Trustme Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 (edytowane) Witam, Mam problem.Chciałem sobie zrobić komputeki w sieci. Mam procesor Celeron 1000 Soc.370 i kupiłem do niego płytę głowną Intel 815. Niestety jest czarny ekran, co oznacza ,że takiego procesora płyta nie obsługuje(płyta chodzi na 633MHZ, a w specyfikacji płty pisze ze obsłje takowe prcesory. Płyta ma wgrany Bios Helwett-Paccard. Czy wgranie nowego biosu moze sprawic że procek bedzie chodzic? Jeżeli tak, to moze znacie jakś stronkę z krórej mmozna by to sciągnąć? Edytowane 25 Maja 2006 przez Trustme Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 25 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 25 Maja 2006 No byćmoże zmiana biosu pomoże. A ten Celeron twój to Coppermine czy Tualatin?? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Trustme Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 tualatin znasz moze stronke z której tosciągne ? I jeszcze jedno: To jest płyta HP Intel 815. Przoszę o pomoc bo nie mogę znaleść biosu w googlecha bardzo chciałbym zeby koputer mi chodził z tym prockem... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) Jeżeli płyta ze zwykłym 815 to Tualatiny bez moda lub przejściówki nie pójdą. Chodzą tylko na 815EPT i niektórych 815EP. oblukaj sobie mój temacik CLICK!!!, masz tam conieco o robieniu moda, a poza tym to poszukaj jeszce jest tu więcej tego typu. A jeżeli chodzi o BIOS do twojej płyty to weź podaj dokładniej jej model (oblukaj w AIDA32 lub w EVEREST). A tu masz jak wykonać moda CLICK!!! Edytowane 26 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Ale nudzicie, wszedzie te same pytania! Skoro plyta jest od HP to chyba logiczne, ze bios masz na stronie HP, nie przyszlo Ci to do glowy? Oczywiscie musisz znac model plyty (zapewne Vectra VL400, pelno tego badziewia na allegro). Tutaj to samo: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202156 Tyle, ze nowy bios Ci nie pomoze, potrzebna jest modyfikacja plyty lub kupno nowej (tym razem obslugujacej ten procesor), a co do modyfikacji to pozniej i tak pewnie bedzie trzeba grzebac w mikrokodach i dodac do biosu odpowiednie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Ale nudzicie, wszedzie te same pytania! No wiem przydałby się jakiś przyczepiony temacik jeżeli chodzi o tualatiny. Tyle, ze nowy bios Ci nie pomoze, potrzebna jest modyfikacja plyty lub kupno nowej (tym razem obslugujacej ten procesor), a co do modyfikacji to pozniej i tak pewnie bedzie trzeba grzebac w mikrokodach i dodac do biosu odpowiednie. NO WIESZ Z TYM GRZEBANIEM W BIOSIE WCALE NIE POWIEDZIANE, TYLE ŻE PEWNIE PO ZROBIENIU MODA NA PROCESORZE BĘDZIE ON WYKRYWANY JAKO PII 1000Mhz <_< Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kolobos Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) :arrow: Intel Inside Qroń Przeciez podalem link: http://forum.purepc.pl/index.php?showtopic=202156 Wiec jak widzisz (lub nie ;P) grzebanie bedzie konieczne, biosy HP sa okrojone ze wszystkiego co tylko sie da usunac, a wiec brak w nich rowniez i mikrokodow procesorow innych niz te z ktorymi sprzedaje dana plyte HP. Z tego co pamietam to po uruchomieniu z innym procesorem wyswietli sie wspomniany w linku komunikat i koniec. Edytowane 26 Maja 2006 przez Kolobos Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Qroń Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 (edytowane) biosy HP sa okrojone ze wszystkiego co tylko sie da usunac, a wiec brak w nich rowniez i mikrokodow procesorow innych niz te z ktorymi sprzedaje dana plyte HP. Uuuu no o tym nie wiedziałem, no ale uczymy się całe życie. No skoro taki lipton to chyba poważnie lepiej jest się wyposażyć w płytę obsługującą Tualatiny. Edytowane 26 Maja 2006 przez Intel Inside Qroń Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 26 Maja 2006 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2006 Taa... plyty z demobilu po tzw. "firmowych" komputerach, to o kant [gluteus maximus] mozna rozbic! I lepjej z daleka omijac tego typu wynalazki. Sam sie kiedys nacialem na cos podobnego. Kupilem dwie plyty Asusa na Socket A (nforce2) i do tego dwa sempronki 2200. I wielkie bylo moje zdziwienie, gdy jeden z nich po odpaleniu na tej plycie poszedl z dymem!!! :blink: Pozniej sie okazalo, ze plyty owe byly produkowane przez asusa dla FS - o ile pamiec mnie nie myli. I o ile kazda inna_normalna plyta na nforce2 obsluguje semprony, to ten pier.... asus_fs nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...