Skocz do zawartości
Mayo

Virtualdubmod

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Przejdę od razu do rzeczy. Podstawowy plik (avi) miał 97MB. Wyciąłem z niego pare niepotrzebnych scen i chciałem zapisać. W połowie zapisywania wystąpił błąd - za mało miejsca na dysku (już wtedy film miał 4.5GB). Dlaczego tak jest? Czy można zmniejszyć plik tak, aby zajmował dużo mniej niż podstawowy? Jak? Proszę o odpowiedź.

BTW Czy w VirtualDubMod można dodawać muzę do filmu? Jeśli nie, to jaki jest do tego najprostszy program? Oprócz Movie Makera:)

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu przed ponowna kompresja film byl przetwarzany w wersji nieskompresowanej, stad takie wymagania.

Jest zdaje sie opcja odpowiedzialna za to, zeby VDM nie robil czegos takiego, ale ktora dokladnie to ktos inny bedzie Ci musial pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ten plik bardzo zmniejszyć? No i co z dźwiękiem?

Edit:

No dobrze - poradziełm sobie z wielkoscią pliku sam ( o Boże jakie to łatwe ), ale czy można w Virtualdubmod podłożyć dźwięk? plizz answer;p

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna bez problemu.

Tylko pytanie:

1. Czy chcesz zeby orginalna sciezka byla zmixowana z podlozonym dzwiekiem.

2. Czy poprostu chcesz podmienic sciezke dzwiekowa.

A:

1. Wchodzis w zakladke Streams -> stream list

Naciskasz demux i zapisujesz. Potem otrzymany plik (jesli to AC3 to musisz prerobic na wave) mixsujesz przy pomocy jakiegos programu audio. Otrzymany mix dodajesz ja w punkcie 2.

2. Streams -> stream list

Add -> wybierasz dzwiek do podlozenia -> naciskasz na glosniczek tej sciezki by sie zapalil -> klikasz na orginalna sciezke i wybierasz disable.

Ok, i zapisujesz.

Oczywiscie nie zapomnij przestawic na direct stream copy w zakladce Video.

Po zapisaniu podlozona sciezka bedzie automatycznie przycieta do dlugosci filmu.

Edytowane przez s0n1c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnie pytanie w topicu. Tylko sie nie denerwujcie, tym razem pogrzebałem w helpie i popróbowałem rózne opcje i mi nie wychodzi. Co? Już mówię. Chciałbym do filmu podłożyć co najmniej 2 różne utwory, a nie potrafię włączyć ich obu naraz - gra albo jeden, albo drugi. Aha no i czy jest możliwość, żeby na siebie "nachodziły"? Pomóżcie, plizzz:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym do filmu podłożyć co najmniej 2 różne utwory, a nie potrafię włączyć ich obu naraz - gra albo jeden, albo drugi. Aha no i czy jest możliwość, żeby na siebie "nachodziły"?

Zmiksuj je do jednego pliku (w edytorze audio) bo dwóch naraz nie odtworzysz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

otworzysz otworzysz ;-)

wywalasz tylko stery odpowiedzialne za wybor sciezek podczas odtwarzania i masz 2 sciezki nalozone :]

Nie mieszaj chlopakowi bo sie pogubi :wink:

@mayo

To co napisal Pietia(lania) to jest blad/efekt uboczny, gdy dany film ma wiecej niz 1 sciezke dzwiekowa, a ty nie masz odpowiedniego splitter'a. To ze u siebie usuniesz nie znaczy ze u kogos bedzie tak samo.

A jak zrobic mix'a pisalem wczesniej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn ja nagrywam gierę tym programem, który mi poleciłeś (GameCam). On nie nagrywa głosu, bo jest to wersja shareware'owa. Do filmu podkładam tylko muzę, więc to miksowanie mnie nie dotyczy. Mimo wszystko dzięki, mozę kiedyś mi się przyda ta wiedza:)

P.S.1 Dlaczego używacie VirtualDubModaw wersji angielskiej(wnioskuję, z tego, że opisy opcji są po ęgilsku), skoro jest polska?

P.S.2 Jest szansa na to, że gdzieś znajdę jakiegoś helpa do ww. po polsku? albo instrukcję? Bo jednak tego typu techniczne opisy to sie w rodzimym języku lepiej czyta:)

Edytowane przez mayo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy posiada ktoś z WAS wersję 1.3c lub wcześniejszą ? ... tylko one obsługiwały ASF . Jeśli ktoś ma to proszę o umieszczenie na fileshacku lub gdziekolwiek ew. proszę o link .

http://www.satfilm.pl/~divx-vcd/programy.html - tutaj znalazłem tylko 1.3a jeśli ktoś by potrzebował - badam czy wystarczy :)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedy otwieram film mkv 4,2 GB ( kodek audio ac3 , video X264 ) programem VirtualDubMod ( paczka VirtualDubMod_1_5_10_1_All_inclusive.zip ) na systemie windows XP SP2, system plików NTFS to pod koniec wyskakuje mi:

Dołączona grafika

- co mogłoby rozwiązać ten problem ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w jakim celu otwierasz ten plik do VDM? Problemem może być strumień AVC, który nie podoba się dla VDM. Rozwiązania są dwa. Zamień VDM na AviDemux albo potnij mkv na mniejsze fragmenty (<2GB) za pomocą mkvmerge GUI, rozdziel strumienie za pomocą MKVExtract GUI. Plik *.h264 wmuksuj do kontenera AVI za pomocą avc2avi.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi