mhz, agp = 66 mhz Teoretycznie bezpieczna granica to 40 i 80 (agp powinno wytrzymać ok 88, a pci 42 ale nikt nie da żadnej gwarancji ze nie padnie), u mnie nie wstaje tryb 3D jak mam 80 mhz na agp, u innych może wysiadać pci już przy 35, a u jeszcze innych może padać dysk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 ja niby mam w biosie opcję blokady Concurent Pci/hclk ale chyba nie działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Kt400 nie ma blokady pci/agp, a najwiekszy mozliwy dzielnik to 5. Podaj jeszcze na jakim fsb chodzi twoj cpu i bedzie jasne jaki masz dzielnik ustawiony, albo prosciej zainstaluj sobie Sandre i tam w info mobo pisze aktualna czestotliwosc pci oraz dzielnik. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Vieri Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Właściwie to nie moja płyta a kumpla, nie ma neta a ja za bardzo też neiwiem jak to jest więc pytałem. Ma sempa 2600 na fsb 166 teraz ma niby podniesione do 190. Byłem u niego i nie mozna tak jak piszecie zmienic dzielnika ani zablokowac :angry: Czyli co nie powinien juz więcej podnosić FSB? Wielkie dzięki za wszystkie odpowiedzi :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
basik Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) Czyli masz dzielnik 5. 190/5=38 PCI *2=76 AGP. Troche sporo i raczej nie podnosil bym wyzej fsb bo moze pasc dysk lub ktoras z kart. Edytowane 25 Maja 2006 przez basik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 190MHz to nie ciekawa magistrala dla tej plyty. lejpiej niech zjedzie nizej, albo podniesie do 200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
psz3mo Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 greg505 napisał(a): 190MHz to nie ciekawa magistrala dla tej plyty. lejpiej niech zjedzie nizej, albo podniesie do 200tylko że jeżeli płyta nie obsługuje fsb na 200 to dzielnik nie przeskoczy na 1/6 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 no tak moj blad ;) ten chipset nie obsluguje tej magistali Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...