matdys Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Witam! Wystawiłem ipoda na allegro, i podałem na aukcji swojego maila. Jakiś facet napisał do mnie po angielsku, że kupi ipoda za 300$ dla swojego klienta w nigerii. Zgodziłem się. Poprosił mnie o email, oraz adres na jaki ma wysłac pieniadze. Kaske, zekomo wysłał dzisiaj przez western union, na maila przyszlo mi potwierdzenie od western union (mam nadzieje ze orginalne). Powiedzialem mu ze wysle jak bede mial kase. Dostalem takiego maila: DEAR MR Mateusz Dysiewicz, WE RECENTLY MADE A PAYMENT FOR SUM AMOUNT OF MONEY (300USD) FOR Ipod G5 30gb Video+ kabel AV Brando + Brasso TO BE SENT TO YOU FROM MR SEUN ASH AND WE WANT TO BRING TO YOUR NOTICE THAT YOUR MONEY IS SAFE WITH US AND YOU CAN NOW GO AND SEND THE ITEM NOW TO THE BUYER'S ADDRESS THROUGH DHL OR EMS POCZTEX AND REPLY US BACK THE SHIPPMENT TRACKING NUMBER OR RECEIPT,FOR US TO VERIFY THAT YOU HAVE SENT THE ITEMS TO THE BUYER'S ADDRESS. AFTER A PROPER VERIFICATION THEN WE WILL GIVE YOU THE MTCN NUMBER ALONG WITH THE SECRET QUESTION AND ANSWER WITH WHICH YOU WILL USE TO COLLECT YOUR MONEY IN THE BANK. SO YOU CAN NOW GO AHEAD WITH THE SHIPPING NOW. THANKS SINCERELY, ZENITHTRUST BANK MANAGEMENT. Co mam zrobić dalej, bo juz się w tym gubię, mam isc i wyslac gosciowi przesylke DHL'em i przyniesc potwierdzenie wysylki do banku... a oni wydadza mi kwitek i tajne haslo. Jak beda mieli kase to dostane maila zebym sie zglosil po pieniadze. Tylko jest jeden problem... Czy to nie jest jakis oszust. Pojde do banku a oni powiedza ze niczego takiego nie maja, Co mam robic? Prosze o pomoc :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Oszustwo!!! Znowu Nigeria, to już było na tym forum poruszane kiedyś. Nie daj się zwariować :| Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamilo23 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 Wałek na 100% :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 czyli te wszystkie maile, że pieniądze na mnie czekają to oszustwo? Ps. Thunderbird napisał mi że certyfikat maila jest z innej strony niz sie podaje, prawdziwa strona ma zakonczenie. com. a ta ma .gov . A jesli okazaloby sie ze to nie jest oszustwo to nie wpadnie mi policja do domu ze facetowi nie wyslalem sprzetu? Oczywiscie jesli nie odbiore kasy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kazik2000 Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 To jest wał, ale jak chcesz możesz zadzwonić do jakiejkolwiek polskiej placówki Western Union i po krzyku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matdys Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 dzięki bardzo za pomoc :) teraz juz wiem o co w tym biega ;] Temat do zamkniecia Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...