Skocz do zawartości
Gość lukas_gab

Mój Fikuśny Mod ( Narazie Pierwszy )

Rekomendowane odpowiedzi

Gość lukas_gab

Witam !

Kupiłem obudowe za 20 zł z importu z niemiec ....wystawka ;) Była w tragicznym stanie , no boki sa teraz jusz w lepszym .Dodam ze jest to obudowa AT a nie ATX ... Wyciełem połowe tyłu żeby przerobić na ATX , Wywaliem koszyk na płyte AT bo był cięzyki i wstawiłem płyte z mocowaniami do ATX z takiego minitowera co dostałem na częsci ... Teraz jest lżejsza , zjechałem lakier na bokach ( lakier , nie farbe , ta farba bedzie służyć jako podkład ... ) I wyciełem okienko w jednym boku ... troche fikuśne ... Wytne jeszcze wywietrznik nad okienkiem i wprawie siatke ... Napewno przód , a przynajmniej częsć przodu pujdzie pod nóż i szpachle ... Sufit jest taki dziwny i albo tam wprawie chłodnice na 2*120 albo zrobie nowy na 3*120 .Narazie jeszcze nad innymi rzeczami nie mysle jak skoncze to co zaczełem ( malowanie, otwory ,przeróbka przodu ,przeróbka na ATX i ewentualnie przeróbka sufitu ) to będe myslał co tu jeszcze zrobić ... Teraz zaprezentuję fotki , ale mam tylko fotki z prac nad oknem na boku ... reszta będzie jutro albo pojutrze . Prosze fotsy :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Opowiem co jest na fotach , jutro dam więcej fot i więcej opisów . To tak :

Mniej więcej narysowałem granice okna , przed wyszlifowaniem lakieru .Wywierciłem dziurke i zaczełem wycinać -koniec :) Żartowałem ... heh .... Mysłałem nad małą szlif. kontową ale po doświatczeniach z tyłem obudowy stwierdziłem że nie jestem wstanie wyciąć nią okna z zaokrąglonymi kątami a co dopiero takie fiki miki ... więc pomyslałem o DREMERZE, a raczej o multiszlifierce bo na DREAMELA mnie nie stać ... no ale nigdzie tego nie ma taniego bo ok 200 zł a nie chce mi sie czekać na targ żeby kupić od rusków za 60 zł ...Więc pomyslałem o piłce włosnieniowej ale nigdzie jej nie było ... :blink: Więc na biede kupiłem brzeszczot wolframowy i wprawiłęm w ramke od zwykłego brzeszczotu do metali... Było dobrze ale trudno sie wycinało z względu na oprawke brzeszczotu. Rozwiązałem ten problem ,wcześniej wspomniana małą szlifirką kontową . Po wycięciu środka ( tyle żebym mógł swobodnie operować piłka ) zaczełem tworzyć .... i wyszło mi to . Teraz wypiłuje pilnikiem resztki opiłków pozostałych w zakamarkach, wytne inne dziury i wywieczniki , pomaluje i wkleje od tyłu szybe akrylową albo plexi ... Nie powiem nic więcej , tylko tyle że w najbliższych dniach będę miał reszte fot i więcej opisów ...

Prosze mnie nie jechać za głupstwa tutaj popełnione ani za to ze zaczynam topic jedynie z w miare zrobionym bokiem ale inni zakłądają jak nic jeszcze nie zaczeli ;P , ale to mój pierwszy mod i pierwsza relacja i nie jestem w tym wprawiony ( chociaz cieło sie co nieco ... )

Edytowane przez lukas_gab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napewno , pujdzie nuż Syfit Narazie żeczami zaczełem zaczełem momyslałem przeszczot kontową zaczełem Napewno , pujdzie nuż Syfit Narazie żeczami zaczełem przeszczot

stary tymi ortami to mnie powalasz na kolana.... I co to k*** jest dreamer... marzyciel jaki czy co? A sam mod.. to ja nei wiem.. to jakaś taka sztuka kiczu czy o co chodzi? :blink:

Edytowane przez PelzaK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Heh ... a prosby na nic ... pojechali mnie ... No ale co cie nie zbanuje to nauczy ... Poprawiłem błędy ort te które dostrzegłem ... Reszta dodam jutro . Ale dlaczego kiczowate ?? Nie podoba ci sie ta dolna płetwa z śmiesznym wzorkiem w środku ? Myslałem żeby ją usunąć ale jeszcze nie wiem ... No a sam styl wyszarpanego okna jak kartki papieru sie podoba czy tesz kicz ? Nie chciałem robić prostego , zaokrąglone też popularne , natomiast na esy floresy to nie mam nażędzi ( multiszlifierka ) chęci i pewnej ręki więc zrobiłem to ... h piłowałem , aż mi w uszach dzwoni ... Obiecuje jutro foty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz, zajmij sie lepiej modowaniem wlasnej wiedzy w dziedzinie ortografii i gramatyki, wyjdzie to na dobre raz ze tobie, a dwa ze nam....

A co do obudowy:

Jezeli ta "buda z wystawki" to Highscreen Collani Tower, Skytower lub Warrior (choc watpie, bo Warriorów na swiecie jest 4 z czego ja mam jedna), to masz we mnie wroga numer 1 na tym forum za to co zrobiles. To tak jakbys kupil jednego z 200 pozostalych na swiecie Plymouth'ow Fury '78 i pocial go brzeszczotem.

Ponadto, jesli jeszcze nie doczytales, to waga budy to jej zaleta a nie wada, to nie jest sportowy samochod zeby trzeba bylo go odciazac...

Juz na tym etapie mozna Ci wytknac brak przemyslenia tematu - tak duze okno odslania koszyki na hdd, tasmy, kable zasilania i wogole caly ten asortyment ktory raczej powinno sie ukrywac. No i nie wspominam juz, ze panele Highscreena maja zakladke z blachy na lewej stronie, jakies 25 mm jesli pamietam, wiec wlasciwie nie masz juz miejsca na zamocowanie plexi.

Daj fotki frontu, bo chcialbym zobaczyc co zniszczyles...

Szkoda obudowy. Linia Higscreena z lat 90 byla piekna i niepowtarzalna, a coraz mniej ich jest na swiecie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fatalnie to wygląda , oryginalnosc wcale nie musi być ładna.

A szczerze to nie watpie , zeby to byla taka buda , bo tam na wystawkach jest pelno starych kompow i sam mam 2 big towery z wystawek w garazu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lukas_gab, zdecydowanie zalecam Ci pracę nad ortografią, gramatyką i interpunkcją.

Twoje posty urągają polszczyźnie i regulaminowi. :evil:

Na zachętę 10 % i 12H ZPP. Następne takie "dzieło" zakończy się dużo, dużo dłuższą blokadą pisania postów.

I nie polemizuj ze mną, bo jeszcze zaliczysz procenty za OT. :evil:

EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tzn wiesz... może i z tego okna byliby ludzie... Te np zacieki z blachy od góry... mógłby być dobry pomysł gdyby np na blachę nałożyć w tym miejscu jakieś zgrubienie... a całą budę zrobić w stylu.. hmm.. no tak aby to pasowało... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomysł nawet nawet ciekawy, ale ciekawe jak wyjdzie z wykonaniem. Nie mogę się doczekać kolejnych fotek. Chłopak ma pomysł i go realizuje. Jest na takim wczesnym etapie, że nie można jeszcze go dołować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Musze was zasmucic .

Po pierwsze nie mam fotek -nie było czasu miałem pilniejszą prace ...

Chciałem dzisiaj pomalować bude , ale sklep z farbami jest dzis zamkniety więc nici , może jutro. Dzisiaj tylko wypiłowałem nierównosci po brzeszczocie i wyciełem ta dziwną dolną płetwe ... nie podobała mi sie - zostaly jedynie górne "stalaktyty" ... Muszę was zmartwić ... to jest highscreen skytower ... Ale nie jest tragicznie . Wszystko obliczyłem i plexa miała miec za co chwycić jak ją przykleje ale i tak poza planem w paru miejscach naszło mi na ten wywinięty pasek blachy na bokach ... Nie moge tam dać plexy bo nie zamkne boku ... Ogólnie pod tym względem nie pomyslałem , ale to jest tylko pare takich miejsc może 2 czy 3 . Albo dotne małe kawałki plexy i tam je wkleje albo poprostu dam jakąs ozdobną naklejke ... Jutro jak będzie otwarty sklep to pomaluje . Okno jest przemyslane bo ta obudowa ma tylko 2 miejsca na 3.5 i nic pod tym nie ma pusta przeszczen. jak skoncze to jutro też pokaże fotki mojej przeróbki na ATX .Wie ktoś jak ściągnąć te uchwyty/zaczepy na bokach ? chce je pomalowac na niebiesko ( reszte na czarny mat ) ale jak te dzyndzle cisne to mam wrażenie , ze chcą pęknąć ... Wie ktoś jak to sciągnąć? A jeśli są tu miłośnicy obudów highscreena to zapraszam w czwartek do czacza będie świerza dostawa z francji i holandi , w wtorki i piątki z niemiec , za 20 zł można kupić obudowe highscreena z wnętrznosciami a jest tego tyle że można by na kilogramy brać ....Dzisiaj byłem wieczorkiem ale było pozamykane .. tylko w paru byłem i znalazłem kilka egzemplarzy . Jak ten sie popsuje to wezme drugi . Niby takie białe kruki a dzisiaj pare spotkałem ..... Carlos kurcze ... nie dam fotki dzisiaj jutro dam ale moge powiedzieć , że jest to seria z roku '89 Przód jest ładny , u góry sa włączniki + wyswietlacz ramu ( chyba ) fdd jest pod koszami na 5.25 .Całość jest zakrywana "dzwiczkami" które zamiast otwierać sie w bok zjeżdzają na dół pod przedni panel . Są tam takie stylowe wycięte kwadraciki, i własnie to mi sie podoba że tak fajnie sie otwiera ... Ale ponawiam pytanie - dlaczego kiczowato ? chodziło o tą dolną płetwe co jej już nie ma ? A i do moda który dał mi bana ... Kłucić się nie będe bo wiem że dostałem słusznie blokade - mod zawsze słusznie daje ... dlatego jest modem i nie będe roił żadnych pretensji i awantur ... tylko powiedz mi można jakoś % odpracować ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość 05_03_1992

mi sie nie podoba, ale nie dlatego że nieskończone, jak skończysz to też mi się nie będzie podobało... nie w moim stylu... ale ważne, że cos robisz i jesteś z tego zadowolony (jakbyś nie był to byś nie pokazywał, nie? ;))

pzodr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Witam i dodaje fotki .Dzisiaj pomalowałem bude . Mam co prawda kilka omijaków ale jak kupie drugi spray to poktyje a i musze pomalowac stelarz na czarno .Zrobiłem w 80% przreróbke na atx tylko musze tył włożyć ...

Prosze oto fotki :

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

A teraz zdjęcie przodu przed malowaniem :

Dołączona grafika

Nastał czas na fotki przróbki na ATX , co prawda jeszcze nie pepełne ale jest

Dołączona grafika

Mam nadzieje że teraz wygląda to lepiej ...

Edytowane przez lukas_gab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Dzieki ;) pierwsze słowa które mnie cieszą ...Nie wiem ale może objechać krawędzie okna białą farbą ? co myslicie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość lukas_gab

Na moje kształt okna jest już odejściem od schematu ... Dopiero to pomalowałem i stwierdzam , że żle zrobiłęm ponieważ wpadł mi do głowy pomysl żeby to jeszcze troche pociąć ... pozatym mam jeszcze sufit do przeróbki a on nie jest zwykły tylko taka czapka łukowata . Zamiar mam też zrobić jakieś giery i pare innyc bajerów , ale nie będe za dużo zdradzał ... poczekacie zobatrzycie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze ale to brzydkie ;) a te orty to chyba dla zabawy robisz

zmien cos w tym modzie.. bo powstnie mod na atx z malowaniem a gratis dziura zamiast okna

moze i jestem noob w budac ale co takiego wyjatkowego w obudowach ktore carlos wymienil ;) ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi